Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg avslutter alltid frokosten med dette til kaffen

Tekst
Foto
Syltetøy for voksne. Ofte smaker ikke bitterheten i det hvite i appelsinen så godt, men i denne marmeladen kokes det ned

Syltetøy for voksne. Ofte smaker ikke bitterheten i det hvite i appelsinen så godt, men i denne marmeladen kokes det ned

Jon-Frede Engdahl lager sin egen appelsinmarmelade.

Fakta: Jon-Frede Engdahl

Gründer av Kolonihagen, som har økologiske matkasser, restaurant, bakeri og bryggeri

Daglig leder på Kolonihagen Frogner og en av gründerne bak restauranten Maaemo

Forfatter av boken «Frokost med Kolonihagen» (2013)

I denne serien lager han ulike frokostfavoritter.

Selv om Jon-Frede Engdahl er lidenskapelig opptatt av økologisk dyrket mat, finnes det ting han har et pragmatisk forhold til. Frukt og bær er ikke blant dem.

– Jeg er så fanatisk at jeg nekter barna mine å spise jordbær i barnehagen, sier Engdahl.

– Så er også jordbær er det verste du kan spise rent sprøytemessig. Bonden har en sperrefrist på tre dager før jordbær kan selges. Da bruker han fullt verneutstyr. Det er et stygt bilde. Så ja, på frukt og bær er jeg kjip.

Det sier seg altså selv at når Jon-Frede Engdahl lager syltetøy, som han også gjør fordi den ferdigkjøpte versjonen inneholder 40 prosent sukker, er det med bruk av økologiske frukt og bær. Siden sesongen er kort, kjøper han store mengder og fryser ned.

Ekstra dimensjon

Engdahls hjemmelagde appelsinmarmelade inneholder mindre sukker og mer syre. I tillegg til vaniljestang, gir han smaken en ekstra dimensjon ved å tilsette ting som kanel eller kanelstang, anis, pinjekjerner eller rosiner. Så er det bare å nyte.

– Jeg avslutter alltid frokosten med en halv skive rugbrød med syltetøy til kaffen. Eller, den syndigere varianten, med en skive ristet, hvit toast med smør som smelter under marmeladen. Appelsinmarmeladen er jo en litt mer voksen utgave av syltetøy. Barn liker ikke så godt bitterheten, og vi spiser ikke dette så mye i Norge som for eksempel i England, sier Engdahl.

– Det burde vi gjøre, for det er kjempegodt.

Her er Engdahls oppskrift på appelsinmarmelade:

-
+

Appelsinmarmelade

  • 1 kgappelsiner
  • 1 stkvaniljestang
  • 3 dlappelsinsaft
  • 3 dlvann
  • 1 stksitron
  • 5 dlsukker eller mindre

Slik gjør du

Ta av skallet på halvparten av appelsinene, del det i tynne strimler og kok det i vann i noen minutter. Hell av vannet og skyll skallet i kaldt vann. Kok så opp på nytt 2-3 ganger, avhengig av hvor bitter du ønsker marmeladen. Personlig liker jeg det bedre om det er litt bittert, og kanskje litt mindre sukker enn det står i oppskriften.

Skrell så resten av appelsinene, men her trenger du ikke ta vare på skallet. Skjær så alle appelsinene i tynne skiver. Prøv å skille ut steinene, og kast disse. Skulle noe følge med, så blir bare marmeladen litt bitrere.

Legg så alle appelsinskivene i en kjele og hell på vann, saften fra en sitron og appelsinsaften.  Del en vaniljestang på midten og legg innimellom appelsinskivene. Kok så opp og la det småkoke opp mot en time. Rør inn skallet og sukkeret, og kok videre på svak varme i ytterligere en snau time. Husk å skumme av underveis. Ta en test på en kald tallerken for å se den endelige konsistensen. Er den litt for tyntflytende, koker du litt til. Er den for tykk, kan du helle på litt ekstra appelsinsaft.

Hell appelsinmarmeladen over på helt rene glass, og oppbevar dem kaldt.

Få flere gode frokosttips her

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.