Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hans mest populære frokost er rester kastet sammen

Tekst
Foto
Ekte vare. – Ikke bruk lakereker. De smaker vassent og inneholder surhetsregulerende middel, smaksforsterker, konserveringsmidler og kunstig søtning. Har du ikke to minutter å skrelle nok reker til en salat, får du heller spise noe annet, sier Jon-Frede Engdahl

Ekte vare. – Ikke bruk lakereker. De smaker vassent og inneholder surhetsregulerende middel, smaksforsterker, konserveringsmidler og kunstig søtning. Har du ikke to minutter å skrelle nok reker til en salat, får du heller spise noe annet, sier Jon-Frede Engdahl

Frokostgjester er en ypperlig anledning til å bli kvitt middagsrestene, mener Jon-Frede Engdahl.

Fakta: Jon-Frede Engdahl

Gründer av Kolonihagen, som har økologiske matkasser, restaurant, bakeri og bryggeri

Daglig leder på Kolonihagen Frogner og en av gründerne bak restauranten Maaemo

Forfatter av boken «Frokost med Kolonihagen» (2013)

I denne serien lager han ulike frokostfavoritter.

Jon-Frede Engdahl venter ikke til 17. mai med å invitere venner og familie på frokost. Han samler ofte folk tidlig på dagen i helgene, når alle har god tid og ingen går for sent hjem. Dessuten er det en ypperlig anledning til å bli kvitt middagsrester. For det finnes et enkelt svar på spørsmålene «Hva skal vi gjøre med kyllingrestene?» og «Skal vi kaste rekene som er til overs?» Svaret er: Tilsett majones og lag en kremet frokostsalat.

– Du trenger rester, majonest og syre fra enten eddik eller sitron. For øvrig er det bare å eksperimentere i vei, sier Engdahl.

– Jeg kan nesten ikke se for meg hva du ikke kan putte oppi en sånn salat. Bruk fantasien og tenk ut hva som vil smake godt sammen. Restene fra en helstekt kylling kan for eksempel blandes sammen med paprika, soltørkede tomater eller karri. Vips, så har du både brukt opp restene dine og fått et bra pålegg.

Slik lager du kjøttfrie pålegg

Restefest

Neste spørsmål er hvorvidt du skal lage majonesen selv eller ikke. Engdahl tror mange vil bli overrasket over hvor lett det egentlig er.

– Den største feilen man kan gjøre når man lager majones, er å tenke at den blir bedre med bedre råvarer, sier han.

– Den beste olivenoljen vil gjøre majonesen vond og uspiselig! Det gjelder å finne den mest nøytrale oljen: solsikke-, soya- eller eventuelt rapsolje.

Selv om Jon-Frede Engdahl er tilhenger av å lage alt selv, synes han det er viktigere at du bruker restene dine til å lage en salat enn at du lager majonesen fra bunnen av. Han får alltid dårlig samvittighet av å kaste mat. Og mye skryt når han ikke gjør det.

– Når jeg har frokostgjester, er det alltid disse salatene de skryter av, selv om de ikke vet at det bare er restene av gårsdagens middag som er kastet sammen.

Her er Engdahls oppskrift på rekesalat og majones:

-
+

Rekesalat

  • 150 gpillede ferske reker
  • 150 gmajones
  • 2 ssnyr eller rømme
  • 1 tslys eddik
  • saften av en halv sitron
  • 1 stkliten gul løk
  • 0.3 stkpurre
  • 1 stkliten revet gulrot
  • 0.25 stkagurk
  • salt, pepper, gressløk og dill etter smak.

Her finner du Engdahls oppskrift på majones (NB URL)

Flere lekre frokostretter

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.