Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smart matlaging: – Ovnsbakte rotgrønnsaker er billig, mettende og godt

Tekst
Foto
På tre måter. Toast med avocado og ovnsbakte grønnsaker, salat med ovnsbakte grønnsaker, kikerter og hasselnøtter og frittatamuffins med ovnsbakte grønnsaker.

På tre måter. Toast med avocado og ovnsbakte grønnsaker, salat med ovnsbakte grønnsaker, kikerter og hasselnøtter og frittatamuffins med ovnsbakte grønnsaker.

– Dette er litt av en livrett for oss.

Luise Vindahl (31) går i gang med det som skal bli utgangspunkt for en rekke middager utover uken; hun deler flaskegresskar, pastinakk og søtpotet, og sprer grønnsakene utover en stekeplate. Litt havsalt på det – så inn i varmen.

Fakta: Hverdagsvegetar

I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus

– Ovnsbakte rotgrønnsaker er billig, mettende og godt – og veldig enkelt å lage. Hvis du kutter opp små terninger, er de klare på 30 minutter. Og du har flere middager i boks.

Det er lett å kjenne seg igjen: Stresse hjem fra jobb og finne ut hva man skal spise, samtidig som man skal hente barn, ikke husker hva man har i kjøleskapet – og må innom butikken mens alle er sultne og slitne.

Det er noe Luise Vindahl og David Frenkel (35) prøver å unngå.

Derfor blir det en god del «smart matlaging» på kjøkkenet på Södermalm i Stockholm. Når de først er i gang, lager de gjerne en ekstra stor porsjon ovnsbakte grønnsaker, som bare blir bedre av å stå i kjøleskapet noen dager, og kan brukes i alt fra salater til suppe, pai, pizza eller frittatamuffins: Fyll opp muffinsformene med grønnsaker og fetaost eller en annen litt sterk ost – og hell over pisket egg.

– Det er bare å bruke det du har hjemme, rotselleri, rødbeter, gulrøtter ..., sier Vindahl, og bøyer seg ned foran ovnen der grønnsakene langsomt får en nesten karamellisert overflate.

Fakta: Green Kitchen Stories

Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.

greenkitchenstories.com

Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.

Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.

Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.

– Bortsett fra å spise dem som de er – de blir jo veldig søte og gode – er det mer enn nok til en salat, frittatamuffins og avocadotoast, sier hun.

David Frenkel moser avocado og salt på en trefjøl, brer sennep og majones på to brødskiver, legger på avocado, spinat, grønnsaker – og klemmer sammen toasten i vaffeljernet.

– Brødet kan du bake selv eller kjøpe, sier han.

– Dette er kosemat som skal være skikkelig enkel å lage.

-
+

En stor porsjon ovnsbakte grønnsaker

  • 2 kgsøtpoteter
  • 2 kggulrøtter
  • 2 kgpastinakk
  • olivenolje eller kokosolje
  • salt og pepper

Muffins

  • 3 dlovnsbakte grønnsaker
  • 10 egg
  • 6 salvieblader, fint hakket + 12 blader til dekorasjon
  • 100 gfetaost
  • salt og pepper

Ovnsbakte grønnsaker

Forvarm ovnen til 200 grader. Vask og skrell grønnsakene, skjær i kuber og fordel på to stekeplater dekket med bakepapir. Hell over litt olivenolje eller kokosolje og sørg for at den dekker alle grønnsakene. Ha på salt og pepper. Stek 20–30 minutter, eller til grønnsakene er myke og godt stekt i kantene.

Tolv små muffins

Forvarm ovnen til 175°C. Kle muffinsformene med bakepapir eller smør formene med olje. Fordel grønnsaker og feta i formene. Pisk egg, salvie, salt og pepper. Hell over eggerøren og la den trekke ned i formene. Børst salviebladene med litt olje og plasser oppå hver muffins. Bak i 20–25 minutter eller til eggerøren har stivnet. Serveres varme eller kalde.

Tips! Frittatamuffins er proteinrike og fine å ha med på tur – eller i matpakken.

-
+

Toast

  • 4 skiver surdeigsbrød eller rugbrød
  • 1 tsdijonsennep
  • 2 ssmajones
  • 1 avocado
  • 1 tssitronsaft
  • 1 håndfull spinat
  • 1 håndfull ovnsbakte grønnsaker
  • salt og pepper

Slik gjør du

Varm vaffeljernet. Plasser brødskivene på en skjærefjøl. Rør sammen sennep og majones og fordel på to av skivene. Miks avocado, sitronsaft og salt, bre på de andre skivene.

Fordel ovnsbakte grønnsaker og spinat oppå avocadoen og legg sandwichen sammen. Plasser i vaffeljernet og stek i to minutter eller til brødet er gyldent og godt stekt. Skjær i to og server.

-
+

Grønnsakssalat

  • 800 gkikerter
  • 5 dlovnsbakte grønnsaker
  • 2 håndfull salatblader
  • 1 liten agurk i terninger
  • 0.5 fennikel i tynne skiver
  • 0.5 granateple, kjernene
  • 50 gristede hasselnøtter, grovhakkede

Dressing

  • 2 sstahini
  • 2 sshonning
  • 2 sssitronsaft
  • 4 ssolivenolje

Slik gjør du

Pisk sammen alle ingrediensene til dressingen. Skyll og tørk kikertene og legg dem i en stor salatbolle. Tilsett dressingen og bland sammen. Tilsett de ovnsbakte grønnsakene og bland på nytt, ha i resten av ingrediensene og bland forsiktig. Dekorer med granateplekjerner. Server.

Andre saker i denne serien:

Vegetarsupper med noe å bite i

En stor porsjon quinoa redder flere av ukens måltider

Bakt grøt og grønne pannekaker

Mettende høstsalater(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.