Vil at gjestene skal si «wow»

Tekst
Anvendelig kar. I pai, høstgryte eller fylt til randen med alskens grønne godsaker – gresskar er høstens festmatgarantist. Alle Foto: David Frenkiel

Anvendelig kar. I pai, høstgryte eller fylt til randen med alskens grønne godsaker – gresskar er høstens festmatgarantist. Alle Foto: David Frenkiel

Green Kitchen Stories mener gresskaret kan spille hovedrollen på festbordet i høst

– Vi har savnet den store hovedretten – den man kan bære inn og sette på bordet, mens gjestene sier «wow». Det er ikke like imponerende å komme inn med en vegetarrett, sier David Frenkiel (35) og ler.

Kjøttspiserne har steiken og kalkunen, mens vegetarianerne er henvist til smårettene og tilbehøret. Nå er misunnelsen blitt til en oppskrift. I år vil et seks kilo stort – og fylt – gresskar stå på bordet når de to vegetarbloggerne inviterer familie og venner til thanksgiving-middag. De typiske høstsmakene får de frem ved å bruke sopp, grønnkål, hvitvin og tranebær.

Fakta: Hverdagsvegetar

I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus

– Når gresskaret bakes i ovnen, blir fyllet deilig og kremet, sier Luise Vindahl (31), som har prøvd det med både hirse, quinoa og ris.

De to er nøye med å spise etter sesong, både for helsen og samvittigheten.

– Som kjøttspiser kan du spise kjøtt­boller året rundt, mens vegetarianerne kanskje følger sesongene litt mer. ­Asparges om våren og gresskar og kål om høsten. Det gir en fin variasjon gjennom året, sier Frenkiel.

Første gang de spiste paien med gresskar og fetaost, var på en kafé i Australia. Selv lager de en bunn på havre-, ris- og mandelmel, som tilfører en litt nøttete smak. Men en deig på hvetemel fungerer like bra.

– Bitene av gresskar og fetaost skal være litt store, smakene skal komme tydelig frem, sier Frenkiel.

Fakta: Green Kitchen Stories

Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.

greenkitchenstories.com

Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.

Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.

Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.

Nylig fikk paret sitt tredje barn. Hverdagene er travle, og de lager gjerne en «one-pot» til middag – gresskar, bønner, ris, timian og laurbærblader som kokes sammen til en gryterett i løpet av en time.

– Det eneste du må huske på, er å bløtlegge bønnene i forveien – eller bruke ferdigkokte på boks, sier Vindahl.

Litt eple på toppen frisker opp, mens revet parmesan byr på hverdagsluksus.

David Frenkiel beskriver den som en skikkelig bestemorsrett.

– Ingen kule kimchi-fiksfakserier, bare varme og brede smaker. Den er som en stor klem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Bunn (nok til én pai)

  • 100 ghavremel
  • 50 grismel 
  • 50 gmandelmel 
  • 2 sspotetmel eller arrowrot 
  • 0.5 tssalt
  • 90 gkaldt smør eller fast kokosolje i biter 
  • 3.5 ssiskaldt vann 

Fyll

  • 1 flaskegresskar
  • litt olivenolje eller kokosolje 
  • 2 stilker rosmarin, eller 1/2 ts tørket 
  • salt og pepper 
  • 1 gul løk 
  • 2 hvitløksfedd 
  • 2 store håndfuller (100 g) grønnkål eller spinat, grovhakket uten stilker 
  • 2 sseplesidereddik
  • 2.5 dlmelk, havremelk eller mandelmelk 
  • 2 egg
  • 150 g(en pakke) fetaost 

Forvarm ovnen til 180°c. Bland mel, potetmel og salt i en bolle. Tilsett smør og lag en smuldrete masse. Tilsett vann og kna sammen til en deig. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Skrell gresskaret, fjern frøene og skjær kjøttet i 2,5 centimeter store biter. Legg på stekebrett med bakepapir, ha på olje og krydder og bland godt. Stek i cirka 20 minutter, eller til bitene er myke og brune i kantene. Sett til side.

Stek løk og hvitløk på middels varme i ti minutter. Tilsett grønnkål, stek et par minutter. Ha i eddik, salt og pepper. stek et par minutter.

Kjevle ut deigen til en sirkel, cirka fem millimeter tykk og legg den i en 27 centimeter stor paiform. Du kan også trykke ut deigen i formen med hendene. Bruk en gaffel til å prikke deigen. Forstek bunnen i ti minutter.

Pisk sammen egg og melk. Tilsett løk, grønnkål, smuldret fetaost og halvparten av gresskaret. Hell eggeblandingen i paiskallet. Trykk ned flere gresskarbiter hvis det er plass (bruk resten i ­salat eller sandwich). Stek paien i 30–40 minutter. Server med salat.

-
+

Høstgryte med gresskar, kål og ris

  • 1 stor gul løk 
  • 4 hvitløksfedd 
  • 1 sskokosolje, ghee eller olivenolje 
  • 1 flaskegresskar, gresskar eller hokkaidogresskar 
  • 3 stilker rosmarin, knuses med en kniv
  • 1 sitron, skall og saft
  • 1 lite hvitkålhode 
  • 2.5 dlråris, bløtlegges 
  • 2.5 dlblack eye bønner, bløtlegges 
  • 1.5 lliter vann, eller mer 
  • 1 ssgrønnsaksbuljong 
  • 3 tørkede laurbærblader
  • salt og pepper 

Til servering

  • yoghurt naturell 
  • fersk persille, hakket
  • eple, hakket
  • parmesan, revet

Legg ris og bønner i ­separate boller, ha på vann og la stå åtte til tolv timer. Hell av vannet og skyll godt før de brukes.

Skrell og hakk løk og hvitløk. Skrell og del gresskaret, fjern frøene. Skjær kjøttet i biter. Stek løk, hvitløk og rosmarin i olje. Rør om av og til. Tilsett gresskarbitene og sitronskall og rør rundt. Skjær hvitkålen i strimler, ta vekk stammen. Tilsett kål, ris, bønner, vann, buljong, laurbærblader, salt og pepper og rør rundt. Legg på lokk og kok opp. La små­koke på lav varme i 45–60 ­minutter. Ha på mer vann underveis hvis det trengs. Gryten er klar når risen og bønnene er myke.

Server med litt yoghurt, fersk ­persille og hakket eple.

-
+

Gresskar

  • 1 stort gresskar eller 2 mindre, vi brukte et muskatgresskar på 6 kg 
  • litt kokosolje, ghee eller olivenolje 

Fyll

  • 300 gukokt hirse
  • litt kokos- eller olivenolje
  • 2 store gule løker, finhakket
  • 250 gchampignon
  • 2 store stilker grønnkål, fjern stilkene og finhakk 
  • 3 sshvitvin eller vann 
  • 1 tstørket rosmarin
  • salt og pepper 
  • 100 gtranebær (ferske eller tørkede) eller rosiner
  • 1 håndfull mandler, grovhakkede 
  • 2 stilker bladpersille, finhakket, spar litt til pynt 
  • 150 gfetaost 

Skjær hull i gresskaret og lag lokk. Fjern frø og kjøtt. Gni innsiden med olje

Forvarm ovnen til 200 grader. Skyll hirsen og la den renne av i en sil. Kok opp tre kopper vann, ha i hirsen og la koke i åtte minutter. Sett kasserollen til side og la stå i ti minutter. Stek løk, champignon og kål i olje i noen minutter. Tilsett vin, timian, salt og pepper og stek fem minutter. Når væsken er borte, tilsett tranebær, mandler og persille og rør rundt. Juster smakene. Slå av varmen og rør inn hirsen. Tilsett fetaost i smuldrer og rør rundt.

Fyll gresskaret med blandingen og legg på gresskarlokket. Bak i ovn i cirka én time, tiden varierer med størrelsen på gresskaret. Rør rundt i fyllet med en skje av og til.

Gresskaret er klart når utsiden er litt brun og boblete og innsiden er myk. Pynt med persille og fetaost.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk