Bruk pepperkakene som ostekakebunn

Tekst
Ostekake med pepperkakebunn smaker litt mer spennende enn vanlig. Foto: Tommy Andresen

Ostekake med pepperkakebunn smaker litt mer spennende enn vanlig. Foto: Tommy Andresen

Julekaker 2.0: En dag har alle fått nok av pepperkaker. Da kan du bruke smulene som ostekakebunn.

Nesten alle ostekakeoppskrifter begynner med kjekssmuler. Men når du har pepperkakerester er det ingen grunn til å løpe til butikken etter en pakke kjeks. Gi heller ostekaken en krydret base med å smule opp resten av pepperkakene og blande dem med smør.

Deretter er det to ostekakefaglige skoler: Fromasjfyll eller bakt fyll. Fromasjfyllet får riktig konsistens av gelatin og nedkjøling, mens det bakte fyllet stivner takket være egg og høy temperatur.

Så lenge basen er i orden, er det kokkens valg og preferanser som styrer hvilken type fyll. Har du en favoritt allerede, bruk gjerne den.

Oppskriften her er et klassisk bakt fyll, som stekes i vannbad i ovn for å få en silkemyk, men tett konsistens på fyllet.

Tanken på vannbad kan av og til være avskrekkende på en hjemmekokk, men med fornuftig omgang med aluminiumsfolie, vann og ildfaste ovnsfat, er det en enklere operasjon enn man kan frykte. Den lille ekstra omtanken merkes i det ferdige resultatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ostekake med pepperkakebunn smaker litt mer spennende enn vanlig. Foto: Tommy Andresen

Ostekake med pepperkakebunn smaker litt mer spennende enn vanlig. Foto: Tommy Andresen

-
+

Pepperkakebunn

  • 150 gPepperkaker
  • 70 gSmør

Fyll

  • 600 gFløteost
  • 150 gSukker
  • 3 stkStore egg
  • 3 stkEggeplommer
  • 1.5 tsVaniljeekstrakt eller -sukker
  • 1.5 ssSitronsaft

Topping

  • 1.5 dlSeterrømme
  • 1 ssSukker
  • 0.5 tsVaniljeekstrakt

Smelt smøret.

Kjør pepperkakene til smuler i food processor.

Hell smøret sakte ned i prosessorbollen mens bladene går og kjør til smøret har fordelt seg godt i smulene.

Press deigen ned i bunnen av en 20 cm springform og sett i kjøleskapet mens du ordner fyllet.

Rør osten myk og rør inn sukkeret.

Rør inn eggene og eggeplommene, og ha deretter i vaniljen og sitronsaften.

Kok opp vann og varm ovnen til 180 grader.

Pakk kakeformen godt inn med to lag aluminiumsfolie og sett den i en ildfast form med høye kanter før du heller fyllet i. Hell deretter kokende vann i ovnsformen. Pass på å ikke søle på kaken. Vannet skal ikke helt opp til kanten av formen; halvveis er mer enn nok.

Bak midt i ovnen i ca 50 minutter mens du gjør klar toppingen.

Rør sammen ingrediensene. Når kaken har bakt i 50 minutter, tar du den forsiktig ut og sprer toppingen jevnt over kaken, setter den inn igjen og baker videre i 10 minutter.

Ta kaken ut av ovnen og avkjøl.

Kjøl den deretter helt ned i kjøleskap i 4-6 timer før servering. Den kan også stå natten over.

Dryss eventuelt litt kanel over, eller glitrende kakepynt.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk