Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vant Bagatelle-krangel

Tekst
Christen Sveaas slipper en leieøkning fra én til 2,3 millioner kroner. Foto: Javad Parsa

Christen Sveaas slipper en leieøkning fra én til 2,3 millioner kroner. Foto: Javad Parsa

Milliardær Christen Sveaas (58) og Bagatelle vant frem. Utleieren av restaurantlokalene i Bygdøy allé krevde mer enn dobling av leien, men tapte millionkrangelen.

– Dommen er veldig gledelig, og vi registrerer at Bagatelle tilkjennes fulle saksomkostninger for to rettsinstanser. Utleieren startet rettssaken og må nå bære kostnadene. Det er en riktig, dekkende og ryddig rettsavgjørelse, sier advokat og partner Håkon Ustaheim i advokatselskapet Ro Sommernes.

Fakta: Dette er saken

  • Utleieren av de 860 kvadratmeterne Bagatelle og Lille B leier, aksjeselskapet Bygdøy allé 3, vil skru opp årsleien fra én til 2,3 millioner kroner eksklusiv moms.
  • Den eksisterende leiekontrakten strekker seg ut 2021, og siden 2007 har partene vært i dialog for å forlenge avtalen uten å komme til enighet.
  • Utleieren saksøkte Bagatelle as og fikk høsten 2013 medhold i at leien kunne økes til 1,6 millioner per år fra desember 2011. Bagatelle vant denne uken ankesaken.

Investor og milliardær Christen Sveaas’ selskap Kistefos eier Bagatelle as. Restaurantselskapet drev inntil ifjor høst gourmetrestauranten Bagatelle og driver fortsatt brasseriet Lille B i leide lokaler i Bygdøy allé 3. I flere år har Bagatelle as kranglet med utleieren Bygdøy allé 3 as, som er eid av Leif Helling og hans familie, om leien for lokalene. Selv om leiekontrakten først går ut i slutten av 2021, ønsket utleier å heve leien fra vel en million til 2,3 millioner kroner eksklusiv moms fra desember 2011.

Fakta: Bagatelle 1931–2014

  • Gourmetrestauranten Bagatelle i Bygdøy allé la ifjor høst ned driften etter seks år på rad med millionunderskudd. Restaurantens lillesøster, bras­­seriet Lille B fortsetter i lokalene.
  • Milliardær Christen Sveaas eide Bagatelle gjennom sitt investeringsselskap Kistefos, og har tapt minst 44 millioner kroner siden han ble eier i 1996. Dette inkluderer ikke 2014-underskuddet.
  • Bagatelle ble etablert som Jaquets Bagatelle i 1931, og i 1982 overtok Eyvind Hellstrøm restauranten fra Edmund Jaquet. Hellstrøm forlot Bagatelle i desember 2009.

Oslo tingrett fastslo i oktober 2013 at utleier skulle få øke leien til vel 1,65 millioner kroner i året, og påla partene å bære sine egne sakskostnader. Denne uken ble Bagatelle as frifunnet i Borgarting lagmannsrett, og i tillegg til å slippe et drastisk leiehopp får restaurantselskapet dekket sine saksomkostninger på 978.000 kroner.

«Et stort sprang»

– Utleieren krevde en ganske betydelig økning i leien, det var et stort sprang og utleier valgte også den høyeste av de nærmere ti innhentede meglervurderingene for lokalene. Bagatelle mente det ikke er grunnlag for en husleieøkning basert på kontraktstolkning, og er tilfreds med at lagmannsretten var enig med oss på alle punkter. Men utfallet var ikke overraskende, og helt i tråd med linjen mindretallet i tingretten la seg på, kommenterer Håkon Ustaheim, prosessfullmektig for Bagatelle.

Christen Sveaas var fredag utenlands og ikke tilgjengelig for kommentarer. DN fikk heller ikke svar fra styreleder Tom Ruud i Bagatelle as, men selskapets ledelse har tidligere sagt at lokalene til den nedlagte gourmetrestauranten skal benyttes til grupper og tilstelninger med Lille Bs matkonsept.

Borgarting lagmannsrett fastslår at det «etter ordlyden i husleieavtalen ikke kan legges til grunn at det skulle fastsettes ny leie 20. desember 2011», at partene ikke ble enige om noen leieforhøyelse fra dette tidspunktet og at «leiesummen reguleres årlig med basis i konsumprisindeksen» ut 2021.

Mange rettssaker

Christen Sveaas og hans selskaper har vært involvert i mange rettssaker opp gjennom årene, og anker gjerne avgjørelser som ikke går hans vei. Milliardæren har blant annet tapt tvister om konsesjon til en 2110 dekars skogseiendom, om å få kjøpe en bronseskulptur med en potensiell verdi på en halv milliard kroner og erstatningssaken mot 11 personer knyttet til skog- og trelastselskapet Stangeskovene. Sveaas vant ifjor ikke frem i søksmålet han anla mot luksusbilforhandleren Insignia. Der brukte milliardæren og luksusbilforhandleren vel 450.000 kroner på å krangle om et Range Rover-depositumet på rundt 110.000 kroner.

– Jeg liker ikke å bli lurt. Blir jeg lurt og jeg føler at jeg har rett, så bruker jeg tid og penger på advokater og av min egen tid, svarte investor Sveaas på DNs spørsmål om han er en kranglete type i november ifjor.

Ottar Fiksdal Egset, advokat og partner i advokatfirmaet Føyen representerer Bygdøy allé 3. – Vi er svært overrasket over dommen. Vi er ikke enig i rettens vurderinger hverken når det gjelder bevisene eller jusen. Mange sentrale temaer er heller ikke vurdert, sier Egset i en kommentar.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.