Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– I Madrid går folk på restaurant i stedet for til psykolog

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Kokk og eier av Delicatessen, Rodrigo Belda, er aktuell med boken «Smak spansk».

Kokk og eier av Delicatessen, Rodrigo Belda, er aktuell med boken «Smak spansk».

Før var Barcelona den spanske matbyen. Rodrigo Belda fra Delicatessen har fått øynene opp for Madrid.

– Barcelona var liksom gastronomiens nummer én, sammen med San Sebastian med sine stjernerestauranter. Barcelona hadde nærheten til El Bulli. Nå er det nesten for mye turister. Og du blir flådd der, sier Rodrigo Belda.

Han er veldig blid, for denne høsten er restauranten hans Delicatessen blitt 18 år. Det tok fem år før driften ble lønnsom, og siden har han åpnet søsterrestauranter på Majorstuen og Aker Brygge. Han er også medeier i Oslo-spisestedene Publiko og Aymara.

– Jeg kunne ikke tenke meg å gjøre noe annet, sier Belda, opprinnelig fra Chile.

Han flyktet til Norge da han var ni år sammen med moren. Hun insisterte på at han skulle lære seg språket med én gang og bli raskt integrert. I løpet av tre måneder snakket han norsk, og ti år gammel gikk han på ski.

Røffe-løkka

Det er rolig formiddag i den opprinnelige Delicatessen nederst på Grünerløkka, rett ved Akerselva.

– For 18 år siden var det jo ingenting her nede, bare masse narkotikahandel og punkterte biler. Det var ganske røft, sier Belda med et smil.

Nå er «nedre løkka» et sted med folkeliv og mange bra steder, som naborestauranten Le Benjamin. Belda bedyrer at de dyrker det gode naboskapet fremfor konkurranse.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Terapi

Foruten myndighetsdagen er han fornøyd med å ha gitt ut kokeboken «Smak spansk», sammen med forfatter Jon Berg og fotograf Paul Paiewonsky. Sammen har de oppsøkt en rekke restauranter i Madrid, snakket med kjøkkensjefene og fått deres hemmeligheter og oppskrifter. Hjemme i Norge har de testet oppskriftene og tilpasset dem norske forhold. Til slutt sto de igjen med 100 oppskrifter fra de spanske kokkene. Rodrigo Belda forteller at mange kokker fra stjernerestauranter har fått nok av hardkjør, og heller åpnet sine egne, små steder i Madrid – litt som i Oslo, der det også stadig popper opp nye restauranter. Finanskrisen gjorde at bransjen måtte tenke annerledes og få ned kostnadene. Mange små tapasrestauranter i Madrid serverer gratis tapas til folk som bestiller en øl eller drink til 2 euro.

– Hvordan er det mulig for en restaurant å overleve med så lave priser?

– Fordi det alltid er fullt, folk ikke blir lenge, men går videre. I Madrid spiser folk ute hele tiden, selv i dårlige tider. Det var en som sa til meg at i Madrid går folk på restaurant i stedet for til psykolog, sier Belda.

Dette drikker du til tapas

Grisegrill

Ett sted serverer kun churros 24 timer i døgnet, og det er alltid kø. Men det er også stjernerestauranter og gamle, historiske restauranter som Bottin fra 1725 – verdens eldste, ifølge Guinness rekordbok. Der serverer de helstekt pattegris, 50 små griser på glørne hver dag. Rodrigo Belda mener Madrids kjøkken er mer klassisk, med mer vekt på råvarene enn i Barcelona. Det profesjonelle råvaremarkedet er det nest største i verden, etter Tokyo. Dit drar kjøkkensjefene for å handle. Nå gleder Belda seg til å ta med kona på tur til Madrid før jul. Det er en bra høst- og vinterby.

– Jeg har alltid vært stor fan av Barcelona, og har vært der minst 30 ganger. Men nå vil jeg tilbringe mer tid i Madrid.

– Hva med fotball, har du begynt å heie på Madrid i stedet?

– Nei, jeg kommer alltid til å holde med Barcelona i fotball.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.