Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til tapas

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Småretter. Det passer både med viner, prosecco og champagne til tapas.

Småretter. Det passer både med viner, prosecco og champagne til tapas.

Et utvalg hvitvin, musserende og sherry som passer til tapas.

Tapas er så mangt, fra de fornorskede utgavene til de spanske, tradisjonelle. Rettene smaker ofte forskjellig, noe som gjør tapas en utfordring å sette vin til.

Navnet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over» og fra una tapa som betyr et lokk. Opprinnelig var dette et stykke brød som ble servert sammen med drinken i barene for å holde borte fluene. Senere har dette utviklet seg til å bli småretter som ofte har blitt servert gratis sammen med alkoholen. Skikken med tapas oppstod i Andalucia i Sør-Spania, men har bredd seg utover hele landet. I Baskerland i nord kalles tapas pinchos, eller pintxos på baskisk.

I sør er det vanlig å nyte et glass med tørr sherry til tapasen, som fungerer utmerket, særlig da til oliven, spekeskinke, lagret ost og mandler. Det gjør også en fyldig og rik hvitvin, gjerne med moden karakter og litt eikepreg. Det funger også om tapasen kommer fra havet, som fritert blekksprut, ansjos og skalldyr. Blir tapasen brukt som appetittvekkere, er en lett moden champagne basert på røde druer et godt valg. I mine ti favorittviner til tapas finnes alt fra moden hvitvin fra libanesiske Musar til Frankrikes svar på sherry, vin jaune. Knusktørr sherry og lekre bobler fungerer også, og ikke minst en hvitvin fra Rioja blandet med tørr sherry – et must til en sensommerlig tapas.

(Vilkår)