Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lise Finckenhagens toast-triks

Foto

Kokk Lise Finckenhagens nødløsning er toast når alle er lei. er lærer hun bort triksene for gode ostesmørbrød.

– Toastjernet er oppe og går støtt og stadig. Det blir lagd 4-5-6 toast her daglig, det er helt sant, sier kokk Lise Finckenhagen.

Hun står ikke lenger på restaurantkjøkken, men har jevnlig matlagings- og fotoseanser på hjemmekjøkkenet som gjør at det bugner av godsaker når dagen er omme.

Barna vil ha toast

– Vi lager mellom seks og ni retter på en dag. Så står rester av dette på spisebordet, det blir mye, og barna kommer hjem og spør "Hva skal vi ha?", forteller Finckenhagen.

– Jeg sier "kan vi ikke bare ta noe av det som står her da", men da sier de "buffet nå igjen", så lager de seg en toast.

Strengt tatt foretrekker Finckenhagen å steke toasten i smør i pannen, men familien har et ordentlig toastjern med riller i som gjør toastene deilige og sprø i kantene. Da er det bare å fylle på med det som finnes.

– Da tar vi det vi har. Det greit å bruke opp ting, enten det er vanlig hvitost og kokt skinke, eller en salamibit eller spekeskinke eller en annen osterest, det går inn i der, sier Finckenhagen.

Det bugner av god mat på kjøkkenet hos Lise Finckenhagen. Men familiens løsning på middagsproblemene er ofte toast. Foto: Sigurd Fandango

Det bugner av god mat på kjøkkenet hos Lise Finckenhagen. Men familiens løsning på middagsproblemene er ofte toast. Foto: Sigurd Fandango

Sennep eller ketchup

Hun foretrekker sennep inni toasten, mens barna er glad i ketchup. I det hele tatt er er det rom for individuelle preferanser i familien Finckenhagens toastproduksjon.

– Vi har en stor diskusjon, mannen min liker tykke osteskiver, jeg liker tynne. Jeg liker heller ikke ost med riflet ostehøvel, men her skal det smeltes, så det er ikke så viktig. Men i det daglige er det alltid diskusjon om dette, man kan for eksempel ha flere tynne skiver så kanskje ostemengden totalt sett er den samme, forteller Finckenhagen før hun deler sin egen toasthemmelighet.

– Et annet lite triks jeg har, da, er at du kan ta av det øverste lokket, hvis skinken er øverst og griller rett ned på skinken de siste minuttene, det er en liten ting som barna synes blir spesielt godt. Det ligger i detaljene her hvis du virkelig analyserer. Men hvis jeg skal gjøre trikset mitt blir det klin i toastjernet hvis det er sennep på skinkesiden, da må jeg ha den på ostesiden.

Ostesmørbrødet blir best med sennep, og enda litt bedre ved å grille rett på skinken, mener Lise Finckenhagen.

Ostesmørbrødet blir best med sennep, og enda litt bedre ved å grille rett på skinken, mener Lise Finckenhagen.

-
+

Toast med ost og skinke

  • 2 stkBrødskiver
  • 30 gOst - type og nøyaktig mengde etter ønske
  • 2 stkSkiver skinke eller annet kjøttpålegg
  • 1 tsDijonsennep

Til tross for stadige bugnende buffeter hjemme hos Lise Finckenhagen, er det likevel toastjernet som er i hyppigst bruk for å løse middagskriser og andre sultrelaterte utfordringer. Man tager hva man haver, men alltid ost og skinke, og toasten blir ekstra god hvis du tar deg bryet med å løfte av den øverste brødskiven og grille rett på skinken, forteller Finckenhagen.

Slik gjør du

Smør sennep på den nederste brødskiven. Hvis du skal grille skinken litt, legg først ost, deretter skinke oppå, og topp med en skive til. Legg smørbrødet i toastjernet og grill til osten er smeltet og brødet sprøtt på utsiden. For ekstra god smak, ta av den øverste skiven mot slutten og grill rett på skinken.

Fler enkle middager når du er mat(lagings)lei? Les de andre kokkenes enkle løsninger her

Meld deg på Nyhetsbrev fra Smak.no her.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.