Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Jordbærbønder tror på god sesong

Tekst
Bærene får tid til å utvikle seg og blir store og fine. – Det ser veldig bra ut, sier jordbærprodusent Marius Egge i Lier.

Bærene får tid til å utvikle seg og blir store og fine. – Det ser veldig bra ut, sier jordbærprodusent Marius Egge i Lier.

Det kjølige maiværet lover godt for jordbærelskere.

Han håper å kunne høste de første jordbærene rundt 10. juni. Det er riktignok noe senere enn i fjor, da han kunne tilby de første bærene allerede 27. mai. Men da var det også en rekordtidlig sesong.

– Alt tyder på en god avling i år. Vi har hatt en bra vinter og en lang, fin vår. Nå håper jeg på oppholdsvær og 15-20 grader framover. Det hadde vært ideelt, sier Egge.

I en sesong kan han tilby rundt 250-300 tonn jordbær.

I tunnel

Egge produserer de første bærene under duk, og da går det kjappere å få dem modne.

Geir Joa på Sola i Rogaland har de siste årene vært først ute med norske bær. Det var han også i år. Allerede 10. mai kunne han tilby de første bærene – dyrket i tunnel.

– Bærene vi selger i dag har stått i jorda siden 15. januar, altså fire måneder, sa Joa til Stavanger Aftenblad da de første 80 kurvene var klare for kundene 10. mai. Kurvene ble revet bort på fem minutter.

Da han la ut de neste kurvene 16. mai, var køene svært lange på Joas jordbærtorg, går det fram av facebooksiden. Alle ville sikre seg de lekre, røde bærene til 17. mai.

Som normalt

Hovedsesongen for jordbær starter vanligvis rundt St. Hans, og jordbærprodusent Per Isingrud på Kløfta sier at han regner med å kunne tilby bær noen dager før det i år.

– Jeg håper vi kan høste de første bærene rundt 20. juni. Det er omtrent som normalt, sier Isingrud.

I fjor hadde han bær for salg allerede fra 8. juni.

– Men det var ekstremt tidlig, sier han.

Også Isingrud er svært optimistisk foran årets sesong.

– Vi har hatt en fin start på sesongen. I motsetning til hva mange sikkert tror, var det kjølige maiværet en fordel for oss. Det førte til at alt utvikler seg langsommere og at bærene blir store og fine, sier Isingrud.

I løpet av en sesong leverer han mellom 700 og 800 tonn jordbær fra åkre i Sarpsborg og Minnesund.

Litt tregere

Seniorkonsulent Pernille Rød Larsen i Norsk Gartnerforbund har den siste tiden vært ute i jordbæråkre både i Lier og i Trøndelag.

– Overvintringen har vært god, og det ligger an til en jordbærsesong med mange velsmakende og flotte bær, sier Rød Larsen.

En kald og våt mai har ført til at veksten har gått litt tregere enn normalt.

– En så kjølig mai betyr at det har vært litt «håndbrekket på», så slik det ser ut nå ligger det an til en litt senere start på sesongen. Kanskje en uke senere enn vanlig, men det avhenger av været framover. Nå trenger bærene sol og varme, sier Rød Larsen.

Champagne på bestilling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.