Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sprø, myk og passe deigete

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Calzone, som på italiensk betyr noe sånt som stor sokk eller bukse, kanskje raggsokk, er en favoritt som take away i pizzaens hjemland. Den var også den beste varianten på Den Glade Italiener.

Calzone, som på italiensk betyr noe sånt som stor sokk eller bukse, kanskje raggsokk, er en favoritt som take away i pizzaens hjemland. Den var også den beste varianten på Den Glade Italiener.

Den Glade Italiener på Grønland er best på pris og tempo.

Hva er problemet med å spise pizza til lunsj? Blåse 650 kalorier før klokken er rukket å bli 12.30? Den litt urene følelsen av olje i skjegget og en tung mozarellaklump i magen noen timer før du skal hjem til hverdagsmiddagen? Eller som Pepper foreslo: «Ingenting».

– Det er jo bare brødmat, liksom.

Fakta: Den glade italiener

Smalgangen 43, Oslo

Telefon: 24 07 70 06

dengladeitaliener.com

Meny: ★★★★

Mat: ★★★

Service/Effektivitet: ★★★★★

Miljø: ★★★

Pris: ★★★★★

Totalt: 20

Effektiv hverdagsitaliener på Grønland

Til Grønland i Oslo kom det i våres nok en pizzarestaurant til den økende faunaen av tynnbunnet barnemat i hovedstaden, der selv det ærverdige Kunstnernes Hus nå er blitt omvandlet til pizzeria.

Nyheten? På Den Glade Italiener kan det også bestilles «slices» og billige lunsjpizzaer til respektable 99 kroner. Eller på torsdager: spise så mye pizza i lunsjen du vil til samme pris.

Salt og Pepper gikk for en kombinasjon, bestilte både lunsjbord og enkeltting, for å komme i gang pronto mens italienske mandolinversjoner av kjente julelåter strømmet utover lokalet.

En Lunken Margherita, en litt skuffende salamivariant og en halal pizza bianca med ost, egg og bacon av kalv sto klar.

– Av disse synes jeg halal-pizzaen var mest interessant, mente Salt.

– Dette er jo egentlig en frokostpizza. Et alternativ til toast med egg og bacon.

Populært. Den Glade Italiener er en kjærkommen tilvekst i det sammensatte restauranttilbudet på Grønland i Oslo.

Populært. Den Glade Italiener er en kjærkommen tilvekst i det sammensatte restauranttilbudet på Grønland i Oslo.

Bunnen best

Det vesle lokalet på Grønland var innredet med en klassisk bås, et halvt dusin stort sett opptatte bord, tunge industrielle lamper, rusten bølgeblikk på veggene, en disk utstyrt med kassaapparat, italiensk flagg, Vespa-plakat og en kjøledisk med maskarponeost. Pepper mente lokalet minnet mest av alt om et New York-sted som forsøkte se ut som en autentisk italiener.

Men hva med pizzaen?

– Bunnen er kanskje det beste her. Den er perfekt sprø utenpå, litt myk og deigete inni, sa Pepper.

Han insisterte på å spise uten kniv og gaffel – for å kunne kjenne lukten av mozzarella og tomat – på vei inn i nebbet.

– Men tomatsausen og toppingen var kanskje litt slapp? Likevel er det noe ålreit med å spise italiensk hverdags-terningkast-fire, så lenge prisen også er mer italiensk enn norsk.

Calzone med spekeskinke

Salt og Pepper bestilte en grønn salat og Calzone i tillegg. Sistnevnte hadde ingen av dem spist noe særlig av siden barndommen, bortsett fra som knapt tilfredstillende nattmat på vei hjem fra byen. I calzonens hjemland er den særlig populær som hjembestillings-pizza, fordi lokket åpenbart holder bedre på varmen. Ikke minst som et vern mot scooterleverandørens svinging.

Denne var utstyrt med tomatsaus, mozzarella, spekeskinke og basilikum.

– Nok en gang perfekt og sprø bunn. Og ikke så våt og klumpete som calzonen har en tendens til å være, mente Pepper.

– Dette var nok det aller beste, ja, istemmet Salt.

Søt pizza. Nutellapizzaen på Den glade italiener er en sikker vinner for barn. Men også for Pepper.

Søt pizza. Nutellapizzaen på Den glade italiener er en sikker vinner for barn. Men også for Pepper.

Dessertpizza med Nutella

Den greske pizzakokken hev runde deiger opp i luften, mens nye varme pizzaer kom til på disken til selvforsyning. Salt og Pepper hadde spist omtrent en hel pizza hver, skyllet ned med San Pellegrino med appelsinsmak, men kunne ikke gi seg. På dessertmenyen sto det noe interessant: En «pizza» med Nutella, friske blåbær, jordbær og melis.

Den var på bordet etter imponerende seks minutter. Varm under – klissete på toppen.

Nok en gang var Pepper mest fornøyd:

– Dette synes jeg faktisk funker bedre enn pannekakevarianten med samme innhold. Så sykt godt at det er sprøtt og litt salt sammen med det søte.

Salt var ikke helt uenig, men så sørgmodig ned på det runde fatet, og tok til orde for at denne retten passet bedre for fire personer enn to. Alle helst med barn til stede.

Hele laget, inklusive to doble espressoer, kom på meget anstendige 560 kroner. Aller mest imponerende? Alt var unnagjort på snaue tre kvarter.

– Jeg kommer på flere steder som selger bedre italiensk pizza her i byen. Men som lunsjsted funker dette prima, sa Salt.

- (Vilkår)