Her tar de lunsjen på alvor

Tekst
Sjelfull lunsj. Café Tekehtopa er et godt samlingssted for en effektiv lunsj i Oslo sentrum. Foto: Javier Auris

Sjelfull lunsj. Café Tekehtopa er et godt samlingssted for en effektiv lunsj i Oslo sentrum. Foto: Javier Auris

Få lunsjsteder behersker godt håndverk, rause porsjoner og effektiv service. Tekehtopa gjør det med glans.

Fakta: Café Tekehtopa

St. Olavs plass 2, 0165 Oslo

Telefonnummer: 22 20 33 23

tekehtopa.no

Meny: ★★★★

Mat:★★★★

Miljø:★★★★★

Service/Effektivitet: ★★★★★★

Pris: ★★★★★

25

Effektiv lunsj i storstua på St.Olavsplass

- Her er det lav dørstokk og storstuepreg, sa Pepper på vei inn gjennom de høye svingdørene. Det gamle apotekerlokalet ved St.Olavs plass hadde denne regntunge Oslo-formiddagen tiltrukket seg alt fra godt voksne venninner, barnevogner og lunsjmøter plassert rundt blanke bordflater og blafrende kubbelys. En ung skuespiller bladde i avisen, raskt forbi et portrettintervju av seg selv, mens han lente seg godt tilbake med kaffekoppen mellom nevene.

- Her er de jammen effektive!

Salt var nøden og kunne fylle det dypeste tomrommet med luftig, varmt brød med fransk smør - som nærmest deiset ned sammen med en duggfrisk vannmugge. Lunsjmenyen, en få-retters affære, fristet aller mest med andeconfit og choucroute, samt en tallerken med matjesild på deling.

- Det er noe trygt og gjenkjennelig over denne listen, sa Pepper om menyen med skandinaviske, franske og italienske innslag.

Confitert andelår med gresskar, sojassjy og rosenkål på Tekehtopa. Foto: Javier Auris

Confitert andelår med gresskar, sojassjy og rosenkål på Tekehtopa. Foto: Javier Auris

Den tomme brødskålen ble raskt byttet ut med en ny.

SJENERØSE TALLERKENER

Svensk sild hadde blant annet fått følge av rugbrød, poteter og rødbeter. En stor tallerken med små hauger av ulike farger.

- Men, de har ikke akkurat plukket tilbehør fra aller øverste hylle, konstaterte Pepper og tygde på vel utvannet kapers.

Servitøren gled rundt bordene og sørget for en sømløs og oppmerksom service. Alltid til stede, men samtidig behagelig tilbaketrukket. Han kom med to glass moden Alsace-riesling på oppfordring om passende drikke til kjøttrettene.

- Dette funker bare, sa han. Det gjorde det også til gangs.

Peppers choucroute var en godt sammensatt variant med sprø fleskeside, hjemmelaget pølse med rene kryddersmaker, syrlig surkål og grov sennep. De kokte potetene var av det litt vasne slaget.

- Men smak på dette da!

Salt var svært fornøyd med sitt confiterte andelår som kom sammen med varianter av gresskar, rosenkål og soyasmør.

- Både rosenkål- og gresskarbitene har perfekt tyggemotstand, samtidig er retten riktig krydret, sa Salt og slafset i seg det som var. Det var ikke lite.

Sjokoladeterte på Tekehtopa. Foto: Javier Auris

Sjokoladeterte på Tekehtopa. Foto: Javier Auris

EFFEKTIV LUNSJ

Den velsmurte lunsjen ble avrundet med dessert og lysbrent kaffe: softis med karamell og en sjokoladeterte. Salt mente at terten kunne ha fått et møte med varme flammer for å gi den et mer fristende og glinsende dekke.

- Men den var skikkelig god, altså.

En time tok det å fortære tre rause porsjoner hver, en passe mengde kaffe, før Salt og Pepper gikk ut i regnværet igjen - enige om at Tekehtopa er et trivelig sted.

- Som å være på besøk i en ærverdig leilighet med lysekroner, høye vinduer og takhøyde, sa Salt mett og fornøyd.

Måltidet passerte knapt tusenlappen.

- Her kan de effektiv og velsmakende lunsj. Det blir ikke lenge til neste gang, sa Pepper.

LES FLERE LUNSJANMELDELSER HER:LUNSJGUIDEN

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner