Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nachos fra midtøsten: Denne kommer du å lage mer enn én gang, det lover jeg.

Nachos fra midtøsten: Denne kommer du å lage mer enn én gang, det lover jeg.

Nachos fra Midtøsten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Noen ganger begynner de mest utsøkte retter med gammelt brød.

I Midtøsten har de en hel familie av retter hvis formål er å bruke opp brødrester. Ganske naturlig, siden de spiser brød til hvert eneste måltid. Fattat, heter de.

Salaten fattoush er kanskje den mest kjente, men rundt om i mange hjem er det kusinen fatteh som bringer frem de sterkeste følelsene. Fatteh er som TV-kokken Nigella Lawson kaller den: en slags nachos fra Midtøsten. I en region hvor mattradisjonene er så sterke at selv den minste nyskapning blir møtt med hevede øyebryn og skeptiske kommentarer på grensen til det nedlatende, er fatteh befriende regelfritt. Det eneste som kreves er sprøtt pitabrød, krydret fyll og en yoghurtsaus. Alt annet er valgfritt.

Se alle oppskrifter i serien: Mat fra Midtøsten

Nigellas favoritt

Selv om vegetariske varianter med kikerter eller aubergine er de mest vanlige, er det fatteh med krydret kjøtt som får familien til å vente utålmodig på at maten skal bli ferdig. Her har jeg, som Nigella, gått for sistnevnte. Det har også den bonusen at den er enklest å lage. Selv om den har flere elementer enn de fleste rettene fra regionen, krever den ikke mer enn å lage taco.

Jeg skal ikke påstå at min versjon er autentisk, og det er heller ikke noe mål. Det kommer helt an på hvem og hvor du spør.

Men at du vil lage den mer enn én gang, det lover jeg.

-
+

Kjøttdeig og aubergine

  • 2 aubergine, delvis skrelt og skåret i 2-3 cm terninger
  • 6 ssolivenolje
  • 1 mellomstor løk, skrelt og finhakket
  • 1 tstyrkiske chiliflak (pul biber) eller en annen type chiliflak etter smak
  • 0.5 tsmalt spisskummen
  • 0.5 tsallehånde
  • 0.25 tsmalt koriander
  • 0.25 tskanel
  • 400 gkjøttdeig
  • salt og pepper
  • Tahiniyoghurt
  • 500 gyoghurt
  • 0.75 dltahini
  • 2 sssitronsaft
  • 1 lite hvitløksfedd. skrelt og most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv

Øvrig

  • 3 pitabrød, delt i to på langs og skåret i trekanter
  • 2 ssolivenolje (kan sløyfes)
  • 1 granateple, kjernene
  • 50 gpinjekjerner, ristet
  • 5 gmynte, hele blader eller grovhakket
  • tyrkiske chiliflak til servering (kan sløyfes)

Slik gjør du

  • Forvarm stekeovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  • Bland pitatrekanter med olivenolje (om du ønsker). Rist i ovnen til sprø, 8-12 minutter. Avkjøl.
  • Bland aubergineterninger med 4 ss olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek i ovnen til gylne og helt møre, 25-30 minutter.
  • Varm 2 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne over medium/lav varme. Fres løk til myk og blank mens du rører jevnlig. Det tar 8-10 minutter.
  • Skru opp varmen og ha i kjøttdeig og krydder. Stek til kjøttdeigen er godt brunet. Ikke bli fristet til å hakke opp for mye tidlig, da får du ikke den gode bruningen. Vend inn aubergine og smak til med salt og pepper.
  • Bland sammen alle ingrediensene til tahiniyoghurten. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.
  • Rett før servering, fordel de sprø pitatrekantene på et serveringsfat. Ha over kjøttdeig- og aubergineblandingen, deretter tahiniyoghurt. Topp med granateplekjerner, ristede pinjekjerner og mynte. Sett frem chiliflak for dem som ønsker mer krutt og server med en gang.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.