Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klassisk. Rød linsesuppe er den mest utbredte og ikoniske suppen fra Midtøsten. Den kan lages på mange måter, men er først og fremst svært enkel.

Klassisk. Rød linsesuppe er den mest utbredte og ikoniske suppen fra Midtøsten. Den kan lages på mange måter, men er først og fremst svært enkel.

Suppen som er eldre enn bibelen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Grunnoppskrift på klassisk linsesuppe slik du får den i Midtøsten.

Esau, Isaks eldste sønn, var utsultet [da han kom hjem til broren] etter å ha v ært ute på markene.

– Skynd deg, gi meg noe å spise av det røde, det røde du har der, for jeg er sliten!

Broren Jakob visste godt hvor mye Esau ville ha linsesuppen. Han krevde intet mindre enn brorens fødselsretter som eldste sønn for bollen med varmende, rød suppe. Esau godtok betingelsen, og kastet seg over linsene.

Lange tradisjoner

Om historien fra skapelsesberetning har røtter i en sann historie eller ei, skal ikke jeg mene noe om. Men den sier noe om linsesuppens lange tradisjoner i Midtøsten. Selv i dag, godt over 2000 år senere, er den den mest utbredte og ikoniske suppen i området.

I Tyrkia og Midtøsten spises supper sjelden som hovedrett. I stedet er det veldig vanlig å servere suppe som forrett til middagen, også hjemme. Særlig er de populære på vinteren og i fastemåneden ramadan.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Mange varianter

Med tanke på hvor enkel linsesuppe er, finnes det forbausende mange skoler for hvordan den skal lages.

Det mest åpenbare er fargen. Noen er gule, andre nesten helt røde. Jeg trodde lenge at disse suppene var laget på forskjellige linser. Noen lager riktignok supper også på gule linser, men det er også de røde linsenes naturlige farge når de kokes i stykker. Rødfargen kommer fra tomatpuré, ikke linsene.

Væsken er et annet stridsspørsmål. Kyllingkraft gir mer smak, men kan raskt overdøve den gode smaken av linser. Bruker du vann, får du en lettere suppe, som dessuten er enklere å lage. Dermed er den perfekt å lage på en helt vanlig ukedag.

Også var det dette med servering. En skvis sitron er obligatorisk. Tyrkerne har gjerne over en skje med mildt chilismør. I Egypt er både krutonger og karamellisert løk vanlig. Jeg gjør som tyrkerne, men glad i urter som jeg er, drysser jeg gjerne også litt frisk, nyhakket bladpersille over.

Fellesnevneren

Alle disse måtene å lage linsesuppe på har likevel noe til felles: De er alle knakende gode, og enkle å lage. Oppskriften under er en grunnoppskrift, en klassisk variant slik du gjerne får den på hjørnekafeer rundt om i Midtøsten, servert med godt brød til.

Selv kan du lage din akkurat slik du selv vil.

-
+

Linsesuppe

 • 3 ssolivenolje
 • 1 stkmellomstor løk, skrelt og finhakket
 • 1 stkmellomstor gulrot, skrelt og raspet
 • 3 stkhvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 1 sstomatpuré
 • 1 tssukker
 • 2 dltørre røde linser
 • 1 tsmalt spisskummen
 • 1.2 lvann eller lys kraft
 • 3 sssmør eller olivenolje
 • 1 tstyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak
 • 1 sssitron, i båter, til servering
 • frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Nok til cirka 4 personer

Slik gjør du:

 • Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres løk, gulrot og potet til løken er blank og myk, 8-10 minutter. Rør jevnlig, det skal ikke få farge.
 • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha så i linser og spisskummen. Bland godt sammen og ha i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 20-30 minutter. Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
 • Varm smør over medium varme. Så snart det er smeltet og bobler godt, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
 • La linsesuppen stå noen minutter før servering. Den skal være varm, men ikke glohet. Topp hver bolle med en liten skje chilismør, litt bladpersille (om du vil) og server sitronbåter ved siden av, så hver enkelt får suppa akkurat så syrlig som de selv foretrekker.

Tips: For en klassisk linsesuppe som er gul i fargen, bytt ut tomatpuré med en liten potet som du skreller og finhakker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.