Norsk kafémat møter Midtøsten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

De hardtarbeiderne frilanserne som bruker Skatten som arbeidssted har et midtøsteninspirert lunsjtilbud – som hummustallerken med brokkoli, feta og cashewnøtter.

Skatten på Tøyen er et sted man spiser på møte, ikke et sted man møtes for å spise.

Offentlige etater har måttet vike fra teglsteinsborgen Tøyen Torg.

Fakta:

Skatten

Hagegata 22–24, Tøyen torg, Oslo
skattenoslo.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★
Miljø: ★★★★
Service/effektivitet: ★★★★
Pris: ★★★★★
Totalt: 20

Grei lunsj for gründerstanden.

Postkontoret er for lengst blitt storbar med pizzaservering. Nå er det tidligere lokalet til Skatteetaten, som inntil nylig var Nor∂ og Natt, blitt til Skatten. Spørsmålet er vel når det lokale Nav-kontoret på andre siden av høyblokken også blir til lunsj- og cocktailbar.

– Her var det fullt! utbrøt Pepper innenfor døren.

Denne dagen holder den kommunale ånden stand på Skatten – Nav Akershus har nemlig leid hoveddelen av lokalet. Dermed er det trangt om bordplassen for alle medlemmene av den unge kreative middelklassen som vil plante macbooken sin og holde av dagens arbeidsstasjon.

Nesten alle bordene er kapret av folk med laptop og ergonomisk usunne stillinger som varsler nakkeplager halvveis inn i arbeidslivet.

Salt og Pepper benker seg på enden av et langbord innerst i lokalet.

<p>Kaféfrilansernes nye favorittsted på Tøyen er et 400 kvadratmeter stort lokale, men plasstilgjengeligheten kan variere, ettersom tre av fire rom kan leies ut.</p>

Kaféfrilansernes nye favorittsted på Tøyen er et 400 kvadratmeter stort lokale, men plasstilgjengeligheten kan variere, ettersom tre av fire rom kan leies ut.

Vind fra øst

Det blåser en vind fra Midtøsten over Oslos matscene for tiden. Smalhans satte nylig hummus- og falafeltallerken på menyen. Aleppo Bahebek, som serverer lekker shawarma på syrisk vis, er nok den beste boden i gatemathallen Vippa på Vippetangen.

Anmeldelse av alle lunsjvalgene på Vippa: Dette er Vippas beste matbod

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Og mens institusjonen Habibi i Strøget holder stand med sin ujålete meze, har Ben Reddik forfinet dette arabiske smårettkonseptet og blitt høstens restaurant-snakkis på Løkka.

– Det kommer nok litt med den grønne bølgen. Midtøstenmat har mye grønnsaker, og er veldig egnet for vegetarianere, sier Pepper.

Også Tøyens nye storstue har kastet seg på bølgen. Heldagsmenyen, som serveres fra 11 til 22, består denne dagen av seks retter. Noen har åpenbare røtter i det midtøstenske kjøkkenet, som to hummus-retter og bestselgeren «åpen bab». Andre har mer subtile innslag, som en salat der dressingen er smakssatt med den herlig aromatiske krydderblandingen za’atar.

På ekte kafeteria-vis får Salt og Pepper utdelt en brikke som piper og vibrerer når maten er klar.

Bestselgeren «Åpen bab» hadde gode smaker, men det åpne formatet var litt mislykket. Brødet blir soggy, og lite fristende å spise når alt annet er fortært.

Midtøsten i kaféversjon

Pepper valgte veggis-bestselgeren hummus med brokkoli, feta og granatepler.

– Hummus har så mange skoler. Jeg liker den syrligere, men vet at mange foretrekker den som dette – mer kremet. Det er en smakssak, sier Pepper, som ellers var måtelig fornøyd med lunsjretten.

Salts rett, den åpne kebaben, hadde både en syrlig dressing med tahini (malte sesamfrø) og syltet rødløk. På menytavlen hadde det stått at retten skulle komme med syltet habanero, men verket stinget eller den florale signatursmaken fra denne chilifrukten var til stede, og fikk Pepper til å tro at kjøkkenet var gått tomme.

Skatten er smakfullt innredet, med vektlegging av gjenbruk.

Om ikke det innerste rommet er utleid, er det også mulig med et slag pingpong etter lunsjen.

… eller foosball.

Likevel var dette fine smakskombinasjoner, med et elegant hint av mynte, og en pent balansert syrlighet.

– Men noen av disse «breserte» lammekjøttbitene er stekt helt knusktørt. Som pinnekjøtt som har stått for lenge under grillelementet. Det er vel egentlig nettopp dette man skal unngå med bresering? sa Salt.

Shawarma til lunsj er nok for heftig for denne målgruppen – det er for tett knyttet til nattmat på vei hjem fra byen.

– Og det er synd, for det hadde jo vært mye bedre, sa Salt.

– Dette er «norsk kafémattradisjon møter Midtøsten», konkluderte Pepper.

<p>Salt var sugen på noe søtt, men hvetebaksten i disken så ut til å være masseprodusert i en diger fabrikk på Økern, og fristet ikke nevneverdig.</p>

Salt var sugen på noe søtt, men hvetebaksten i disken så ut til å være masseprodusert i en diger fabrikk på Økern, og fristet ikke nevneverdig.

Funker til sitt formål

Forgjengeren i lokalet, Nor∂ og Natt, var en ambisiøs nynordisk kveldsrestaurant som ble litt for jålete med sin lunsjmeny. Eierne gjorde lurt da de allierte seg med Kulturhuset for å starte Skatten – de har erfaring med å få et enormt lokale til å funke gjennom hele døgnet.

For selv om maten ikke er top notch, er det ingen tvil: Dette funker til formålet. Retter i prisklassen 125 til 195 som serveres raskt – et enkelt mattilbud til de som bruker stedet som workspace.

Med det gryende gründermiljøet rundt Tøyen, særlig forankret i Tøyen start-up Village i samme bygg, er det et klart behov for et slikt sted.

Pepper oppsummerer det så fint:

– Dette er et sted man spiser på møte, ikke et sted man møtes for å spise.

<p>Skatten holder hus i Skatteetatens gamle lokaler i blokken som Tøyen torg kretser rundt.</p>

Skatten holder hus i Skatteetatens gamle lokaler i blokken som Tøyen torg kretser rundt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk