Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
BESTEMT: Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang foretrekker råvarer som ikke sprøytes. I kveld fikk han Matprisen for sitt arbeid med økologisk mat. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv

BESTEMT: Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang foretrekker råvarer som ikke sprøytes. I kveld fikk han Matprisen for sitt arbeid med økologisk mat. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv

– Kan vi ikke bare droppe alt bullshit og si at det er bedre å spise noe som ikke er sprøytet med gift?

Tekst

Han har jobbet med økologi som ledestjerne. I kveld fikk Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang Matprisen for sitt engasjement.

– Å få en pris som Matprisen, som er tuftet på kjerneverdiene jeg har og driver Maaemo etter, er veldig fint. Vi er selvfølgelig kjempeglade for det, sier Esben Holmboe Bang.

Kokken og Maaemo-gründeren tok i mot utmerkningen under en seremoni i lokalene til Vippa, et nytt matsenter på Vippetangen i Oslo, med planlagt åpning våren 2017. Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ (Økologisk mat i storhusholdning) og DebioInfo. Målet er å hedre aktører som bidrar til å øke forbruk og produksjon av økologisk mat.

– Økologi er en selvfølge hos oss. Vi trenger ikke å slå oss på brystet og si at vi er økofolk fordi det høres bra ut, sier Holmboe Bang.

– Vi er en restaurant som serverer god mat. Skal du ha god mat må du ha fantastiske råvarer, og skal du ha fantastiske råvarer så må du ha matvarer som ikke er sprøytet.

Anmeldelse av Maaemo: Fortjener tre stjerner

BEVISST

Som ung kokk ble Holmboe Bang tidlig opptatt av økologi og bærekraftig landbruk.

– Når man snakker om råvarer, så snakker man om et råmateriale. Jeg innså ganske fort at jeg ikke liker å spise mat som er sprøytet med gift, sier Holmboe Bang. Han ler kort.

– For meg er det ganske svart-hvitt. Smak er forbundet med etikk for meg, så dyr skal behandles ordentlig, jorden skal behandles ordentlig og råvaren skal være usprøytet. Det er disse kjerneverdiene som er viktige når jeg velger en råvare til restauranten, sier Holmboe Bang. Maaemo er i dag Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Siden oppstarten i 2010 har Holmboe Bang hatt som mål å drive 100 % økologisk, uten snarveier. Har det vært vanskelig?

– Jeg tror ikke det kommer noe godt ut av å ikke ha en utfordring. Du må utfordre deg selv for å skape noe som har betydning, sier han.

– Jeg tror Maaemo er helt avhengig av den utfordringen.

Les også: Michelin-mannen (+)

ENKELT

Som matdebattant har Esben Holmboe Bang kritisert oppdrettsnæringen og problematisert sporbarheten i norske kjøttprodukter. For Holmboe Bang er det viktig å gjøre så godt man kan for å fremme dyrevelferd og miljø.

– For meg betyr bærekraft sunn fornuft. Det betyr å tenke over valgene man gjør! Det er like viktig som å være grei mot hverandre, sier Holmboe Bang entusiastisk.

Tidligere i høst havnet han midt i en opphetet debatt om økologisk landbruk. Foranledningen var en episode av NRK-programmet Folkeopplysningen, der programleder Andreas Wahl stilte seg kritisk til fordelene ved økologisk landbruk. I programmet ble Holmboe Bang intervjuet om sitt forhold til økologiske ingredienser. Senere ble han bedt om å være med i en blindtest av økologiske og konvensjonelle matvarer, men takket nei til å delta. I etterkant mener Holmboe Bang at økodebatten har vært litt infantil.

– Kan vi ikke bare droppe alt bullshittet og si at det er bedre å spise noe som ikke er sprøytet med gift? Kan vi være enige om det? sier Holmboe Bang.

I en følelsesladet debatt ser han fremtidens matproduksjon som en gylden middelvei, en ny tilnærming til landbruk som gjør at man kan produsere så bra mat som mulig.

– Jeg vet ikke om det er biodynamikk eller økologi som er fremtiden, men jeg tror med hånden på hjertet at det ikke er det industrialiserte landbruket, sier Holmboe Bang.

– Forhåpentligvis kan alle lære av hverandre, og sammen skape en fremtid som er bra for miljøet, råvaren og mennesket.

Les også: Maaemo innfører firedagersuke

VINNERE

Matprisen var ikke den eneste utmerkelsen som ble delt ut på Vippetangen i kveld. Sjøforsvaret, som med en andel på 30 % økologiske matvarer ligger foran regjeringens mål om 15 % økologisk innen 2020, ble kåret til årets kjøkken. Nationen-spaltist Kari Gåsvatn ble utropt til årets formidler. I juryens begrunnelse legges det vekt på at Holmboe Bang og Maaemo er «glimrende» ambassadører for «de små og viktige produsentene, for økologi, biodynamisk og bærekraftig landbruk» og mat som kulturuttrykk. Maaemo har siden oppstarten i 2010 nærmest blitt ensbetydende med granbar, selvplukk av nyttevekster og nøye utvalgte økologiske ingredienser. Som Norges mest profilerte restaurant setter Holmboe Bang et tydelig fotavtrykk. Hvordan opplever han selv rollen som påvirkningskraft innen økologi og bærekraft?

– Maaemo har blitt en egen type restaurant. Det er ikke alle som har spist der, men alle har en mening om det, sier Holmboe Bang.

– Det er et sted som har skapt debatt, og det er det viktigste! Det viktigste er å ha en mening og gjøre seg tanker om det.

Les også: – Et fantastisk godt år (+)

Maaemo klatrer blant verdens beste

Maaemo-sjef er kåret til årets beste unge kokk

Dette er verdens beste restauranter

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.