Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Rosa champagne til nasjonaldagen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Perfekt følge til 17. mai-buffeten.

Roséchampagnen er mer arbeidskrevende å lage. Det betyr høyere pris. Om det er verdt å betale ekstra for rosa farge, er heller ikke sikkert. Mange champagnehus lager en rosa variant bare for å fullføre porteføljen. Sånn sett er det mange skuffende utgaver. Men på sitt beste gir det lille fargeuttrekket en nydelig fylde, frukt og kompleksitet til vinen. Som unge har de en duft av markjordbær og blomster. Eter noen år i kjelleren, utvikler det seg til kaffe, sopp og gjærbakst.

På 1600-tallet var all champagne mest sannsynlig lyserosa. Ingen chardonnay var plantet, og de røde druene de laget vin av, ga en svak lys rosa farge til den syrlige vinen. Når vinbønder begynte med ettergjæring av vinen for å få bobler, på slutten av 1600-tallet, skulle det ta mange år før de første rosa champagnene kom på markedet.

Barbe-Nicole Ponsardin, den berømte gule enken etter champagnehuseier François Clicquot, laget en roséchampagne i 1818 ved å blande rød- og hvitvin. Hun var en foregangskvinne på mange områder innen business og champagne. Man trodde lenge at hun var den første, helt til 2014, da det ble funnet noen shippingpapirer hos champagnehuset Ruinart. Der fremgikk det at de allerede i mars 1764 solgte roséchampagne. Eller Oeil de Perdrix, rapphøneøye, som franskmennene ofte kaller rosévin. Ruinart var også det første huset som utelukkende solgte vin med bobler i 1729.

Roséchampagne er en kameleon som passer strålende gjennom en stor meny. Alt fra skalldyr, til fisk, grønnsaker og lyst kjøtt går fint. Eller til buffet og koldtbord. Når det kommer til pris versus kvalitet, så er det få som slår Henriot sin non vintage roséchampagne. Som i tillegg er et av ytterst få champagnehus som er etablert av en kvinne.

90

Navn: Champagne Henriot Rosé

Produsent: Henriot , Champagne , Frankrike

Pris: 539,90 Varenummer: 5771401 Midlertidig utsolgt, Importør: Just Brands AS

Dufter av fersken, røde epler og gjærbakst. Bløt og fyldig frukt med en balansert syre og en lang og tørr utgang. Lang og tørr finish. Nydelig lengde og konsentrasjon. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.