Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Perfekt og rimelig champagne til nasjonaldagen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Et strålende og modent champagnekjøp.

Selv om prisen gikk opp med 50 kroner 3. mai så er fortsatt Montaubret`s Cuvée Perdue et utrolig godt champagnekjøp. Laget av en blanding av årgangene 2008, 2011, 2013 og 2014.

Produsenten av Montaubret er Chassenay d'Arce – som er noe så sjeldent som et champagnekooperativ. Mens de fleste champagnehus kjøper druene fra druedyrkere fra hele Champagne, har bøndene som driver Chassenay d'Arce, tatt styring over hele prosessen selv.

Champagnekooperativet ble etablert i 1956, da 50 små champagneprodusenter gikk sammen i den lille landsbyen Ville-sur-Arce. Nå leverer 130 familier med tre generasjoner fra 12 forskjellige landsbyer druene sine her hvert år. Totalt eier de 315 hektar vinmark, noe som gjør Chassenay d'Arce til en forholdsvis stor produsent.

Vinmaker Brice Bécard og Chassenay d'Arce laget sin først økologiske champagne med 2013-årgangen, og oppmuntrer druedyrkerne til å dyrke økologisk. For øyeblikket har rundt en tredjedel konvertert til økologisk dyrking. Og flere skal det bli.

170 kilometer sør for Epernay i Côte de Bar, i det franske departementet Aube sør i Champagne – ikke langt fra Burgund – holder Chassenay d'Arce til.

Det er ikke den mest kjente delen av Champagne, men Aube står for en fjerdedel av regionens vinmarker med sine 8000 hektar, hovedsakelig pinot noir. Druetypen utgjør 80 prosent av regionens druer, i tillegg til en større andel pinot blanc enn det som er vanlig i Champagne.

Her er det mer leire i jorden enn lenger nord i Champagne, og jordsmonnet minner mer om kimmeridge-jorden i Chablis, som ikke er langt unna. Druene som høstes her, er stort sett mer modne enn de lenger nord.

Prisene på vinene fra Chassenay d'Arce er såpass moderate at de ligger på samme nivå som i Frankrike. Og vinene imponerer, særlig når man tar prisen i betraktning. Skal du sikre deg noen modne bobler fra Champagne til nasjonaldagen, er kooperativvinene fra Côte du Bar en av de rimeligste veiene å gå.

89

Navn: Montaubret Brut Cuvée Perdue

Produsent: Chassenay d'Arce , Champagne , Frankrike

Pris: 400,00 Varenummer: 15237901 Basisutvalget, Importør: Exciting Wines AS

Tiltalende aromatisk med preg av melne epler, gjærbakst og smørkjeks. Lett oksidativ og ekspressiv på smak med kremet munnfølelse og syrlig mineralsk struktur. EN

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.