Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Noma trekker sørover

Tekst
Noma restaurant i København. Foto: Lars Petter Pettersen

Noma restaurant i København. Foto: Lars Petter Pettersen

Michelin-restauranten Noma stenger dørene i København og flytter til Sydney i Australia i hele  ti uker på nyåret i 2016.

Michelinrestauranten Noma, en av verdens beste restauranter, kunngjorde natt til mandag at de for andre gang vil vil flytte hele restauranten og personalet til en annen by - denne gangen Sydney, Australia.  Sist vinter holdt NOMA et gjestespill i Tokyo under navnet "Noma at Mandarin Oriental" som ble utvidet fra planlagte tre uker til fem på grunn av massiv gjestepågang. Noma vil også denne gangen stenge kjøkkenet i København mens de relokaliserer til havnebydelen Barangaroo Sydney i ti uker på nyåret.


Nær havet

Lokaliseringen av Noma Australia har ifølge hovedsponsorene bak prosjektet, reiseorganisasjonen Tourism Australia og Lendlease, blitt valgt på grunn av synergien med restauranten i København og den naturlige tilknytningen til havet.

På spørsmålet om hvordan følelsen er foran et stort prosjekt som dette, forklarer pressesjef Arve Podsada Krognes at de er ganske redde.   

  - Det er et stort prosjekt med mange ting å ha gang i. Men etter vårt opphold i Japan har vi så mye mer å gå på, vi har så vanvittig mye mer erfaring å ta av. Vi vet litt bedre hva vi bør og ikke bør gjøre, sier Krognes til Smak.no.

- Hva er forbindelsen mellom Australia og Noma? Hvorfor akkurat Sydney?

Krognes forklarer at medeier og kjøkkensjef René Redzepi alltid har vært fascinert av Australia, et land han først besøkte i 2008.

- Dessuten er det påfallende mange av nøkkelpersonene som jobber på Noma som kommer fra Australia - de er  pansermennesker for oss og har tilføyd så mye til restauranten. De har selvsagt ikke pushet denne avgjørelsen på oss, men de har vært en viktig del av den.

 

Utforsker

  Teamet har allerede påbegynt en rekke intensive researchturer til Australia - og flere skal det bli.

- Vi vil møte de lokale bøndene og produsentene, og selvsagt våre gamle venner underveis. Vi kommer til å smake på og utforske det beste Australia har å by på i form av råvarer, sjømat, strandvekster og så videre, sier Krognes.

- Ingrediensene er så ekstremt annerledes enn de vi finner i Europa. For oss er virkelig landskapet eksotisk.  Plantelivet er unikt og spennende og ulikt alt annet. Vi vet ikke helt hva vi går til. I Japan hadde man fiskemarkedet som mer eller mindre var familiært - i Australia må vi utforske alt selv. Det er så mange ting vi aldri har sett før,  så vi må sette oss ned og utforske, sier han.

"Det som virkelig forbløffer meg er forskjellene du finner i landskapene og ingrediensene der, for ærlig talt har jeg aldri sett noe lignende," skriver Rene Redzepi  selv på Nomas hjemmeside.

"Jeg har ønsket å tilbringe mer tid der - utforske, smake og forstå ingrediendene. Fra den trospiske frukten i nord, til  Tasmanias pepperblad; den rene fisken og skalldyrene  helt sør og alle de nye eksotiske vidundrene imellom. Forskningsutfluktene våre vil ta oss inn i bushen, langs hver kyststripe, og veve seg vei gjennom Flinders og Kangaroo Island. ...Alt vi tar med oss fra vårt kjøkken er et åpent sinn og en lidenskap for læring," fortsetter Redzepi i sin annonseringav flyttingen.

Noma Australia vil åpne i januar 2016, og vil være åpen for lunsj og middag fem dager i uken.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.