Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bryggeriforeningen:– For høyt alkoholinnhold i øl

Tekst
Øl er stadig mer i vinden. Nå viser tester at småskalbryggeriene selger for sterkt øl gjennom dagligvarebutikkene. Foto: Ingrid Pop

Øl er stadig mer i vinden. Nå viser tester at småskalbryggeriene selger for sterkt øl gjennom dagligvarebutikkene. Foto: Ingrid Pop

Rundt 60 prosent av ølet fra norske småbryggerier som selges i butikker, er sterkere enn det som er tillatt, viser tester utført av Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Tester av 138 ulike øl viser at ca. 60 prosent er for sterke, og noen har et alkoholinnhold på over 7 prosent, opplyser Bryggeri- og Drikkevareforeningen (BROD) i en pressemelding.

Øl med høyere alkoholinnhold enn 4,75 prosent kan i Norge bare lovlig selges på Vinmonopolet etter en lovendring i 1993.

I en pressemelding skriver Bryggeri- og drikkevareforeningen at testing skjedde etter at en privatperson, med avansert måleutstyr, opplyste at han hadde målt alkoholmengder på opptil 6,3 prosent i butikkøl fra et utvalg bryggerier.

Deretter varslet foreningen sine største kunder og ba dem sendte inn øl til testing.

- For bryggeribransjen i Norge er dette et tillitspørsmål i forhold til våre kunder, et omdømmespørsmål overfor lovgivende og utøvende myndigheter og et moralsk spørsmål i forhold til forbrukere som ikke skal føres bak lyset når det gjelder styrken på ølet de drikker, skriver BROD i pressemeldingen.

Ikke bevisst

- Vi har ikke mistanke om at noen bryggerier bevisst har brygget for sterkt øl. Småskalabryggeriene har beregnet alkoholinnholdet matematisk ut fra tradisjonelle modeller som har vært akseptert av toll- og avgiftsmyndighetene. Imidlertid er øl et levende produkt der sukkerinnhold i maltet, gjærtypen, ut- og ettergjæring og flere andre faktorer spiller sammen i bryggeprosessen.

I løpet av den siste uken har BROD fått utført en rekke tester på Ringnes laboratorium. Resultatene viste at to bryggerier hadde gjennomgående så høyt alkoholinnhold i sine øl at de valgte å trekke alle sine produkter fra markedet, opplyser foreningen.

BROD er nå i dialog med Toll- og avgiftsdirektoratet, Helsedirektoratet og dagligvarekjedene, med sikte på å finne praktiske løsninger i den akutte situasjonen og utvikle rutiner som sikrer korrekt alkoholinnhold i framtiden.

Les Smak.no for flere nyheter om mat og drikke

Les også:

Rec kan stenge all kapasitet ved USA-anlegg

Bank kutter 100 ansatte

- Jeg er spent fast til verdens kraftigste jagerflymotor 

Se på DNtv: Hun har aldri fått bedre service med en sur mine(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.