Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mjød er kanskje den eldste alkoholholdige drikken vi har og er en drikk vi spesielt forbinder med vikingtiden.

Mjød er kanskje den eldste alkoholholdige drikken vi har og er en drikk vi spesielt forbinder med vikingtiden.

Vellykket norsk «gudedrikk»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den ble ansett som gudedrikk og var forbeholdt de kongelige og eliten. Nå er norsk mjød tilbake for fullt.

– Vi opplever en enorm interesse og føler vi nærmest driver med folkeopplysning, det sier Stian Krog, styreleder og grunnlegger av Mjøderiet i Bergen.

Etter at de startet opp i ganske liten skala i 2016 har de i år flyttet inn i nye produksjonslokaler og dermed økt kapasiteten betraktelig. Nå slipper Mjøderiet årets mjød på Polet og det er vellykket mjød med rund og god sødme. (se smaksnotater nederst i saken)

Gammel tradisjon

Mjød er kanskje den eldste alkoholholdige drikken vi har og er en drikk vi spesielt forbinder med vikingtiden. Mjød ble ansett som en gudedrikk og var en drikk som i hovedsak var forbeholdt de kongelige og eliten. Fordi honning var et eksklusivt produkt var mjød en drikk for fest og store anledninger mens øl var et mer hverdagslig produkt. Vinen overtok etterhvert mjødens rolle som foretrukket drikk og ettersom mjød fremdeles var dyrt å produsere ble det produsert mindre og mindre av denne gjærede honningdrikken.

– Etter at vi fikk oss en flaskelinje og ikke lenger trenger å tappe for hånd er det lettere for oss å tilby produktene våre til Vinmonopolet. Vi baner veien for mjød i Norge og ønsker å vise hva mjød kan være, forteller Krog.

– Internasjonalt har vi sett en trend hvor det stadig sirkulerer ny mjød på markedet, spesielt i USA og vi ser nå at nordmenn også får øynene mer og mer opp for mjød. Vi lager da også helt bevisst forskjellige typer mjød, fra de lette og fruktige til de mer tradisjonsrike og fyldige variantene og vi opplever enn enorm interesse, forteller han.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.