Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Noen av de aller beste flaskene i Polets spesialslipp av italienske viner torsdag.

Noen av de aller beste flaskene i Polets spesialslipp av italienske viner torsdag.

Italienske ikonviner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Italia var stjernen da Polet slapp mer enn 35.000 flasker i sine spesialbutikker torsdag.

Med 195 forskjellige viner fra et langstrakt land som Italia skaper dette slippet et pent bilde av et av verdens største vinland, selv om flere ettertraktede vinprodusenter glimrer med sitt fravær. Og da særlig fra Piemonte.

Ikoniske toskanere

Kanskje det er også derfor vinene fra Toscana imponerer mest denne gangen? Særlig Solderas ikonvin Case Basse, som er brunello di montalcino på sitt aller, aller beste, imponerer – og det til tross for sterk konkurranse fra Biondi Santi og Poggio di Sottos strålende utgaver. Selv om de to sistnevnte koster skjorta, koster Case Basse mer enn det dobbelte, og såpass mye at det hjelper lite at Norge er et av de rimeligste landene å kjøpe flasken i.

Uansett fordeles 60 flasker på åtte spesialbutikker, med et tak på én flaske per kunde. Hyggeligere priset er vinene fra produsenter som Felsina og Boscarelli fra Toscana. Det samme gjelder Sassicaia om man tenker på kvalitet og fremtidig investering. Men Felsinas Fontalloro fra 2015 er og blir det beste kjøpet.

Utenfor allfarvei

Blant Piemonte-vinene er det verdt å trekke frem Chiara Boschis delikate baroloer i tillegg til brødrene Boschis erketypiske og klokkerene viner fra Dogliani. Og ikke minst en rekke strålende viner fra selveste Bruno Giacosa, samt to baroloer fra Aldo Conterno og en håndfull fra Sandrone.


Vil man derimot utenfor den gjennomopptråkkede allfarveien til Toscana og Piemonte, har Polet også denne gang funnet det som de kategoriserer som noen av de beste produsentene fra mindre kjente områder. Blant dem er Friuli, Marche, Lombardia, Liguria, Alto Adige, Abruzzo og ikke minst Sicilia.

Men selv om kvaliteten i de fleste tilfeller er god, når ikke vinene opp til de beste fra de mer etablerte områdene enda. Når prisene ofte er på det samme nivået, blir valget enkelt. Skulle man likevel ønske noe annet, er Oasi degli Angelis vin Kurni fra Marche en sjeldenhet, og en stor del av flaskene som blir laget av denne ikonvinen havner i norske polhyller. I tillegg kommer sicilianske Terre Nere med kjøttfulle og tannintydelige viner fra Sicilia.

Som en godbit til alle burgunderefrelste slippes det i tillegg til alle italienerne 600 flasker med Leflaives Mâcon-Verze fra 2016 i morgen tidlig.


Mine fem favoritter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

96

Navn: Case Basse Sangiovese 2013

Produsent: Soldera , Toscana , Italia

Pris: 3924,90 Varenummer: 10243001 Utenfor sortiment, Importør: Symposium Wines

60 flasker slippes. Kompleks duft med hint av sopp, blomster, speket villsvin og nøtter. Sammensatt og raffinert bløt og begynnende moden frukt med lange tanniner og en uendelig lengde. Brunello med stor B! MB

95

Navn: Barbaresco Asili 2015

Produsent: Giacosa, B. , Piemonte , Italia

Pris: 1395,00 Varenummer: 10310801 Utenfor sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits

120 flasker slippes. Dufter av nøtter, lær, modne jordbær og tobakk. Sammensatt og konsentrert frukt på smak med en frisk syre og en fyldig moden frukt på smak. Tørr og lang utgang. Nydelig vin. MB

94

Navn: Sassicaia 2015

Produsent: San Guido , Toscana , Italia

Pris: 1500,70 Varenummer: 10323701 Utenfor sortiment, Importør: Palmer Fine Wine AS

360 flasker slippes. Dufter av søte kirsebær med hint av lær med hint av nøtter. Bløt og fersk konsentrert frukt på smak med en spenstig syre og en lang og tørr utgang. Nydelig balanse og lengde. MB

93

Navn: Fontalloro 2015

Produsent: Felsina , Toscana , Italia

Pris: 401,10 Varenummer: 10303601 Utenfor sortiment, Importør: Good Beverage

600 flasker slippes. Dufter av nøtter og mørke bær med hint av tre. Saftig og sammensatt frukt med en balansert og frisk syre med lange og raffinerte tanniner. Nydelig og lang med en balansert utgang. MB

89

Navn: Rouchet Briccorosa 2015

Produsent: Scarpa , Piemonte , Italia

Pris: 371,10 Varenummer: 10317101 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape

180 flasker slippes. Dufter av røde bær og plommer. Saftig og delikat frukt på smak med en frisk syre og en lett tørr finish. Lette tanniner. MB