Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Edamer og meursault

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Juleosten edamer kan brukes til mer enn pålegg.

Et sikkert juletegn er de blitt, disse kuleformede røde ostene som popper opp i butikkene innpakket i voks eller glinsende rød cellofan. Den røde voksen skal edamerosten allerede ha fått på 1400-tallet, noe som gjorde den lett gjenkjennelig og berømt.

På 1600-tallet ble den eksportert fra hjemstedet Edam – en havn nord for Amsterdam – som Nederlands nest mest kjente ost etter gauda.

Fakta: Edamer

Opprinnelig fra Edam am Ijsselmeer i Nederland.

Lages av pasteurisert kumelk.

Den runde ostens diameter er 13 centimeter, og veier rundt 1,5 kilo.

Konsistensen forandrer seg ved lagring. De unge er myke og milde, mens de eldre er harde og smaksrike.

Edamerost lages nå også i andre land, og er blitt et fast innslag på frokostbordet i julen. Den er svært lagringsdyktig, og har man lyst å prøve noe nytt, kan man kjøpe en ost som kan lagres kjølig til neste jul. Det vil gjøre den fastere og mye mer smaksrik – og gjør den brukbar til mer enn bare pålegg; en ferdiglagret utgave er ypperlig som førjulskos sammen med et glass vin.

Edamer er en fast og smaksrik ost med en fyldig tekstur og en salt og lang utgang. Den passer perfekt til en fyldig og eikefatlagret vin av druetypen chardonnay, gjerne fra Burgund. Vinen kan gjerne har litt friskhet og syre som frisker opp etter fettstoffene i osten. En meursault fra Burgund gir også en ekstra nøtteaktig smak sammen osten. (Vilkår)