Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Langres og champagne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nyt champagnen sammen med langres på nyttårsaften.

Oppvokst i byen Langres – som ligger midt mellom Champagne, Burgund og Lothringen – er det kanskje ikke rart at denne osten er et kulinarisk høydepunkt. Osten med det karakteristiske, skrukkete og okergule utseendet er blitt laget i byen med samme navn siden 1600-tallet. Allerede den gang solgte byens ostehandlere ostene sine til Paris.

Fakta: Langres

Langres er en rødkittost laget av upasteurisert kumelk.

Fikk klassifikasjonen AOC i 1991.

Finnes i to størrelser: 800–1000 gram og 150–200 gram.

Osten saltes og vaskes i marc de bourgogne og tilsettes fargestoffet annato, som gir den dens karakteristiske rødgule utseende.

Lagres i 2–3 uker.

Langres er å finne over hele verden, også i de fleste ostedisker her til lands. Vanligvis er langres pakket inn i en treeske av god grunn. Får den modne tilstrekkelig, blir den veldig bløt og nærmest rennende, mens den som ung er mer fast.

Langres er en av Frankrikes beste oster og kommer i en nett størrelse som gjør den lett å spise opp. I tillegg passer den perfekt sammen med en moden champagne, og gjerne en rosé. Nå er ikke dette så lett å finne, men et godt alternativ er en produsent som lager en rik blanc de noir-champagne på røde druer. Denne har fylde nok til å takle den smaksrike og kremete osten.

Har man lyst, kan man også helle litt champagne i ostens naturlige grop på toppen, noe mange ostekjennere gjør. Det forsterker festfølelsen og imponerer gjestene.

89

Navn: Eric Rodez Blanc de Noirs

Produsent: Eric Rodez , Champagne , Frankrike

Pris: 849,00 Varenummer: 2072601 Bestillingsutvalget, Importør: Remuage by Moestue AS

Dufter av tre og voks med hint av autolyse og gjær. Frisk syre og en fyldig lett moden frukt på smak. Pen og fyldig lengde. MB