Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mont d'Or & Chardonnay fra Jura

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Høsten blir ikke det samme uten en skje med Mont d'Or.

Hvert år i midten av september skjer det. En av verdens mest ettertraktede oster er igjen å finne i ostediskene, etter å ha glimret med sitt fravær i et halvt år.

Fakta: Vacherin Mont d'Or

Lages av råmelk fra kvegrasene montbéliarde og simmentaler som beiter høyere enn 700 meter over havet.

Osten veier rundt 1,3 kilo og varierer i diameter fra 11 til 33 centimeter.

Mont d'Or blir laget mellom 15. august og 15. mars og solgt mellom 10. september og 10. mai.

Lagring gagner ikke Mont d'Or, og stort sett er de man får kjøpt i butikken ferdigmodnet.

Varmes i ovn i treesken på 180 grader i 20 minutter. Skjær av lokket på osten og nyt.

Denne rennende osten med det klingende navnet Mont d'Or holdes sammen av en tynn hinne av hvitskimmel som er støttet opp med bark av gran i en liten treeske. I flere hundre år har den blitt fremstilt i fjellmassivet med samme navn i Haut-Doubs øst i Frankrike på grensen til Sveits. Det har ført til en krangel mellom de to landene om hvem som har opphavet til den berømte osten.

Forskjellen mellom de to er at den sveitsiske lages av pasteurisert melk, noe som gjør den mindre særpreget. Og at den franske også heter Vacherin Haut-Doubs. Melken kommer fra kuene som står inne om vinteren og som om sommeren leverer melk til de faste ostene comté og gruyère.

Hele serien:Se flere kombinasjoner i serien Ost og Vin

Mont d'Or kan ha en odør som skremmer, men smaken er florlett og konsistensen silkemyk, med en kremet og nøtteaktig smak. Perfekt sammen med osten er en vellaget chardonnay fra Jura, som har vokst opp ikke langt fra. Dens friskhet og smak er perfekt sammen med Mont d'Or. Vil man gjøre noe mer ut av osten, varm den i ovnen og høvl over trøffel, om du får tak i, og voila, du har et kulinarisk underverk.(Vilkår)

92

Navn: Domaine du Pélican Arbois Chardonnay 2015

Produsent: Dom. du Pélican , Jura , Frankrike

Pris: 339,90 Varenummer: 1087401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av nøtter og voks med hint av tre. Spenstig syre med en fersk finish og en lang tørr finish. Pen slank lengde. MB