Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maria er Norges raskeste østersåpner

Tekst

Etter å ha vunnet ”Norwegian Oyster Battle”, er student Maria Brendehaug Petersen (22) klar for verdensmesterskapet i Irland.

To bøtter fulle av flatøsters, et hardt grep rundt en spesialtilpasset kniv, et stort fat med isbiter.  Maria Petersen står med bred benstilling og ser ned på ti østers lagt på rekke ved siden av fatet.  Tekker pusten – før hun med kjappe håndbevegelser låser opp den første østersen, drar av den flate skalldelen og legger den svulmende muskelen lynraskt ned på fatet. Stoppeklokken viser 5,69 sekund.

Ett minutt og 11 sekunder senere:

- Hva ble tiden?

Petersen gjennomfører sin eneste treningsøkt før det 61. verdensmesterskapet i østersåpning i irske Galway. 13 september utkonkurrerte hun, som eneste kvinne, samtlige av sine 17 utfordrere under det uoffisielle norgesmesterskapet på Onda restaurant (Aker Brygge i Oslo) Det åpenbare naturtalentet er klar for mer.

-  Jeg øver egentlig ikke så veldig mye. Før norgesmesterskapet hadde jeg kun åpnet ti østers siden mai. Jeg er student og kan jo ikke fly rundt å kjøpe masse østers til 14 kroner stykket. Og så kan jeg jo ikke spise de selv engang!

- Hvorfor ikke?

- Jeg er allergisk!

Petersen ler og legger opp en rekke med ti nye østers.

I restaurantverdenens egen macho-idrett gjelder det å åpne 30 østers så fort som mulig. Alle skal løsnes og presenteres på lekkert vis. Det konkurreres med irske flatøsters fra nettopp Galway. Hjemmebanefordel?

Les mer: Se hva Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessen gjør med sine østers.

Etter at  klokken stoppes gjennomgås deltakernes østersfat med lupe. Kutter du deg og legger igjen blodspor, trekkes du 30 sekund per rødflekkede østers. Mister du en østers, eller lar muskelen henge utenfor skallet, nye 30 sekund. Får du skall i østersen, skjærer den, eller glemmer å løsne den, tillegges du fire sekunders straff. Hver deltaker har to ekstra østers i tilfelle en østers knekker.

- Man kan også få et sekunds bonus per østers som er perfekt presentert. Jeg er veldig nøye, og det henter jeg inn tid på, forteller Petersen og bretter opp ermene. 

Nytt forsøk: 1,14,25 (Dagens raskeste)

Petersen forteller om en økende interesse for å konkurrere i åpning av østers. I Sverige er det så mange deltagere at det må gjennomføres en kvalifiseringsrunde dagen før det svenske mesterskapet. Det er også stadig større interesse fra folk utenfor restaurant-bransjen, i følge Petersen.

- Men hvorfor i all verden begynte du med dette?

- Jeg fikk interessen gjennom min far (Heini Petersen har ni NM-titler og har som best en tredjeplass fra VM) og begynte å konkurrere da jeg var 18 år gammel og endelig fikk lov. Selv om det var enkelte i østersmiljøet som da påsto at jeg var 16.  Petersen ler høyt.

- Det norske østersmiljøet er knalltøft!

Les også:Eyvind Hellstrøms beste østers-oppskrifter.

- Hva er det verste som kan skje under en konkurranse?

- I fjor studerte jeg i Irland og deltok i det irske mesterskapet. Da fikk jeg en råtten østers som festet seg på kniven og havnet i øyet. Det var rå-ekkelt.

- Hva vil du være fornøyd med på lørdag?

- Målet mitt er 3,40 og så hente inn 25 bonussekunder. Da blir det topp ti.

Premien til den kommende verdensmesteren - er foruten velfortjent heder: Diplom og en krystallbolle. I norgesmesterskapet var premiene hakket vassere. Petersen vant en klokke til 16.000, en magnumflaske Champagne og en gallon Tabasco (3,78 liter)

- Men hva i all verden skal jeg bruke så mye Tabasco til?

Maria Brendehaug Petersen avslutter treningen. I dag reiser hun til Irland

- Er du nervøs?

- Egentlig ikke, nå gleder jeg meg bare til å dra.

- Har du et tips til en som har lyst til å kjøpe en haug med østers for å prøve å åpne disse i et lynraskt tempo, og så å spise de etterpå?

- Bruk hansker for å beskytte hendene, og så bør du ikke legge østersen på is. Da råtner de. Det er derfor folk blir matforgiftet. De skal ligge kaldt og med press på.

Befinner du deg i nærheten av Galway sentrum i morgen, er det bare å ta med deg et norsk flagg til et stort telt midt i sentrum. Heia Norge.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.