Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trondheims nye uteservering

Tekst
Foto
Under 2. verdenskrig tok Sperrwaffen kommandoen på Ladekaia i Trondheim. I sommer har de forlatte bygningene fått nytt liv.

Under 2. verdenskrig tok Sperrwaffen kommandoen på Ladekaia i Trondheim. I sommer har de forlatte bygningene fått nytt liv.

Arkitektstudenter ved NTNU har forvandlet et nedlagt kaianlegg langs Ladestien til å bli et møtested for mat- og solglade Trondhjemmere.

Lenge lå Østmarkneset ytterst på Ladehalvøya der og bare rustet. Bygningene lå som tomme skall fra en fordums tid rett ved Trondheims populære utfartssted Ladestien.

Denne sommeren har arkitektstudenter ved NTNU godt støttet av kommunen åpnet kafé i en av de gamle bygningene.

Enkel lunsj: Kjøttsuppe med fjellbrød, rørossmør og Røros flatbrød.

Enkel lunsj: Kjøttsuppe med fjellbrød, rørossmør og Røros flatbrød.

– Vi fikk ideen for fem år siden. Det har vært mye dugnad, men det har gått over all forventing. Dette har vært et spøkelseshus, et hus som nå er full av folk, sier daglig leder Astrid Risan, som til vanlig studerer regnskap og revisjon på Handelshøyskolen i byen.

Kafeen serverer lokalbrygget drikke og habil kjøttsuppe med fjellbrød, rørossmør og Røros flatbrød, samt tre typer smørbrød med henholdsvis brie, spekeskinke og røket laks som hovedsmak.

Tatt av tyskerne

Kaianlegget ble satt opp på begynnelsen av 1900-tallet av det Vestlandske Petroleumscompagi for å utvinne parafin av kull. Siden ble det overtatt av det amerikanske oljeselskapet Standard Oil som lanserte sin Tiger Benzin for norske biler.

Under 2. verdenskrig sperret tyskere av området, og begynte med produksjon av land- og sjøminer der. Siden har kaia med heiskranene bare stått der langs en av byens mest populære utfartssteder, Ladestien.

Solnedgang på Ladekaia

Ladekaia ser ut til å ha blitt en institusjon allerede i løpet av sin første sommer. Det er som om Trondhjemmerne har for alvor fått øynene opp for havet.

Mens den gamle u-båtbunkersen Dora sperrer utsikten mot havet fra deler av Trondheim, ligger Ladekaia på Ladehalvøyas andre side og har full sikt ut mot hav og lange solnedganger akkompagnert av litt godt i glasset og en matbit før en rusler videre eller hjem.

Ladekaia er stedet for lange solstråler, god mat og havblikk.

Ladekaia er stedet for lange solstråler, god mat og havblikk.

Ladekaia er blitt en langt mer nedsnobbet versjon av uteserveringen Solsiden i Trondheim. For å få mest mulig lys inn, er deler av fasaden av pleksiglass. Innenfor er det høyt under taket, der følelsen av gammel industriell storhet blandes med nåtidens hjemmesnekring.

Kommunal hjelp

Risan forteller at kommunen har hjulpet til med nødvendig fasiliteter som strøm og toalett. Ute står benker med plass til 120 gjester.

Ladekaia vil holde åpent hver dag ut august, med litt kortere åpningstider i september før været sier stopp. Så vil det bli andre sesong fra og med mai 2017.

– Vi vurderer å utvide kjøkkenet slik at vi kan utvide menyen, sier Risan.

Fortsatt sulten i Trondheim?

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.