Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bjørn Svensson stenger Schlägergården på Lilleaker.

Bjørn Svensson stenger Schlägergården på Lilleaker.

– De må jo tro at jeg er helt idiot

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bjørn Svensson stenger Michelin-restauranten Schlägergården.

– Det er jo et helvete at jeg sitter her igjen. Det var jo meningen at det skulle drives lenge. Det er et tungt valg, og jeg blir jo ikke yngre. Så nå skal jeg fokusere på Svenssons FAT som åpnet før sommeren, sier Svensson.

Det er ikke første gang Björn Svensson legger ned en restaurant. Men denne gangen er det tyngre.

– Det startet med korona-pandemien, at det ble veldig vanskelig å få tak i ansatte. Vi fikk aldri til den uteserveringen. Også er det jo litt langt unna sentrum, som gjør det noe utfordrende for gjestene å komme ut. Det syns personalet også. Og det har nok gjort at en del representasjon og business har forsvunnet på veien. Jeg elsker lokalet og har hatt fantastiske huseiere, men kanskje det er bedre at huset får en nabolagsrestaurant som også er åpen på dagtid.

Björn Svensson stenger Schlägergården i januar.

Björn Svensson stenger Schlägergården i januar.

Fakta: Björn Svensson

Kokk, født i 1976, i Sundsvall i Sverige.

Jobbet blant annet på Bagatelle før han drev Restaurant Oscars gate fra 2004 til 2012.

Drev Fauna fra 2013 til 2016.

Åpnet Galt i Frognerveien i 2017, og la den ned i 2020.

Åpnet Schlägergården i 2021.

Alle disse fire restaurantene fikk én stjerne i Michelin-guiden.

Åpnet FAT på Frogner i 2023.

På lille aker

Schlägergården var opprinnelig et lite gårdsbruk på Lilleaker, rett ovenfor CC Vest. Det het opprinnelig Ørakerbraaten, og man antar det var gårdsdrift her alt på 1700-tallet.

Sitt nye navn fikk gården etter Johan David Schläger, tyskeren som kjøpte gården i 1852, da Ørakerbraaten ble skilt ut fra Øraker gård, som eget gårdsbruk på rundt 150 mål. I dag eid av Mustad eiendom som pusset opp gården før Svensson flyttet inn våren 2021.

– Den økonomiske situasjonen, sånn som den er nå, så har jeg lite å stille opp med den beliggenheten. Det har også ført til at det er dårligere økonomi. Vi har jo fått mye skryt og sånn, men det må jo være bærekraftig business-messig også. Og stamgjestene som kom mange ganger i året når vi lå i sentrum, de er her sjeldnere enn før, sier Svensson, som også forteller at han har underrettet Michelin-guiden om stengingen.

– De må jo tro at jeg er helt idiot, som nå stenger min fjerde Michelin-restaurant, sier han sarkastisk.

– Men de bryr seg vel ikke.

Men hva skal du gjøre nå? Hvor blir din neste pop-up?

– Ingen kommentar.

Siste åpningsdag er onsdag 31. januar.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.