Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sprø og billig delikatesse

Tekst
Foto
Partnere. Morfaren til Alexander Ngo (31) kom til Norge som båtflyktning i 1979. Året etter ble Heggedalsgutten – utdannet fra BI – født her. Gin Nguyen (28) kom til Norge og Drammen da hun var ett år. Sammen har paret gründet og med familien selv pusset opp  Miss Gin i Thorvald Meyers gate 83 på Grünerløkka, en liten forretning med kun tre fem sitteplasser.

Partnere. Morfaren til Alexander Ngo (31) kom til Norge som båtflyktning i 1979. Året etter ble Heggedalsgutten – utdannet fra BI – født her. Gin Nguyen (28) kom til Norge og Drammen da hun var ett år. Sammen har paret gründet og med familien selv pusset opp Miss Gin i Thorvald Meyers gate 83 på Grünerløkka, en liten forretning med kun tre fem sitteplasser.

Alexander Ngo og Gin Nguyen ble lei av å bruke fritiden på Netflix. Nå bruker de heller kvelder og helger på å servere favorittretten Bánh mì.

– Det var en kveld jeg fikk veldig lyst på Bánh mì. Det slo meg at det nesten ikke finnes steder som selger det i Oslo, så jeg måtte ringe mamma og spørre om hun plis kunne lage, sier Gin Nguyen (28).

Sammen med forloveden Alexander Ngo (35) startet hun ifjor høst det vietnamesiske streetfood-stedet Miss Gin på Grünerløkka.

Om nom nom. Spesialiteten på Miss Gin er Saigon-klassikeren Xa Xiu, baguette med marinert ribbe, gulrot, hvit reddik, koriander, chili og majones. - På sikt er planen å bake våre egne baguetter. Den vietnamesiske baguetten er litt mer luftig og sprøere utenpå. Mer som et tacoshell, sier Alexander Ngo. Foto: Sigurd Fandango

Om nom nom. Spesialiteten på Miss Gin er Saigon-klassikeren Xa Xiu, baguette med marinert ribbe, gulrot, hvit reddik, koriander, chili og majones. - På sikt er planen å bake våre egne baguetter. Den vietnamesiske baguetten er litt mer luftig og sprøere utenpå. Mer som et tacoshell, sier Alexander Ngo. Foto: Sigurd Fandango

Til daglig har begge kontorjobber: Hun er utdannet både som produktdesigner og maskiningeniør, han er økonom fra BI. Men begge vier nesten hver kveld og helg til den nye familiebedriften, som Alexander Ngo sier det: «Vi ble rett og slett lei av å bruke to timer på Netflix hver dag, og bestemte oss for å bruke fritiden til noe mer fornuftig».

Medier som LA Times, Huffington Post, New York Times magasinet T Magazine og BBC har det siste året skrevet om Bánh mì-feberen som herjer amerikanske storbyer, samt London. Retten har sin opprinnelse fra den franske koloniperioden i Indokina. Franskmennene tok selvsagt med seg baguetten til Vietnam. En gang i løpet av 1950-tallet begynte vietnameserne å fylle den med flere typer marinert kjøtt og syltede grønnsaker. Bánh mì (uttales bæn mi) betyr på vietnamesisk helt enkelt «hvitt brød».

– Hver gang jeg er på reise til London eller USA, er det første jeg gjør å bestille en Bánh mì. Der kan det ofte være køer ut døren, sier Ngo.

Tidkrevende, men billig

– Grunnen til at det ikke er en rett så mange vietnamesere lager hjemme, er at det tar så lang utrolig lang tid. Ribben, som er typisk fyll, skal først marinenes, så stekes i ovn. Grønnsakene skal ligge og marinere lenge på søt eddik. Selv om det er enkel gatemat, er det en rett som gjerne tar fem-seks timer å lage, sier Gin Nguyen.

Steder som Lille Saigon i Bernt Ankers gate har servert Bánh mì en årrekke, men gjerne litt skjult på menyen. På Miss Gin kan man velge mellom baguetter med svin, kyllingboller og stekt egg.

Tre sprø. – Bánh mì er dritgod gatemat. Noe vi driver og kikker på å starte med selv, sier Jonas Paulsen i midten – sammen med Thomas Nilson og Wes Schaftentaa, som alle jobber i cateringbransjen.

Tre sprø. – Bánh mì er dritgod gatemat. Noe vi driver og kikker på å starte med selv, sier Jonas Paulsen i midten – sammen med Thomas Nilson og Wes Schaftentaa, som alle jobber i cateringbransjen.



– Et lite problem med mange av de asiatiske restaurantene i Norge er at de skal gape over alt. De skal liksom både ha vietnamesisk, sushi, litt koreansk og thailandsk. Vi bestemte oss tidlig for å gå for Bánh mì ved siden av enkelte andre vietnamesiske gateretter og deserter, sier Ngo.

Fakta: Tre reisemål

Gin og Alexanders tips til tre Bánh mì-reisemål:

1. Bánh mì 11 i Shoreditch, London.

2. Bánh mì Nhu Lan i Saigon.

3. Lee’s Sandwiches i Los Angeles.

Huffington Post skrev i sin Bánh mì-artikkel at en baguette i USA ikke bør koste mer enn 6 dollar, at rettens opprinnelse i Saigon er veldig tett linket til dens lave pris og således autensitet. Foreløpig har Miss Gin lagt seg på klyp-meg-i-armen-prisen 59 kroner for take away-baguette med ribbe, koriander og syltet hvit reddik og gulrot. Bortsett fra brødet er alt tilberedt på kjøkkenet på Grünerløkka.

– Det er mulig vi må sette opp prisen etterhvert, men det er viktig å få et bra volum i starten. Vi har levert store bestillinger til diverse seminarer og bransjetreff i Oslo, for eksempel 150 baguetter til Bylarm nylig. Lunsj for over hundre mennesker til 10.000 kroner er jo ganske rimelig, sier Alexander Ngo.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.