Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Det er en grandios storhet over spisesalen i Restaurant Bandak, som ligger i Dalen Hotel i Telemark.

Det er en grandios storhet over spisesalen i Restaurant Bandak, som ligger i Dalen Hotel i Telemark.

En middag her er som en kongelig romanse

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bygda slår tilbake.

Det er smått trolsk når bilen tråkler seg ned svingene til tettstedet Dalen – gjett hvorfor – og det legendariske trehotellet som har hatt kongelige og dignitærer fra hele verden som gjester. Dalen Hotel var «hot» lenge før fly gikk i rute og Norge hadde frigjort seg fra Sverige. Kongen av Thailand måtte ankomme i dampskip gjennom slusene i kanalen etter det vi bare kan anta var en eksotisk reise gjennom indre Telemark.

– Jeg synes det er et godt stykke selv, sa Pepper fra passasjersetet i en komfortabel dieselbil uten rekkeviddeangst fire timer fra hovedkvarteret i Oslo. Så slo lynet ned i åsen på andre siden av dalen.

Dalen Hotel huser en restaurantperle mange bør besøke.

Dalen Hotel huser en restaurantperle mange bør besøke.

Høye ambisjoner

Innenfor var det fyr i peisen, en bartender tryllet frem appletinis fra en liten barluke i veggen, servert på sølvfat til skinnsalongen under glassmosaikken ti meter over oss.

– Dette er jo bare helt nydelig.

Fakta: Restaurant Bandak

Dalen Hotel
Hotellvegen 33, Dalen i Telemark
Telefon: 35 07 90 00
dalenhotel.no

Meny: ★★★★★
Mat: ★★★★★★
Miljø: ★★★★★★
Service:★★★★
Pris:★★★★

Totalt: 25
Kongelig romanse

Det er uvanlig at en utkantrestaurant svinger opp med trøffel fra Toscana og et ambisjonsnivå hoteller i sentrale strøk vegrer seg for å matche. Men menyen bar bud om fristende retter, foie gras, trøffel og kaviar i tillegg til lokalt lam og villfanget fisk. Vinkartet matchet.

Salt fikk champagne fra Alexandre Bonnet og en apetittvekker, mens kelnere i hvite hansker bar lekker mat ut til bordene. Dalen Hotel har tatt mål av seg til å sette en standard vi knapt har opplevd utenfor de fire store byene. Kan de?

Gravet kveite var silkemyk og lekker, servert i en kompleks og fargeglad symfoni av agurk, reddiker, lakserogn og dill. Bak kremet hvitvinssaus skjulte det seg en distinkt syrlighet av sitron som gjorde retten til en fest, pent akkompagnert av et glass gewurtztraminer med pen restsødme.

16

En deilig, silkemyk terrine av foie gras kom under løvtynne skiver av knutekål, med sprø quinoafrø og en herlig saus av nektarin, til 345 kroner.

– Det er andelever fra lokale ender. Kjøkkensjefen lager den selv, sa servitøren.

Forrettene var imponerende.

Fett nok

«Kamben av storfe» – en helstekt cote de bouef – til to personer var stekt med svart hvitløk og ble behøring presentert ved bordet før den ble tranchert på kjøkkenet. Kjøttet var modnet i 60 dager, og ble servert nærmest som en «tournedos rossini», med dypt konsentrert portvinsaus med trøffel.

Ved siden av kom en svartsotet kule trøffelsmør og svartkål. Det var fremragende balanserte smaker, strålende matchet av en flaske Nervi Molsino fra 2009.

– Jeg liker at kokken ikke er redd for å servere fettkappen til. Det vitner om forståelse, sa Pepper, som likevel skjøv den pent til side - #sommerkroppen2019.

En nydelig lammerett, med både ribbe og entrecote, kom med tomatkompott, oliven, yoghurtsaus med fenikkel og urter, viste igjen at kokken behersker komplekse retter med bravur.

Villfanget breiflabb hadde ypperlig konsistens, med paprikarisotto, sorte oliven og en hvitvinssaus. Vellykket og godt.

Opplevelsen av luksuriøs lykke står godt til den dramatiske historien til hotellet, fra luksushotell for unionskongen Oscar II og senere dronning Maud, via nazi-lasarett, til ruin og predikanten Aage Samuelsens halsbrekkende oppkjøp for å redde ett av landets største dragebygg fra å bli politisk korrekt kvinneuniversitet på 80-tallet.

13

Nei, da er det bedre med herlige norske jordbær med hylleblomst og lime til dessert, mens en sprell levende barpianist laget strøken stemning i baren etter måltidet. Amerikanske aksenter vitnet om at det ikke bare var norske cabrioletturister som fant den svingete veien ned fra fjellet.

Et måltid på Dalen er slett ikke rimelig. Hovedrettene ligger fra 425 kroner for and, og 535 per person for modnet oksekam. Og man må nesten regne med å overnatte – også det på luksusnivå.

Selve middagen, med aperitiff og en god flaske vin, havner fort på 4500 kroner, men det å få full forpleining på verdens flotteste hotell i dragestil er jo noe konger og keisere har funnet verdt prisen før.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.