Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du den perfekte vaniljesaus

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Passer strålende til sommerens jordbær.

Det er ikke vanskelig å lage en god vaniljesaus, men det er et par ting en må være oppmerksom på. Eggeplommene, som skal binde sausen, bør ikke være for små, sier Jostein Medhus, kokk og rådgiver ved Kulinarisk Akademi.

– Egg kan variere i størrelsen fra cirka 40 til 75 gram. Størrelsen på eggeplommene gir stor forskjell på resultatet. De billigste eggene er gjerne små. Pass på å skaffe mellomstore eller store egg, sier Medhus.

– Når jeg hører i familieselskaper om kakeoppskrifter som mislykkes, tenker jeg mitt. Det er sikkert eggene som har vært for små!

Sauseksperter. Jostein Medhus (bildet) og Kristian Rønnestad ved Kulinarisk Akademi lager sauser for Smaks lesere.   

Sauseksperter. Jostein Medhus (bildet) og Kristian Rønnestad ved Kulinarisk Akademi lager sauser for Smaks lesere.   

Dessertsaus

Den aromatiske vaniljesausen passer perfekt til sommerens jordbær, fruktsalat, paier, gelé, sjokoladepudding og mye annet.

– Vaniljestang er jo egentlig en bønne. Jeg har erfart at en del folk lurer litt på hva de skal gjøre med den, men det er lett å fjerne frøene – bare se her, sier Medhus mens han raskt snitter vaniljestangen på langs og skraper ut frøene med en liten, spiss kniv.

Når alle ingrediensene er i kjelen, er det viktig å røre for å kontrollere varmen. Temperaturen må maksimalt nå 87 grader og sausen skal ikke koke. Bruk et termometer hvis du er usikker.

– Når du tar kjelen av platen, sett den i et vannbad. Kjøl raskt ned ved å røre rundt. Du bør også sile vaniljesausen, for å unngå snerk og diverse eggrester og tråder fra vaniljestangen.

Har du ikke termometer, finnes et annet triks for å sjekke om vaniljesausen er varmet nok. Dypp en spiseskje i sausen og dra av sausen på halve skjeen med fingeren. Når du så holder skjeen loddrett, skal ikke sausen renne nedover der du dro fingeren over skjeen.

Sausen tar ikke skade av å stå i kjøleskap, tvert i mot.

– Vaniljesausen smaker gjerne bedre dagen etter, da har smakene satt seg.

(Vilkår)

Aromatisk. Lite smaker bedre enn hjemmelaget vaniljesaus, mener kokkene på Kulinarisk Akademi.   

Aromatisk. Lite smaker bedre enn hjemmelaget vaniljesaus, mener kokkene på Kulinarisk Akademi.   

-
+

Vaniljesaus

  • 1.5 dlfløte
  • 4 dlmelk
  • 1 stkvaniljestang
  • 1 dlsukker
  • 5 stkeggeplommer

Slik gjør du

  • Skrap ut frøene fra vaniljestangen.
  • Kok opp vaniljefrøene, fløte, melk og sukker i en kjele.
  • Ha eggeplommene i en bolle og spe den varme væsken i eggeplommene mens du pisker.
  • Hell eggeplommeblandingen tilbake til kjelen, og varm til 87 grader under omrøring på medium varme. Vaniljekremen vil da tykne til passe konsistens.
  • Siles og avkjøles.

Tips: For å sjekke om vaniljesausen er varm nok, dypp en spiseskje i sausen og dra av sausen på halve skjeen med en finger. Når du så holder skjeen loddrett skal ikke sausen renne nedover der du dro fingeren over skjeen.