Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne 100-åringen er en bartenderfavoritt

Tekst
Foto
Luring. Norges beste bartender, Antonio Naranjo Nevares fra Himkok, mener alle kan like en Negroni og blander gjerne i litt sødme for å bryte med bitterheten.
Luring. Norges beste bartender, Antonio Naranjo Nevares fra Himkok, mener alle kan like en Negroni og blander gjerne i litt sødme for å bryte med bitterheten.

Her er Oslos beste oppskrifter på drinkklassikeren Negroni.

– Bestiller du en Negroni, signaliserer du at du kan noe om livet, sier Jan Vardøen, utelivsgründeren bak serveringssteder som Bar Boca, Aku Aku og Villa Paradiso i Oslo.

Fakta: Jan Vardøen

Utelivsgründer. Negroni-fan i 15 år.

Beste Negroni: – Det var faktisk for bare noen uker siden, på BA53 i Oslo, mikset av Nadine som jobbet for meg på Bar Boca tidligere.

Negroni er en sagnomsust cocktail, kjent blant annet fra «Risico», en av de tidlige James Bond-novellene til Ian Fleming. På Milano Terrazza hadde Federico Fellini premierefest for «Det søte liv» i 1960, et av de klassiske stedene for å nyte en Negroni. Den toneangivende designprofilen til merker som Martini, Cinzano og Campari bidrar også til Negroniens ikoniske status.

– Hemmeligheten bak gode drinker er at de kan misbrukes kraftig, sier Jan Vardøen.

Han er en tradisjonalist når han mikser drinken, og holder seg strengt til utgangspunktet: gin, rød vermut og bitter.

– Begynner du å fikle for mye med den, er det ikke lenger en Negroni, mener Vardøen.

Fakta: Anne Maurseth

Barsjef, Pigalle. Negroni-fan i ni år.

Beste Negroni: – På The Negroni Club i München. Det var nok kombinasjonen av en perfekt blandet Negroni og den spesielle atmosfæren.

Anne Maurseth på baren Pigalle leker gjerne med basisoppskriften og lager en tolkning for D2 (se oppskrift) som hun tidligere er blitt dømt nord og ned for av nettopp Vardøen i en Negroni-konkurranse. Hun bytter ut gin med kokosinfusert tequila, og rød vermut med ananasinfusert hvit vermut. Hun beholder kun bitteren – Campari.

– Det er fremdeles en Negroni, sier hun.

Tidløs klassiker

– Det er en tidløs klassiker, en veldig sexy drink, sier Maurseth.

Fakta: Antonio Naranjo Nevares

Bartender, Himkok. Negroni-fan i to år.

Beste Negroni: – Dette høres crazy ut, men den beste jeg har fått er en Frozen Negroni, på Artesian Bar i Langham Hotel i London.

For mange er Negroni en aperitiff, men ikke alle er enige om det rette tidspunktet. Mest vanlig er før middag. Spansk-cubanske Antonio Naranjo Nevares fra Himkok i Oslo, som i slutten av mai vant tittelen Norges beste bartender under kvalifiseringen til verdens viktigste bartenderkonkurranse World Class, er av en annen oppfatning.

– Det beste tidspunktet for å nyte en Negroni er før lunsj. For meg er Negroni en solskinnscocktail, men den smaker alltid godt.

Fakta: Negroni

Bitter cocktail som består av like deler gin, rød vermut og bitter, over isbiter med en stripe appelsinskall.

Mest utbredte unnfangelsesteori stammer fra baren Casoni i Firenze (nå Caffè Giacosa, eid av klesdesigneren Roberto Cavalli) rundt 1920. Grev Camillo Negroni skal ha bedt bartenderen Fosco Scarselli om å bytte ut sodavannet i en vanlig Americano med gin, for å få mer futt i drinken.

Med like deler gin, vermut og Campari over is er en Negroni muligens verdens enkleste drink å lage hjemme. Og hvis en bartender påstår at han ikke har Negroni på menyen, kan du peke ut de tre flaskene du trenger i en hvilken som helst bar, understreker Vardøen. Men er det måter å tulle det til på likevel?

– Ja. Bruker du for eksempel feil gin kan du få problemer, sier Nevares.

– Negroni er en kamp mellom smaker, og bruker du en gin med for mye karakter fjerner du tørrheten fra Camparien.

Også her er bartenderne på kollisjonskurs. Vardøen mener at Camparien er så sterk at den overdøver nyansene i enhver gin.

Men to ting er alle tre enige om: Negroni er en perfekt balansert drink og den kan utelukkende serveres i et tumblerglass. Alt annet blir feil.

-
+

Antonio Naranjo Nevares' Negroni for nybegynnere

 • 3 clHimkok gin (fås ennå ikke på polet, bruk en hvilken som helst London Dry Gin, for eksempel Beefeater eller Tanqueray)
 • 3 clCampari
 • 3 clMartini Rosso
 • 2 sstyttebærsirup

Slik gjør du:

Bland i et mikseglass med isbiter. Tilsett deretter tyttebærsirupen og rør den godt ut, cirka 15 sekunder. Hell over i et avkjølt glass og server med en stripe appelsinskall.

Anne Maurseths eksperimentelle Negroni

-
+

Anne Maurseths eksperimentelle Negroni

 • 3 clArette tequila (ev. Patrón eller Don Julio) infusert med tørket eller ristet kokos 
 • 3 clMartini Bianco infusert med ananas
 • 3 clCampari
 • 3 dråper saltvannsløsning

Slik gjør du:

Til infuseringen, bruk en halv ananas i skiver til én flaske Martini, og 100 g kokos til én flaske tequila. La ligge over natten før væsken helles tilbake på flaskene. Saltvannsoppløsningen skal være basert på én del salt til ti deler vann. Ha ingrediensene over i et stort glass med en stor isbit, gjerne farget blå ved hjelp av tørkede blomster (Blue Peacock Flower, kjøpt på nett). Rør godt for at isbiten skal gi farge, og hell over på et avkjølt glass med en stor – vanlig – isbit. Ha til slutt i en stripe sitronskall.

Jan Vardøens tradisjonelle Negroni

-
+

Jan Vardøens tradisjonelle Negroni

 • 3 clTanqueray No Ten gin
 • 3 clCampari
 • 3 clPunt e Mes vermut

Slik gjør du:

Fyll et tumblerglass med is opp til randen, hell i hver ingrediens og rør forsiktig. Ha i en skive blodappelsin til slutt.

Er ikke blodappelsin å oppdrive, kan vanlig appelsin også brukes.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.