Nygammel helt. Hero of Maida har overtatt og fikset opp lokalene til den smått legendariske London-puben Truscott Arms.

Nygammel helt. Hero of Maida har overtatt og fikset opp lokalene til den smått legendariske London-puben Truscott Arms.

– Kvalitetspuben vil aldri dø

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den engelske puben dør. Den engelske gastropuben lever.

Siden tidlig 80-tall har hvert fjerde vannhull i øyriket fordunstet, rapporterer British Beer and Pub Association (BBPA). Londons såkalte gastropuber, derimot, later til å formere seg.

Seneste tilvekst er Hero of Maida i den fornemme vestkantenklaven Maida Vale. Her har erfarne utelivskrefter, blant dem eks-Racine-kokken Henry Harris, fikset opp lokalene etter den smått legendariske puben Truscott Arms. Skjønt gastropub:

Fakta: Tre gastropuber i London

Hero of Maida
55 Shirland Rd, London W9 2JD
theheromaidavale.co.uk

Anchor & Hope
36 The Cut, London SE1 8LP
anchorandhopepub.co.uk

Marksman
254 Hackney Rd, London E2 7SJ
marksmanpublichouse.com

– Vi foretrekker «pub med restaurantavdeling», forteller Lois Brown på vegne av eierne.

– Mens vi holder førsteetasjen uformell, byr vi på mer formelle spiseopplevelser i andre. Kjøkkenet vårt er Provence-inspirert, med retter som biff tartar, blekksprut med ratatouille og asparges- og krabbevinaigrette – på daglig tilpassede menyer.

Østlige fristelser

Selv om begrepet begynner å bli forslitt, har nettbarometre som top50gastropubs.com fortsatt bransjegyldighet. I skrivende stund ligger åtte av stedene på denne listen i London, til og med et par sør for Themsen. Anchor & Hope, i skyggen av Waterloo-stasjonen, frister med både snegle- og baconsalat og grillet oksehjerte.

Dobbel servering. Hero of Maida satser på uformell førsteetasje og mer formelle spise opplevelser i annen.

Dobbel servering. Hero of Maida satser på uformell førsteetasje og mer formelle spise opplevelser i annen.

Videre kan sulten og tørsten med fordel bringes nordøstover til Hackney, hvor Marksman – etablert i 1865 – går foran med et historisk, Michelin-stemplet eksempel.

– Vi prøver å ivareta den lokale integriteten, samtidig som vi tør påstå å representere det ypperste innen mat, sier manager Leo Besant, særlig kjent for søndagssteken og honningkaken sin.

– Vi tiltrekker oss ulikt klientell, men har stamgjester som er kommet hit i 30 år. Det er strengt tatt deres pub – vi er kun bestyrere.

Best i vest. Londons nye gastropub ligger i den fornemme vestkantenklaven Maida Vale.

Best i vest. Londons nye gastropub ligger i den fornemme vestkantenklaven Maida Vale.

Overlevelsesoppskrift

Den kreative oasen Hackney er for øvrig den eneste London-bydelen der antallet puber stiger, ifølge BBPA.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– De store kjedepubene, med sine kløktige forretningsmodeller, lever i beste velgående. Det samme gjør de veldrevne gastropubene, med sine spesialbryggede ølsorter og «fine dining». Dessverre er det mellomsjiktet som sliter, sier Besant.

– Kvalitetspuben vil aldri forsvinne – den er for innarbeidet i britisk kultur til det. Den vil bare forvandle seg til noe helt annet.

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk