Siden tidlig 80-tall har hvert fjerde vannhull i øyriket fordunstet, rapporterer British Beer and Pub Association (BBPA). Londons såkalte gastropuber, derimot, later til å formere seg.
Seneste tilvekst er Hero of Maida i den fornemme vestkantenklaven Maida Vale. Her har erfarne utelivskrefter, blant dem eks-Racine-kokken Henry Harris, fikset opp lokalene etter den smått legendariske puben Truscott Arms. Skjønt gastropub:
Fakta: Tre gastropuber i London
Hero of Maida
55 Shirland Rd, London W9 2JD
theheromaidavale.co.uk
Anchor & Hope
36 The Cut, London SE1 8LP
anchorandhopepub.co.uk
Marksman
254 Hackney Rd, London E2 7SJ
marksmanpublichouse.com
– Vi foretrekker «pub med restaurantavdeling», forteller Lois Brown på vegne av eierne.
– Mens vi holder førsteetasjen uformell, byr vi på mer formelle spiseopplevelser i andre. Kjøkkenet vårt er Provence-inspirert, med retter som biff tartar, blekksprut med ratatouille og asparges- og krabbevinaigrette – på daglig tilpassede menyer.
Østlige fristelser
Selv om begrepet begynner å bli forslitt, har nettbarometre som top50gastropubs.com fortsatt bransjegyldighet. I skrivende stund ligger åtte av stedene på denne listen i London, til og med et par sør for Themsen. Anchor & Hope, i skyggen av Waterloo-stasjonen, frister med både snegle- og baconsalat og grillet oksehjerte.
Videre kan sulten og tørsten med fordel bringes nordøstover til Hackney, hvor Marksman – etablert i 1865 – går foran med et historisk, Michelin-stemplet eksempel.
– Vi prøver å ivareta den lokale integriteten, samtidig som vi tør påstå å representere det ypperste innen mat, sier manager Leo Besant, særlig kjent for søndagssteken og honningkaken sin.
– Vi tiltrekker oss ulikt klientell, men har stamgjester som er kommet hit i 30 år. Det er strengt tatt deres pub – vi er kun bestyrere.
Overlevelsesoppskrift
Den kreative oasen Hackney er for øvrig den eneste London-bydelen der antallet puber stiger, ifølge BBPA.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på her– De store kjedepubene, med sine kløktige forretningsmodeller, lever i beste velgående. Det samme gjør de veldrevne gastropubene, med sine spesialbryggede ølsorter og «fine dining». Dessverre er det mellomsjiktet som sliter, sier Besant.
– Kvalitetspuben vil aldri forsvinne – den er for innarbeidet i britisk kultur til det. Den vil bare forvandle seg til noe helt annet.
* (Vilkår)