Fakta: Gurostølen
Støl i Hol kommune som driver tradisjonell stølsdrift og hytteutleie.
Vertskap er Marianne Hoksrud og Kjetil Larsgard.
Lager rømme, fløte, surystil og trøgost i tillegg til fastosten Kornblom.
Stølen er oppkalt etter Guro som tok med seg kuene opp hit for å beite om sommeren en gang på 1600-tallet.
Klangen av bjellekua blir kun avbrutt av sildringen i bekken, ved foten av Hallingskarvet 900 meter over havet i Skarvheimen. På en støl fra 1500–1600-tallet, beiter kyrne til Marianne Hoksrud (54) og Kjetil Larsgård (63) hele sommeren. De lager osten Kornblom som helgen 2.–3. november skal delta i Oste-VM i Bergen, og som for første gang avholdes i Norge.
Kyrne her går fritt i fjellet og spiser planter og urter som vokser på Gurostølen. Dette setter et spesielt preg på melken, den smaker annerledes enn melk produsert på rundballegress. Av årets melkeproduksjon går halvparten med til produksjon av Kornblom. Og melken, den frakter de selv ned til ysteriet.
Vellagret
For ti år siden bygget Hoksrud og Larsgård et lite ysteri på stølen for å lage de lokale produktene surystil og trøgost, i tillegg til rømme.
– Men vi ville lage en fastost som smakte ekstra godt, og spurte Tim på Hol Ysteri om han kunne tenke seg å lage en basert på vår melk.
Resultatet ble osten Kornblom, som minner om en blanding mellom en moden gauda fra Nederland, comté fra Frankrike og parmesan fra Italia. Med en sødmefull og lagret smak, og med en salt og lang ettersmak.
Ostebygda
Nede i bygda Hol, har Tim Reidar Stenberg (31) og familien åpnet egen ostebutikk i den nedlagte Joker-butikken.
– Det er seks gårder som er osteprodusenter i Hol kommune, det er derfor vi kaller oss ostebygda. Alle jobber forskjellig og lager forskjellige oster og da er det lettere å samarbeide, forteller Stenberg.
Det er travelt i den lille butikken. Ute på parkeringsplassen står campingbiler og turistbusser om hverandre. I lokalet bak ostedisken holder Hol Ysteri til. Det er her Stenberg lager Kornblom og en hel rekke andre oster for flere av bøndene i Hol kommune.
– Jeg lager alle ostene her på ysteriet, både fra familiens egen støl, Prestholt, og andre.
Produksjonen består i alt fra hvite og brune geitoster til kumelksoster. Og bare fra Prestholt alene lager Stenberg ti tonn ost i året.
Kraftprøve
Rundt 900 norske støler har drift, men det er bare noen få som lager ost – og enda færre som lager ost utelukkende av sommermelk. Flere har nok fått økt selvtillit og et puff bak etter at blåmuggosten Kraftkar fra Tingvoll ost stakk av med seieren i Oste-VM i 2016.
I Grieghallen i Bergen skal 3472 oster fra 41 land bedømmes av 230 dommere. I år er det hele norske 58 osteprodusenter som deltar med 174 oster.
– Vi har meldt på to årganger med Kornblom i tillegg til trøgosten vår, men vi har pålagt oss selv å ikke ha for høye forventninger, sier en spent Larsgard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.