Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du verdens beste Kvæfjordkake

Tekst
Foto

En norsk kake vi bør være skikkelig stolte av. Sverre Sætre forfiner den bare med litt syre.

– Hvis det er en norsk kake vi kan være stolte av, er det denne, sier Sverre Sætre.

Fakta: Sverre Sætre

Kokk og konditor

I denne serien lager han klassiske kaker – med en vri.

Født 1972 i Stjørdal.

Driver Sverre Sætres konditori i Oslo.

Var med på laget som vant kokke-OL i 2008.

Marengs, vaniljekrem og mandler. Det er alt som skal til for å lage Kvæfjordkake – også kjent som Verdens beste. Derfor bør de ulike komponentene være av god kvalitet.

– Jeg opplever at folk legger mye arbeid i marengsen. Og så fyller de kaken med ferdigkjøpt vaniljesaus. Det synes jeg er litt synd – da snubler man på oppløpet, sier Sætre.

På 1930-tallet kjøpte kvæfjordingen Hulda Ottestad to oppskrifter for 200 kroner. Hun drev kafé sammen med søsteren sin, og den ene kaken ble senere modifisert – og fikk navnet Kvæfjordkake. I 2002 danket den ut både marsipankake, sjokoladekake og kransekake, da den ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere. Og den troner gjerne i langpanneform på de fleste norske kakebord, fra dåp til bryllup.

– Det er litt skummelt, sier Sætre, om å lage Kvæfjordkake med en vri.

Det er litt skummelt. Det er veldig mye følelser rundt denne kaken

SVERRE SÆTRE — kokk og konditor

– Det er veldig mye følelser rundt denne kaken.

Fakta: Om kaken

Kake med marengs, vaniljekrem, mandler.

Fra Kvæfjord i Norge, utviklet på 1930-tallet av Hulda Ottestad.

Kaken er også kjent som Verdens beste.

Sverre Sætres vri:
Appelsin i vaniljekremen og ferske bær for å friske opp smaken.

Så har han heller ikke gjort så veldig mye med den. Litt appelsin i vaniljekremen og litt bær for å tilføre syre, da den lett kan bli for søt og tung. En rund form i stedet for langpanne. Mønsteret lager han med en sprøytepose.

– Jeg laget en litt flat variant en gang, og da fikk jeg et håndskrevet brev med en klage: Mønsteret skal ligne på fjell – og fjellene er ikke flate!

At han holder den høyt er det ikke tvil om.

– Kvæfjordkaken har mye tekstur og en veldig balansert oppbygging – sprø marengs, fyldig krem, og stekte mandler som tilfører smak. Det er litt uvant for norske kaker, sier han.

– Denne er absolutt på høyde med de beste kakene du finner nedover i Europa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Kakebunn

  • 100 gsmør
  • 100 gsukker
  • 80 geggeplomme
  • 4 ssH-melk
  • 100 ghvetemel
  • 1 tsbakepulver

Mandelmarengs

  • 150 gsukker
  • 100 geggehvite
  • 4 ssmandler i skiver

Appelsinkrem

  • 1 gelatinplate
  • 0.5 vaniljestang
  • 1 dlappelsinjuice
  • 0.5 dlappelsinjuice
  • 30 gsukker
  • 1 eggeplomme
  • 10 gmaisenna
  • 2 dlkremfløte

Kakebunn

Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Bland inn eggeplommer og melk. Tilsett hvetemel og bakepulver og rør det hele glatt. Bruk en palett og stryk ut røren på et bakepapir i to rundinger på 22 centimeter i diameter.

Mandelmarengs

Forvarm stekeovnen til 150°C. Pisk eggehvitene og 1/3 av sukkeret til løs marengs. Tilsett 1/3 til av sukkeret litt etter litt og pisk marengsen stiv. Tilsett det siste av sukkeret og pisk godt inn. Stryk marengsen utover kakebunnene som du har strøket ut på bakepapiret. Dryss mandler i skiver på marengsen.

Stek bunnene i cirka 20 minutter. Skru ned varmen på ovnen til 140°C og stek i cirka ti minutter til. Kjenn på marengsen. Den skal være sprø. La bunnene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.

For et annet utseende kan marengsen has i en sprøytepose med en tyll på cirka én centimeter og så sprøytes på kaken.

Appelsinkrem

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i fem minutter. Ha 1 dl juice, vaniljestang, -frø og sukker i en kjele (den bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av juicen og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommen i maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så blandingen tilbake i kjelen og la den koke opp og småkoke i ett minutt – rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg. Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør til gelatin­en er smeltet i kremen. Avkjøl til romtemperatur.

Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend inn kremen. Snu den ene bunnen og legg den med marengssiden ned. Stryk kremen ut på bunnen. Dekk kremen med cirka 300 g friske bær – gjerne bringebær og jordbær. Legg den andre bunnen på toppen, med marengssiden opp.

Sverres Sætres tips & triks

1. Pisk eggehvitene på lav hastighet, og ha i en klype salt, det binder proteinet og marengsen blir bedre. Siste 1/3 av sukkeret kan has i når marengsen er stiv.

2. Bruk gjerne en sprøytepose for å lage mønsteret.

3. Hvis kaken skal være rund: tegn opp størrelsen på baksiden av et bakepapir, som du snur og sprøyter ut marengsen oppå.