Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverre Sætres sjokoskiver

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Tradisjonelle tyske skiver.
Sjokoskiver. Med et lakkstempel og litt smeltet sjokolade blir de tyske skivene så fine at de også kan fungere som en liten førjulsgave.

Konditor Sverre Sætre elsker tradisjonelle tyske skiver, men jazzer dem helst litt opp. Her er oppskriften.

– Smør, mel og sukker – tyske skiver er noe av det enkleste du kan lage med de fineste ingrediensene som var tilgjengelige den gangen man begynte å bake syv slag til jul, sier Sverre Sætre.

Fakta: Sverre Sætre

Kokk og konditor. I D2s nye serie lager han syv slag til jul.

Født 1972 i Stjørdal.

Driver Sverre Sætres konditori i Oslo. Var på laget som vant kokke-VM i 2006 og kokke-OL i 2008.

Shortbread, sablé, brysselkex eller tyske skiver – de lyse mørdeigskakene har mange navn og kan ha ulik form, men fremgangsmåten er stort sett den samme. Sverre Sætre pisker smør og melis hvitt, rører inn melet og legger deigen i kjøleskapet til blir hard. Så lager han en pølse, ruller den i sukker og skjærer den i skiver.

Noen liker tykke pølser i tynne skiver. Selv liker han tynnere pølser og skiver som er omtrent halvannen centimeter tykke.

– Det har med smaksopplevelsen å gjøre. Jeg liker når det er litt å bite i.

Han forteller at de tyske skivene har et «veldig godt smaksbilde».

– Men det jeg savner, er kanskje bitte litt friskhet og noe som står i kontrast til den litt «tørrfete» smaken, sier han.

Så begynner han på sin egen variant, som i tillegg til smør, mel og sukker, inneholder litt finrevet appelsinskall og tørkede bringebær. Han steker kakene til de så vidt begynner å få farge. Så er det bare å smelte sjokolade, legge en liten teskje sjokolade oppå hver kake og hente stempelet.

– Dette har jeg kjøpt i en hobbybutikk, men du kan bruke et hvilket som helst lakkstempel, sier han.

– Det viktigste er at det er kaldt – sett det i fryseren før du trykker det ned i sjokoladen i ti til 15 sekunder, slik at den stivner.

Han jobber seg raskt bortover – og etterlater seg en lang rekke små, sprø julekaker med «god jul» på toppen. I en fin boks blir de kanskje en liten førjulsgave. På julekakefatet er de vanskelige å motstå: en både søt og litt syrlig munnfull som smelter på tungen.

– Jeg kunne selvfølgelig ha radbrekket den helt, men da ville det ha blitt en helt annen kake. Denne ser ut som en tysk skive og smaker som en tysk skive. Men den byr også på noe mer.

Oppskrift på tyske skiver under. Neste uke: Goro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Tradisjonelle tyske skiver

 • 100 gusaltet smør
 • 50 gsaltet smør
 • 200 gmel
 • 65 gmelis

Sverre Sætres vri (tillegg til tradisjonelle tyske skivers innhold)

 • Skallet fra 1/4 appelsin
 • 2 sstørket bringebær
 • 100 gmørk sjokolade

Slik gjør du

 

Tradisjonelle tyske skiver

 • Pisk smør og melis hvitt. Rør inn melet. Legg deigen i kjøleskapet til den blir hard. Rull en pølse, cirka tre centimeter tykk. Sett tilbake i kjøleskapet og la stå til den blir hard igjen. 
 • Rull pølsen i sukker og skjær den i halvannen centimeter tykke skiver. Legg på stekebrett og stek på 175 grader i cirka ti minutter, til skivene begynner å få farge.

Sverre Sætres vri

 • Pisk smør og melis hvitt sammen med finrevet appelsinskall. Bland inn mel og deretter cirka to spiseskjeer tørkede, knuste bringebær. Legg deigen i kjøleskapet og lag skivene på samme måte som de tradisjonelle.
 • Smelt mørk sjokolade i vannbad. Den kan med fordel tempereres. Legg en liten teskje smeltet sjokolade på toppen av hver avkjølte skive. Sett et lakkstempel i fryseren til det blir kaldt og plasser stempelet på den smeltede sjokoladen. La det stå i noen sekunder til sjokoladen har stivnet. Stemplet må fryses med jevne mellomrom slik at det holder seg kaldt.