Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Én av årets tradisjonelle julebruser stakk seg spesielt ut, mens en annen var i en klasse for seg.

Én av årets tradisjonelle julebruser stakk seg spesielt ut, mens en annen var i en klasse for seg.

Stor test av 18 julebrus

Tekst
Foto

Syntetiske bær, banan, viskelær og dusjsåpe – julebrus smaker så mangt. Vi kåret vinneren av 18 forskjellige julebruser.

Det er to skoler julebrus. Hva som er det rette, er et regionalt spørsmål. Den gylne julebrusen, med farge som tynt øl og lett krydret smak av fruktchampagnebrus, er standard i den sørlige delen av Nord-Norge og nedover det indre Østland, samt på Sørlandet. Sørlige deler av Østlandet og befolkningen på Vestlandet samt i deler av Nord-Norge holder hardnakket på rød julebrus med bærsmak, som mest av alt er god gammeldags rødbrus med juleetikett.

Fakta: Julebrus

Alkoholfri gyllen eller rød leskedrikk med smak av champagne- eller rødbrus.

Produsert i Norge siden 1970-tallet.

Ung tradisjon

Julebrustradisjonen er yngre enn selv dagens foreldregenerasjon skulle tro. Den har ikke evig stått på bordet ved siden av ribbe, rødkål og risgrøt som et alkoholfritt alternativ til voksne og ekstra festlige bobler til barna. Nei, da. Hansas julebrus kom i 1970, julebrusene fra Ringnes bryggeri kom også på markedet på 1970-tallet.

Vi testet 17 forskjellige julebrus innkjøpt i de store dagligvarekjedene, samt én fra lille Grimstad Brusfabrikk laget utelukkende på druer.

En god julebrus skal smake både søtt og friskt, og minst mulig syntetisk, enten grunnsmaken er av bær eller annen frukt.

Dem var det langt mellom. Vel så ofte kjente vi duften av viskelær, tyggis og dusjsåpe som av klokkeklar frukt og syre i produsentenes forsøk på å skape julestemning i et brusglass.

Søtt og syntetisk

For voksne er det meste av julebrusen for søt og syntetisk, og kun én av de konvensjonelle julebrusene pekte seg positivt ut smaksmessig. Og i en klasse for seg – den har smaksmessig mer til felles med julmust – sto bitte lille Grimstad Brusfabrikks julebrus med sin brus brygget på druer. Smaken er såpass fruktig, krydret og lite søt at den ikke sikkert faller i smak hos alle barn, men et anstendig alternativ for voksne med kjøreansvar.

Grimstad Brusfabrikk Julebrus (0,33l) 8 poeng

Naturlig duft av druemost og krydder. Dust tåket farge. Smaksmessig en mellomting mellom brus og julmust. Fin friskhet og lengde, et godt alkoholfritt alternativ til portvin sammen med julekakene.

Grans julebrus (1,5l) 7 poeng

Ganske ren duft av bringebær. Frisk syre, litt kunstig, men kunne vært en god bringebærsaft. Desidert den beste på smak av konvensjonell julebrus.

Ringnes gyllen julebrus (0,33 l) 6 poeng

Dette er julebrusen som opprinnelig ble produsert av E.C. Dahls i Trondheim. Dyp duft av kunstig godteri og såpe. God lengde på julekrydret smak og frisk syre.

Apotekarnes Julmust (Carlsberg Sverige 0,33l) 5 poeng

Duft av drivstoff, kaffe, malt og mørk karamell. Noe helt annet enn norsk julebrus. Smaker av krydret cola med en tørrere utgang av brente bittertoner. Mer matvennlig enn annen julebrus.

Julebrus Hamar og Lillehammer Bryggeri (0,33l) 5 poeng

Mye duft av vanilje, søtt godteri og aprikos. Noe karamellisert. Smaker av champagnebrus og juleminner, ikke plagsomt syntetisk, men vandig og kort på smak.

Ringnes julebrus (0,5l) 4 poeng

Tynn i fargen, duft av champagnebrus blandet med bringebær. Smak av vanilje og juicyfruit tyggegummi.

Aas julebrus (0,33l) 3 poeng

Fin, klar, rødrosa farge. Mye duft av konsentrert saft blandet med sølete vinkjeller, cocktailbær og grenadine. Lett og platt på smak med vandig finish, men har en viss friskhet.

Hansa julebrus (0,33l) 3 poeng

Klar bringebærrosa farge, duft av bringebærgodteri, geléjordbær og rosa skumputer. Syntetisk, flat og kort smak av bringebærdrops.

Romas røde julebrus (1,5l) 2 poeng

Duft av gummi og lukteviskelær. Smak av rød, syntetisk saft og gummi. Lukter ikke noe du har lyst å drikke. Beklager, Romerike, dette er ikke noe.

Rudolf & Nissens julebrus (Oscar Sylte 0,33l) 2 poeng

Syntetisk, søt duft avvanilje, pølsekiosk og tynt utblandet bringebærsaft. Dominerende smak av sukker med vanilje og hint av syntetisk rød saft.

Borg Rød Julebrus (0,33l) 2 poeng

Duft av parfyme, såpe bananbugg og skumbananer river nesten i nesen. Smak av kunstig banan og sukker.

Julebrus (Norgesgruppen, 1,5l) 1 poeng

Duft av dårlig gjæret hjemmelaget vin, syntetiske blomster og billig Nille-såpe eller 1970-tallets gjestetoaletter. Smak av smågodt med syntetiske røde bær.

Julestemning julebrus (Coca-Cola, 1,5l) 1 poeng

Ubehagelig duft av syntetisk godteri og såpe. Smaken er en kombinasjon av karamell, såpe og vanilje. Veldig kort.

Julebrus uten sukker

Grans julebrus uten sukker (1,5l) 3 poeng

Tynn smak, men lite syntetsukkerhelvete. Og den har en klarere og renere fruktsmak enn de andre. Skal du kjøpe julebrus uten sukker? Kjøp Grans.

Julebrus light (Norgesgruppen 1,5l) 2 poeng

Intens duft av dusjgelé med bær. Fruktigere på smak enn enn del av de uten sukker og ikke så tørrende i munnen, men ettersmak av vått papir og cellulose.

Lett julebrus Hamar og Lillehammer bryggeri (0,33l) 1 poeng

Duft av champagnebrus, emmen aspartamsmak de luxe som tørker ut munnen.

Romas røde julebrus uten sukker (1,5l) 1 poeng

Ubehagelig duft av brent lukteviskelær og vaskemidler som ikke bør drikkes. Bedre smak enn duft, men udefinerbar smak av viskelær og kunstig frukt.

Hansa julebrus light (0,33l) 1 poeng

Duft av syntetiske jordbær og såpe. Har en viss friskhet, men også en tørrende såpesmak. Platt, emmen og uttørkende. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.