Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kokk og skribent Øyvind Hjelle (47), ledestjerne-nominerte blogger Susanne Bastviken (27) tester veganske alternativer til kjøttmiddagen.

Kokk og skribent Øyvind Hjelle (47), ledestjerne-nominerte blogger Susanne Bastviken (27) tester veganske alternativer til kjøttmiddagen.

Stor test av 20 veganske alternativ til kjøtt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Klima. Helse. Dyrevelferdsskandaler. Grunnene til å velge bort kjøtt er mange i 2019. Vi testet 20 veganske alternativer til middagskjøttet.

Aldri har det vært lettere å finne kjøttfrie alternativer til hamburgeren, kjøttbollene og kyllingfileten. De dagene da helsekostbutikken var eneste handlested for dem som ville ha noe annet enn oksekarbonader er for lengst over.

En rundtur i fire butikker – Meny, Coop Mega, Rema og den nyetablerte kjeden Iceland– resulterte i nær 60 forskjellige produkter som kan fylle hullet etter kjøtt og fjærfe på tallerkenen.

Her var burgere, schnitzel, falafel og biter, fileter, farse og til og med en gryterett, alt laget uten at noe levende har måttet bøte med livet, og smakstilsetningene spenner fra kebab til karibisk.

Halvparten var også tilpasset veganere – helt fri for animalske produkter som egg og melk.

Fakta: Hva slags vegetarianer?

Pescetarianer: Spiser fisk og sjømat, men ikke kjøtt fra landdyr.

Lacto-ovo-vegetarianer: Spiser ikke mat der noe dyr har måttet bøte med livet, men tillater egg, meieriprodukter og honning.

Veganer: Spiser utelukkende plantebasert mat.

Fleksitarianer: Spiser i utgangspunktet alt, men holder kjøttforbruket lavt.

To grupper kjøttfri

De potensielle kjøperne av disse produktene kan grovt regnet deles i to grupper: De som ikke synes kjøtt er så interessant uansett ideologi, og de som av overbevisningsgrunner vil redusere eller fjerne kjøttet fra både handlekurv og middagsfat. Produktene er i hovedsak rettet mot den siste gruppen og søker å etterligne nettopp det som er blitt fjernet fra måltidet når kjøttet ikke lenger får være med.

Vi konsentrerte oss om veganske produkter som er ment å stå alene som burgere, boller, schnitzler og fileter.

Kokk, blogger, journalister

Panelet besto av:

Kokk og skribent Øyvind Hjelle (47), ledestjerne-nominerte blogger Susanne Bastviken (27), Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø (40), og journalist Sarah Hambro (49). Mens Susanne Bastviken er veganer og hverken spiser kjøtt, egg eller melk, er de tre andre altetende.

Alle fire hadde som utgangspunkt at et godt vegetarprodukt skal smake godt og tilfredsstillende i kraft av seg selv – det hjelper lite å fremstå som til forveksling likt kjøtt hvis det ikke er til forveksling likt godt kjøtt. Da er det bedre med ærlig grønnsakssmak.

– Jeg er opptatt av tekstur- og balanse mellom basissmakene, sier Merete Bø.

– Jeg ønsker at det smaker godt og har god konsistens, men også er lett å tilberede, at det ikke klistrer seg fast og går i oppløsning mens du skal ta en bit. Men jeg er aller mest opptatt av innholdet. Jeg vil det skal være basert mest mulig på grønnsaker og med minst mulig tilsetningsstoffer. Hvis produktene inneholder soyaprodukter er jeg veldig nøye på hvor de skal komme fra, sier Susanne Bastviken, som sjelden spiser kjøttfrie ferdigalternativer.

Øyvind Hjelle sier:

– For at det skal ha livets rett skal det ikke bare være en etterligning av noe, jeg vil at produktet skal stå for seg selv. Jeg vil se at det ikke bare smaker brun grøt, og er kompakt og seig og limete – de produktene har jeg smakt før og er moderat glad i. Jeg håper inderlig at noe her nå har en god skorpe, god konsistens, og god smak inni i tillegg til at det er sunt, da.

Men er det sunt?

Og deri ligger det store spørsmålet: Er disse erstatningene sunnere enn kjøttet og kyllingen det skal ta plassen til?

Et for høyt inntak av mettet fett og rødt kjøtt kan ha sine helsekonsekvenser, men det er ikke gitt at kjøtterstatninger gir helsegevinster. Mye av det vi testet er såkalt ultra-prosessert mat, der råvarer blir forvandlet til det nær ugjenkjennelige takket være industrielle prosesser og tilsetningsstoffer.

Som Susanne Bastviken også påpeker, kan det også være et poeng hvor råvarene til produktene kommer fra. Hvis soyaen du spiser kommer fra tidligere regnskogsområder, hvor mye verre er det at en kylling spiser den samme soyaen før du spiser kyllingen.

Det er spørsmål verdt å stille, men i denne testen fokuserte vi på hvordan det ferdige produktet smakte, samtidig som vi holdt et lite øye på hvor enkle de var å varmebehandle uten å ødelegges.

Varierende kvalitet

Også dette varierte. Mange kjøtterstatninger skal tilberedes direkte fra fryst tilstand for ikke å bli for klisne i pannen, men det er ofte en utfordring å få produktene gjennomvarme uten å brenne dem på utsiden. Noen av produktene vi testet ble nær ødelagte selv av forsiktig steking på moderat til lav varme med olje i non-stickpanner; et par andre oppførte seg nesten likt i stekepannen som kylling- eller kjøttproduktene de imiterte.

Da var det bare å ta fatt på smakingen.

Reaksjonene våre på 20 produkter fra burgere til kebab-biter spente fra «dette hadde jeg glatt spist til middag» til «ikke noe jeg hadde gitt hunden en gang». De tydeligste vinnerne var produkter som ikke forsøkte å være kjøtt, men som likevel fyller plassen på tallerkenene – samtidig som et par kjøttimitasjoner var riktig gode alternativer til både kjøttboller i pastasaus og kebabrull.

Poengskalaen gikk fra 0-10.


BURGERE

Grønne folk Selleriburger.

Grønne folk Selleriburger.

Grønne folk Selleriburger 180g
39,-
8 poeng

God konsistens med sprø skorpe og mykt innhold. Enkel ingrediensliste og god smak av hva den er laget av. Havre og bokhvete gir fin, løs konsistens uten at den faller fra hverandre. Kunne tålt litt mer salt.

Sarah: – Denne kunne jeg glatt spist til middag.

Hoff Liv Laga vegetarburger original.

Hoff Liv Laga vegetarburger original.

Hoff Liv Laga vegetarburger original 500g
54,80 kr
8 poeng

Enkel å steke, takket være sprø kappe som beskytter karbohydratene på innsiden fra å karamelliseres. Bra konsistens og kombinasjon av sprøtt og mykt. Grønnsakene burgeren er laget av trer tydelig frem både i utseende og smak. Krydret med kajennepepper og kummin. Et ærlig produkt.

Susanne: – Digg at man ser det er grønnsaker her og smaker det.

Øyvind: – Jeg skulle ønsket de andre produktene var bedre, da hadde du fanget flere folk som ikke liker grønnsaker.

VegMe Black Bean Burger.

VegMe Black Bean Burger.

VegMe Black Bean Burger 240g
40 kr
7 poeng

Ble svidd til tross for nennsom steking og snuing. Hele biter av svarte bønner, mye umami og gode smaker, men i overkant salt.

Susanne: – Deilig at det er biter av hele ingredienser i den.

Veg Me BBQ Burger.

Veg Me BBQ Burger.

Veg Me BBQ Burger 240g
40 kr
7 poeng

Fin og kort tekstur som gir god munnfølelse og ekte røyksmak i tillegg til smak av barbecue. En god kjøttetterligning laget på europeisk soya, men kunne hatt større forskjell på overflate og innside.

Øyvind: – Av dem som skal ligne på kjøtt, er dette klart den beste kjøttetterligningen så langt.

Beyond Burger.

Beyond Burger.

Beyond Burger 227g
79 kroner
6 poeng

Laget av erteprotein. Kjøpt frossen, men skal egentlig tilberedes fra avkjølt tilstand. Holder fasongen og har grei munnfølelse. Smak av egg og røykaroma, men ingen rene smaker.

Susanne: – Jeg tror denne er bedre når den er stekt mindre.

Øyvind: –Et solid produkt med tekstur, krydder og aroma av kjøtt. Her har de absolutt klart å skape et grillmonster, et objekt som kan funke som veganalternativ.


Hälsans Kök veganska burgere.

Hälsans Kök veganska burgere.

Hälsans Kök veganska burgere 300g
57,90 kr
4 poeng

Ser ut som en karbonade med grillstriper fra 1980-tallet og smaker overraskende likt kjøtt også, men har en svidd smak påført av pregrillingen.

Merete: – Hadde jeg fått denne på en veikro, ville jeg tenkt det var en dårlig karbonade, men ikke at det var noe annet.

Susanne: – Denne er fin for folk som er glade i kjøtt, men vil gå over til plantebasert mat.

No Bull Asian Burgers.

No Bull Asian Burgers.

No Bull Asian Burgers 200g
39,90
3 poeng

Lite delikat konsistens av sprettgummi, men mulig å tygge. Krydret smak av tørket ingefær.

The Oumph Burger.

The Oumph Burger.

The Oumph Burger 226g
39,90 kr
3 poeng

Soyabasert kjøttetterligning. Udelikat brent smak av gammel pommes frites samt den siste smaken i honning og malt med en ettersmak av røyksyre.

Merete: Gir meg en gammel steikeplate følelse.

No porkies Pulled Burger.

No porkies Pulled Burger.

No porkies Pulled Burger 226g
32,90
2 poeng

Ser ut som rester fra kjøtt og fiskeproduksjon, alternativt sagflis. Seig, tørr og gummiaktig munnfølelse. Søtlig smak av barbecuesaus.

Øyvind: – Har du spyttebolle?

Merete: – Det ser ut som noe jeg laget i sandkassen da jeg var liten.


BOLLER OG FALAFEL

Hoff Liv laga vegetarboller med hvitløk og urter.

Hoff Liv laga vegetarboller med hvitløk og urter.

Hoff Liv laga vegetarboller med hvitløk og urter 500g
74,40 kr
7 poeng

Sprø overflate og med tydelige spor av grønnsaker i den myke innmaten. Krevende å pannesteke, vil gjøre seg bedre i frityr eller ovn.

Øyvind: – Får du disse helt sprø uten funky pannesmak, vil det være ganske godt.

Hälsans Kök Falafel klassisk.

Hälsans Kök Falafel klassisk.

Hälsans Kök Falafel klassisk 300g
42,90 kr
7 poeng

Enkel ingrediensliste, fin konsistens av knuste kikerter, befriende følelse av at dette er hva det gir seg ut for å være, men i overkant dominerende smak av spisskummen.

Øyvind: – Jeg kjenner mange som lager bedre falafel enn dette. Men i den kategorien her, tenker jeg at det er befriende å få noe som er laget av grønnsaker.

VegMe Vegoboller.

VegMe Vegoboller.

VegMe Vegoboller 300g
49,90 kr
6 poeng

Søtlig lukt, kjøttlik konsistens og smak, funksjonelt produkt.

Susanne: – Et veldig godt alternativ for folk som liker kjøtt.

Merete: – Hvis disse var i en fløtesaus, ville det blitt litt saftigere. Men ikke så vegansk, da.

Hälsans Kök veganska bullar.

Hälsans Kök veganska bullar.

Hälsans Kök veganska bullar 300g
57,90 kr
5 poeng

Ferdigfriterte med god konsistens. Ingen usmak. Til forveksling likt kjøtt både på smak og munnfølelse, kan lure de fleste.

Øyvind: – Disse er fritert allerede. Å ha dem direkte i en tomatsaus vil være et vesentlig bedre alternativ enn å steke dem en gang til.

Merete: – Hadde jeg fått dem i en saus, hadde jeg nok tenkt det var dårlige kjøttboller, men ikke noe annet.

Sevan Falafel med rødbeter.

Sevan Falafel med rødbeter.

Sevan Falafel med rødbeter 190g
40,90 kr
2 poeng

Tørt, smuldrede og med omtrent samme appell som hundemat til tross for grei smak.

Øyvind: – Dette er veganalternativet til mariekjeks i plystreleken i barnebursdager. Det er disrespekt for dem som vil spise mindre kjøtt.

No Bull Meatballs.

No Bull Meatballs.

No Bull «Meat»balls 192g,
45,90 kr
1 poeng

Umulige å steke, til tross for store mengder olje i non-stick panne.

Øyvind: – Dette klarer jeg ikke. Det minner om noe jeg ikke ville gitt hunden engang.


SCHNITZEL og FILETER

Anamma Vegoschnitzel.

Anamma Vegoschnitzel.

Anamma Vegoschnitzel 300g
53,40 kr
8 poeng

God lukt, fin skorpe som ikke har brent seg, en saftig nær-kjøttopplevelse.

Sa og M Lukter godt, fin skorpe.

Merete: – Denne kunne jeg ha spist.

Vivera Crispy Vegan Schnitzel.

Vivera Crispy Vegan Schnitzel.

Vivera Crispy Vegan Schnitzel 200g
39,90
6 poeng

Fin skorpe som ikke brenner seg fast i pannen, grei lukt og smak, men litt for mye salt.

Sarah: – Fin skorpe

No Chick Crispy fillets.

No Chick Crispy fillets.

No Chick Fillets 160 g
39,90 kr
0 poeng

Ubehagelig lukt, smak av mel, rå vaffelrøre og tørr og dårlig kylling.

Sarah: – Jeg klarer ikke ta dette i munnen.

Merete: – Det er som om de har hatt gelatin i kyllingen. Tennene spretter ut igjen. Vi legger den død.


BITER

Oumph Pulled Oumph.

Oumph Pulled Oumph.

Oumph Pulled Oumph 280g
61,90 kr
7 poeng

Grei konsistens, kjøttaktig følelse og gode smaker.

Øyvind: – En som spiser vegetarmat gjennom et helt liv blir jo sugen på noe mer enn gulrot, for å kjøre noe chunk i trynet. Dette er et bra substitutt som kan gjøre kostholdet til en som spiser veganmat og vegetarmat rikere. Det åpner for flere kjappe måltidsløsninger, det er smaksrikt og en relativt god konsistens.

Oumph Kebab Spiced.

Oumph Kebab Spiced.

Oumph Kebab Spiced 280g
63,90 kr
6 poeng

Spretne biter av soya med kebabsmak. Fibrer seg litt ved tygging og har en ganske god krydderblanding.

Susanne: – Smaken er kjempegod, konsistensen er bitte litt vanskelig.

Øyvind: – Jeg har spist tre stykker, og jeg får ikke vokse-i-munnen følelsen. Sammen med salat og dressing og brød blir dette ganske bra.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.