To retter i én: røkt kjøttpølse med kålrotstuing og pytt i panne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sølv­­vinneren i årets Bocuse d’Or, viser hvordan du kan lage to smarte hverdagsretter av samme base. Denne gangen: røkt kjøttpølse

– Dette er skikkelig kokkemat.

Christopher Davidsen smiler mens han prøver å dandere en pølse oppå et lite berg av kålrotstuing.

Fakta: Christopher Davidsen


Kokk og sølvvinner i årets Bocuse d'Or

Konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

Har mottatt en rekke utmerkelser, som sølv i OL med det norske kokkelandslaget, gull i Global Chefs challenge VM og gull i Årets kokk.

I denne spalten viser han hvordan du kan lage smart hverdagsmat.

– En god røkt pølse, en god stuing og masse sprøstekt løk – du trenger ikke mer enn det.

Sølvvinneren i årets Bocuse d'Or begynte å kokkelere allerede i tiårsalderen: de fire søsknene i familien laget middag hver sin dag i uken. Christopher Davidsen, som hadde torsdagene, prøvde seg frem med enklere retter, og ble til slutt en mester i å steke pannekaker, som ble servert med bacon. Når han lager middag til kona og de to døtrene sine, serverer han gjerne en enkel, røkt kjøttpølse, med kålrotstuing.

– Det viktige er at du trekker pølsene i et godt krydret vann, sier han.

– Og her er det bare å bruke det du har i kjøleskapet; masse løk, hel svart pepper, laurbærblader, og hvis du har noen gulrotrester, er det bare å hive dem oppi.

Pølsevannet kan gjerne lages kvelden før, da er det bare å sette gryten på ovnen og legge pølsene oppi. Men husk å lage noen små snitt i skinnet, for at de skal ta til seg godt med smak.

Christopher Davidsen serverer helst pølsene med en kålrotstuing og masse sprøstekt løk.

– Du kan gjerne kjøre på med en kjøpt variant, for den er like god som den du lager selv – hvis du ikke går for de aller billigste variantene, som kan smake litt bittert, sier han.

Her kan du lese alle To for en-spaltene

Og pølsene som ikke blir spist? De blir det pytt-i-panne av.

– Du har sikkert noen poteter i kjøleskapet, fra en middag tidligere i uken. Og litt løk. Sammen med litt cayennepepper blir det en enkel, rask og veldig god rett.

Oppskriften har han med seg fra mathuset Solvold i Sandefjord, der pytt-i-panne var den retten det gikk aller mest av mellom klokken ett og fem på dagen.

– Med denne retten vil jeg vise at det ikke trenger å være kjipt å servere pytt-i-panne til middagsmat – for det tror jeg mange tenker, sier han, og setter stekepannen rett på bordet, med noen speilegg på toppen.

– Vi kaster altfor mye mat, sier han.

– Her har du en mulighet til å få en god middag ut av å tømme kjøleskapet litt.

Oppskrift under.(Vilkår)

-
+

Røkt middagspølse trukket i buljong

  • 2 lvann
  • 2 løk
  • 1 gulrot
  • 1 stangselleri
  • 1 buljongterning, høns
  • 1 sshel svart pepper
  • 1 tssalt
  • 4 røkte middagspølser

Bacon- og sennepssmør

  • 50 gbacon
  • 6 sssaltet smør
  • 2 ssgrov sennep
  • Hakket persille
  • Salt og pepper

Kålrotstappe

  • 300 gkålrot
  • 1 gulrot
  • 150 gpotet
  • 5 dlh-melk
  • 5 dlfløte
  • 5 sssaltet smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Røkt middagspølse, trukket i buljong

  • Skjær grønnsakene i skiver, kok opp vann og buljong, ha i grønnsakene sammen med krydderet. La trekke i cirka 30 minutter. Snitt pølsene i skinnet. Kok opp buljongen, ha i pølsene og la dem trekke i cirka 20 minutter. Server med kålrotstuing, bacon og sennepssmør og masse sprøstekt løk.

Bacon- og sennepssmør

  • Kutt baconet i strimler og stek i en tørr panne på middels temperatur. Når baconet begynner å bli sprøtt, skrus temperaturen ned og smøret has i. Tilsett sennep og hakket persille, smak til med salt og pepper.

Kålrotstappe

  • Skrell grønnsakene og kutt dem i mindre biter, kok dem møre i vann og sil dem godt. Stamp dem godt og rør inn fløte og smør. Smak til med salt og pepper.

     

 

 

 

-
+

Pytt-i-panne med røkt pølse og speilegg

  • 8 mellomstore poteter, kokte
  • 3 røkte middagspølser
  • 3 sjalottløk
  • 2 klyper paprikapulver
  • 1 tscayenne
  • 3 sssaltet smør
  • 4 egg
  • Gressløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du
 

  • Kutt potet og pølse i små terninger, kutt sjalottløk i tynne skiver.
  • Stek potetene i rapsolje sammen med pølse til alt er gyllent.
  • Ha i løk, krydder og stek videre i smør. Smak til med salt.
  • Lag speilegg, ha på salt og pepper.
  • Anrett med egget på toppen, øs over smøret fra pannen til slutt. Strø over gressløk, server gjerne med salat og brød. 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk