Snart får du ferskt reinsdyrkjøtt i butikken

Tekst
REINSDYR. Reinsdyret har magert kjøtt, bare to prosent fett. Nå vil reinprodusentene ta reinsdyrkjøttet opp av frysedisken. Foto: Pål Brenne/NTBScanpix

REINSDYR. Reinsdyret har magert kjøtt, bare to prosent fett. Nå vil reinprodusentene ta reinsdyrkjøttet opp av frysedisken. Foto: Pål Brenne/NTBScanpix

Hittil har alt reinsdyrkjøttet Finnmark Rein produserer havnet i frysedisker landet over. Nå selger den største reinprodusenten det beste kjøttet ferskt.

Det magre, men smakfulle reinkjøttet har hittil vært det nærmeste de fleste forbrukere kommer viltkjøtt i dagligvarebutikken. Men så langt har nesten alt havnet i frysedisken.

Finnmark Rein, som er den største av reinprodusentene i Norges nordligste fylke, har nå bestemt seg for å endre på dette, og velger ut det beste reinkjøttet for salg som ferskvare i Meny-butikker over hele landet.

- Vi ønsker å gi folk ferskt kjøtt i kjøledisken, og samtidig lage et premium brand, sier styreleder og pressetalsperson i Finnmarkrein, Tor Mikkel Wara.

 

"Premium brand"

Overbeiting og dertil i overkant magert reinkjøtt har i flere år vært et problem i Finnmarks reinflokker. Myndighetene har tatt grep med både gulrot og pisk for å forbedre situasjonen. I tillegg ønsker Finnmarkrein nå å belønne de beste reineierne med høyere priser for kjøttet som er godt nok til å selges ferskt.

- Vi vil belønne det gode kjøttet og håper flere og flere kan få premiummerket, sier Wara.

Denne sesongen slakter Finnmarkrein mellom 600 og 800 tonn reinsdyr kjøtt. Maksimalt 150 av disse vil slippe unna frysedisken.

 

Den beste vinen til reinsdyrkjøtt

-
+

Ingredienser

  • 500 gkjøtt fra låret, fritt for sener
  • 2 sssalt
  • 10 stkeinebær, knust og grønne
  • 10 stksvart pepperkorn, ristet og grovt kvernet
  • 0.5 sitron, revet skall

Lefse

  • 12 dlhvetemel
  • 5 dllunkent vann
  • 25 ggjær
  • 1 sssukker
  • 1 tssalt

SLIK GJØR DU

Salt og krydre kjøttet, la det ligge i romtemperatur i tre timer.

Røkes med einekvister i Abu-røyker, eller i en vid kjele med lokk. Bare fantasien setter grenser for hva man kan bruke til røkekammer.

Røkes til kjøttet får en god røksmak. Pass på at det ikke blir for varmt, slik at det blir gul røyk og smaker surt.

Tenn på få kvister om gangen, gjerne flere ganger.

Server med lefse og cottage cheese.

LEFSE

Lag lefse ved å blande hvetemel, lunkent vann, gjær, sukker og salt, la heve, kjevle og stek på takke eller i tørr stekepanne, eller på oppvarmet sten.

Fett nok

Reinsdyrkjøtt har i utgangspunktet en ekstremt lav fettprosent, men det lille fettet de har, er rikt på essensielle fettsyrer.

Mens storfe har rundt 9 prosent fett, er reinkjøttet nede i 2 prosent. Daglig leder i Finnmark Rein, Are Figved, opplyser at reineierne generelt mener at reinkjøttet smaker best når det er fetest mulig, og det er altså det kjøttet med høyesst fettprosent som får gourmetstempelet og som reineierne får bedre betalt for – som en gulrot for å holde bestanden nede i et fornuftig nivå.

Terroir

Det ferske kjøttet vil også bli opprinnelsesmerket.

- Du får vite hvilken reinflokk kjøttet kommer fra og hvor den har beitet. De som spiser mye reinkjøtt mener de kan kjenne forskjell på disse dyrene slik som med vin. Men vi tror også at ved å ansvarliggjøre reineierne litt nærmere for produktet de har, så får vi også bedre kvalitet. Det er ikke tvil om at kvaliteten på reinsdyrkjøtt har vært veldig varierende, og til dels for dårlig, sier Wara.

 

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner