Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Party. Vi har testet 10 musserende viner fra England. Skal man skåle i noe annet enn champagne på nyttårsaften, prøv britiske bobler. Fra venstre Hattingley, Gusboure og Nyetimber

Party. Vi har testet 10 musserende viner fra England. Skal man skåle i noe annet enn champagne på nyttårsaften, prøv britiske bobler. Fra venstre Hattingley, Gusboure og Nyetimber

Dette er fremtidens beste musserende

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Sør-England er den første regionen som virkelig vil kunne utfordre Champagne på kvalitet.

Sammensatt duft av honning, modne epler og gjærbakst. Smak av moden frukt, spenstig og frisk syre. En flaske musserende vin fra den britiske vinprodusenten Nyetimber årgang 1992 er fortryllende og fersk. Dens holdbarhet er imponerende. Den sier noe om potensialet i Sør-England.

West-Sussex og Kent klinger kanskje ikke like godt som Champagne, men de beste musserende vinene herfra har knocket ut verdenskjente franske bobler i blindtester i en årrekke. Sør-England er den første regionen som virkelig vil kunne utfordre Champagne på kvalitet. Vinmarksarealet i England og Wales har doblet seg de siste seks årene til 18.000 hektar. Champagne alene er på 35.000 hektar.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Boblepioner

Det sies at klimaet i Sør-England er det samme nå som det var i Champagne for 60 år siden. Jordsmonnet består av den samme kalkåren som starter i Champagne og går under den engelske kanal for så å dukke opp ved Dover.
Nyetimber var først ute i 1988 da det amerikanske ekteparet Stuart og Sandy Moss ønsket å lage engelsk musserende vin i verdensklasse på klassiske champagnedruer. Dagens eier Erik Hereema har ekspandert vinmarkene fra 14 til 170 hektar, men har ingen lett jobb. På grunn av det kjølig klimaet er det en ekstremt stor årgangsvariason. I den fatalt dårlige årgangen 2012 ble det ikke langet noen vin hos Nyetimber. I 2013 ble kun tre prosent av årets avling til vin.

Konkurrentene

Blant 120–140 registrerte vingårder i England og Wales, er det et dusin som er virkelig bra. Gusbourne lager viner av strålende kvalitet. Mange av dem er ikke tilgjengelig i Norge ennå, men kvaliteten kan måle seg med franske vinregioner. Ridgeview er en annen av Storbritannias kvalitetsledere, som satte seg langsiktige mål da chardonnay, pinot noir og pinot meunier ble plantet i Sussex i 1994. Det er en liten evighet siden i et land som nylig har innsett sitt potensial for festbobler. Frukttrær og grønnsaker røskes opp i stor skala.

Ridgeview lager tilsammen seks musserende viner og eksporterer til et raskt økende antall land. Selv om England er et av verdens største marked for musserende vin, er kun én prosent av forbruket produsert i hjemlandet. Ridgeview lager også musserende vin for butikkjeden Waitrose og nå også for den britiske kongefamilien. Vinen fra en vinmark som er plantet på Windsor Castle utenfor London, er de dem som lager.

Varmere klima

Klimaendringene er avgjørende for hvorvidt satsingen på tradisjonelt laget musserende vin i England vil bli en suksess. Endringene har så langt ført til at nettene er blitt varmere. Fotosyntesen starter tidligere på dagen, og det oppnås en høyere alkohol i druene. Slår klimaforskeres fremtidsutsikter til, kan fremtidens beste musserende viner komme fra England. Noen av dem gjør det allerede.

Vi har testet 10 musserende viner fra England. Skal man skåle i noe annet enn champagne på nyttårsaften, prøv britiske bobler.(Vilkår)