Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Erling Astrup er vinbonde og tidligere toppsjef i Danske Bank.

Erling Astrup er vinbonde og tidligere toppsjef i Danske Bank.

Astrup selger 90 prosent av Nervi

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Og det til ingen ringere enn Roberto Conterno.

– De resterende 10 prosentene er det meg og min kone Kathrine som beholder, sier Erling Astrup på telefon.

Fra i dag overtar Roberto Conterno hele driften av Nervi, den tradisjonsrike vingården som Astrup sammen med Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Christopher Moestue kjøpte i 2011. Sistnevnte solgte seg ut for noen år tilbake.

– Målet vårt er å bli blant de fem beste vinprodusentene i Italia. Det krever store investeringer og ikke minst kunnskap. Roberto Conterno har lenge sett potensiale og ønsker å investere det som trengs, forteller Astrup. Hvor mye Conterno har betalt for Nervi, kan han ikke gå ut med.

– Nei, det er hemmelig.

Vingården Nervi i Gattinara nord i Piemonte som ble etablert i 1906.

Vingården Nervi i Gattinara nord i Piemonte som ble etablert i 1906.

Ikke alene

Med seg på laget i Gattinara får Conterno sin sønn Gabriele Conterno og sin vinmaker de siste ti årene Alessandro Fiore. I tillegg fortsetter Enrico Fileppo, som har vært Nervis vinmaker siden 1983.
Roberto Conterno er en av Piemontes og Italias aller mest berømte vinprodusenter. Hans vingård Giacomo Conterno i Monforte d'Alba midt i hjertet av appellasjonen Barolo har hatt ikonstatus i mange tiår. Roberto Conterno har ivaretatt faren og bestefarens kompromissløse og tradisjonsrike stil, som går tilbake til 1920. Etter at faren Giovanni døde i 2004, har Roberto Conterno hatt ansvaret for driften. Mest berømt er han kanskje for vinen Monfortino, som har fått ikonstatus, blant annet på grunn av lagringsevnen. Få klarer å lage viner som kan måle seg med vinmaker Roberto Conternos klassiske, holdbare, monumentale og komplekse viner. Dessuten er den kanskje den mest tradisjonelle Barolo som blir laget i Piemonte.

Nå blir det spennende å se hvordan Nervis delikate viner blir under Conternos styre.

Nervis vinmarker Molsino og Valferana ligger med utsikt utover hele Gattinara med Alpene i ryggen.

Nervis vinmarker Molsino og Valferana ligger med utsikt utover hele Gattinara med Alpene i ryggen.

Hard medfart

Vingården Nervi i Gattinara, fikk hard medfart under finanskrisen og gikk konkurs. De norske investorene reddet stumpene og fikk i tillegg til 24 hektar med vinmark og produksjonslokalet, i overkant av 300.000 liter vin på kjøpet. Etter det DN kjenner til var den totale kjøpesummen i 2011 på rundt fire millioner euro, eller cirka 30 millioner kroner.

I dag dyrker Nervi 27 hektar med nebbiolodruer, en formidabel størrelse i piemontesisk målestokk. Deres beste vinmarker er Molsino og Valferana. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cruer, som på grunn av sin beliggenhet og sandrike porfyrjordsmonn muliggjør viner med sjelden finesse. I Valferana har Nervi kjøpt seg opp fra 1,3 hektar til dagens 8,3 hektar med vinmark.

–Vinkjelleren vår er fra 1820, den trenger oppgradering, sier Astrup, som vil være mindre delaktig i Nervi fremover. Han sier han har stor tro på at Roberto Conterno klarer å få Nervi opp blant de fem beste vinprodusentene i Italia.

Det har ikke lykkes DN i å få en kommentar til kjøpet fra Roberto Conterno da det er helligdag i Italia i dag.

* (Vilkår)