Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vinmarkene rundt landsbyen Pernand-Vergelesse i skyggen av Corton-høyden gir noen av de beste hvitvinskjøpene i Burgund når man tar pris i betraktning.

Vinmarkene rundt landsbyen Pernand-Vergelesse i skyggen av Corton-høyden gir noen av de beste hvitvinskjøpene i Burgund når man tar pris i betraktning.

Test av 85 vinnyheter fra Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Når prisene øker og tilgjengeligheten på vin fra Burgund går ned, må man lete etter gode kjøp i regionens mer ukjente kroker.

Pernand-Vergelesses og Monthélie er to kommuner i Burgund som man ikke hører så mye om, men som ofte står bak noen av de beste kjøpene fra den etterhvert så kostbare vinregionen.

Vi har testet 85 nyheter fra Burgund som kom på Polet i november, og blant dem utmerker særlig de få vinene fra Monthélie og Pernand seg. Jeg har plukket ut fem hvite og fem røde som utmerker seg.

Litt av alt

Pernand-Vergelesses er en av de vakreste landsbyene i Burgund. Den klamrer seg fast til skråningen, der den ligger i skyggen av Corton-høyden. Med sine bratte og trange gater er ikke Pernand en typisk burgunderlandsby, men vinene sier derimot noe helt annet.

Pernand er den eneste kommunen i Burgund som kan tilby både rødvin og hvitvin på alle de fire appellasjonsnivåene, fra regional via village og premier cru til grand cru.

I bakgrunnen av byen finner man Frétille-platået som strekker seg opp mot 490 meter over havet og kan by på den mest kjente premier cru marken Sous Frétille.

De fleste markene vender seg sørøst, mens noen få ligger nordøst på mellom 250 til 300 meter over havet. I de nederste markene finner man både kalk og leire med forekomster av chaillots, mens midtpartiet har mer steinete kalk som passer for pinot noir. På toppen er det brunrød mergel som dominerer, stort sett plantet med chardonnay-druer. Pascal Clement lager en av de beste hvite burgundkjøpene på Polet herifra, det samme gjør Rollin. Sistnevnte er en nyhet på Polet i november, mens Clements nå har byttet årgang til den kjølige 16-årgangen.

I bakevjen

Monthélie ligger på et høydedrag mellom Volnay og Meursault. Med sitt maleriske landskap har denne appellasjonen havnet litt i skyggen av sine to berømte naboer. Navnet Monthélie kommer fra Mont Oloye, som betyr «en utkikksplass over en viktig vei», og det var nettopp det landsbyen var helt tilbake til romerne. Og veien var i dette tilfelle østvest passasjen gjennom Burgund, som går mellom Monthelio som det den gang het og Auxey Duresses.

I tidligere tider tilhørte dette området munkene i Saint-Symphorien, før det så en kort periode gikk over til hertugene av Burgund som igjen donerte det til klosteret i Cluny, som tilegnet det ene og alene til vindyrking. På 1800-tallet var mesteparten av området beplantet med druen gamay, med et unntak; vinmarken Les Champs Fulliot som var plantet med pinot noir og som oppnådde nesten like høye priser som de velansette vinene fra Volnay.

Sørøstvendte vinmarker preger Monthélie, hvor de beste befinner seg i en lett underbakke bak byen, og der de fleste ligger mellom 270 og 320 meter over havet. Jordsmonnet består av et topplag av rød leire og mergel, kombinert med et underliggende lag av Bathonien kalkjord.

Monthélie har i dag 15 premier cru vinmarker, hvorav de siste fire kom til i 2006. De aller fleste av de ligger på grensen til Volnay og kan minne litt om naboen i så måte, bare ikke like raffinerte og lagringsvennlige. Men appellasjonen byr på attraktive rødviner som i de beste hender er vel verdt et nærmere bekjentskap. At premier cru markene utmerker seg sterkere her enn i andre deler av Burgund i sammenligning med village-vinmarkene er en god regel å ha i tankene. Dessverre så har vinene fra Monthélie blitt mer og mer ettertraktede etter hvert som prisene i Burgund har steget, og derfor vanskeligere å finne.

Nå har det kommet en strålende utgave fra en ny produsent på det norske markedet Lejeune.

Mine 5 hvitvinsfavoritter fra Burgund i november:

92

Navn: Pernand-Vergelesses Les Combottes 2017

Produsent: Pascal Clément , Burgund , Frankrike

Pris: 359,90 Varenummer: 2898801 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winemoods AS

Dufter av tre og sitrus med hint av epler. Spenstig frisk syre og en rik fyldig mineralsk frukt. Nydelig og tørr lang finish. Et virkelig godt kjøp. MB

91

Navn: Domaine Rollin Pernand Vergelesses Les Cloux 2015

Produsent: Dom. Rollin Peres & Fils , Burgund , Frankrike

Pris: 299,90 Varenummer: 10463201 Utenfor sortiment, Importør: Symposium Wines AS

Dufter av tre og toast med hint av gule epler. Frisk syre og en fyldig klassisk og lett mineralsk frukt på smak. Lang og tørr frisk finish. MB

91

Navn: Château Fuissé Pouilly-Fuissé Le Clos Monopole 2016

Produsent: Ch. Fuissé , Burgund , Frankrike

Pris: 469,90 Varenummer: 897501 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Excellars AS

Dufter av gule epler og toast med hint av tre. Moden og fyldig frukt på smak med en nydelig konsentrasjon med en balansert syre og en lang og tørr finish. MB

90

Navn: La Soeur Cadette Macon - Chardonnay 2017

Produsent: Dom. de la Cadette , Burgund , Frankrike

Pris: 279,90 Varenummer: 10411401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinum AS

Dufter av gule epler og tre med hint av blomster. Lett mineralsk og fyldig sammensatt frukt med en balansert og lang utgang. Et veldig godt chardonnaykjøp. MB

90

Navn: Lamy Saint-Aubin La Princée 2016

Produsent: Dom. Hubert Lamy , Burgund , Frankrike

Pris: 366,80 Varenummer: 4626201 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av tre og flint med hint av gule epler. Bløt og fersk mineralsk frukt på smak med en delikat og lett tørr utgang. MB

Mine 5 rødvinsfavoritter fra Burgund i november:

93

Navn: Lejeune Pommard 1er Cru L'Unique 2016

Produsent: Dom. Lejeune , Burgund , Frankrike

Pris: 864,90 Varenummer: 10475501 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Noe lukket på duft med hint av blomster og granatepler. Frisk syre og en delikat frukt på smak med en sødmefull og saftig frukt med en frisk syre og en enorm eleganse. Ferske tanniner i finish. MB

91

Navn: Rebourgeon-Mure Volnay 1er Cru Santenots 2016

Produsent: Dom. Rebourgeon-Mure , Burgund , Frankrike

Pris: 499,70 Varenummer: 10468001 Utenfor sortiment, Importør: Scent Hound AS

Dufter av fioler og modne bringebær. Saftig, tett og sødmefull nerverik frukt med lange og balanserte tanniner og en balansert frisk syre. Tørr og lang finish. MB

90

Navn: Matrot Blagny La Pièce Sous le Bois 2013

Produsent: Dom. Matrot, Thierry et Pascale , Burgund , Frankrike

Pris: 498,10 Varenummer: 3661401 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av blomster, villpepper og jordbær. Bløt og saftig fersk frukt på smak med lette tanniner og en tørr finish. MB

89

Navn: Lejeune Monthélie En Romagnien 2016

Produsent: Dom. Lejeune , Burgund , Frankrike

Pris: 345,00 Varenummer: 10475701 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Floral og fersk villbringebær frukt med hint av granatepler. Fersk og delikat aromatisk frukt på smak med lange tanniner. MB

88

Navn: Renaud Irancy 2016

Produsent: David Renaud , Burgund , Frankrike

Pris: 278,00 Varenummer: 7627801 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Floral duft med hint av bringebær og jordbær. Saftig og delikat lett frukt på smak med en frisk syre og en tørr utgang. MB

Alle testede nyheter fra Burgund i november: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.