Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vinmaker Eben Sadie fra Sør-Afrika lager noen av landets beste viner. I morgen tidlig slippes de på Polet.

Vinmaker Eben Sadie fra Sør-Afrika lager noen av landets beste viner. I morgen tidlig slippes de på Polet.

- Jeg trodde det ikke kunne bli verre, men det ble det.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vinmaker Eben Sadie opplevde tidenes tørke i 2017, men kvaliteten på vinene fikk ikke lide, bare mengden.

– Men at tørken skulle bli verre i 2018, det hadde jeg ikke trodd, sier en oppgitt Sadie som laget 35 prosent mindre vin i 2017 og enda mindre i 2018.

– Og det er problematisk, da vi allerede har stor etterspørsel, og ikke nok vin i et vanlig år.
Vinbøndene i Sør-Afrika kunne heller ikke vanne i år, da det ikke var vann å vanne med.

– Jeg liker jo ikke å vanne, men i dette tilfellet ville det jo ha vært en løsning.
Sadies viner fra 2017 viser en renhet, klarhet, eleganse og terroirtilhørighet som man sjelden opplever i viner fra Sør-Afrika. Hver og en av dem har en sterk selvhevdelse og egenkarakter som bare kan minne om de største vinene fra den gamle verden. Sadies vinmarker befinner seg opp mot 800 meter over havet og består for det meste av gamle vinstokker, som på grunn av lange røtter tåler tørke godt.


Les test av over 1100 vinnyheter på Vinmonopolet i november her

Elsker cinsault

Sadie skal ha mye av æren for at vinregionen i østlige Swartland, mot grensen til Namibia, har etablert seg som den mest pålitelige kilden til vinkvalitet i Sør-Afrika de siste årene.

Landets største vinregion ligger mellom tre store fjell, og med en stor geologisk variasjon. Den tidligere surferen og banebryteren Eben Sadie etablerte sin egen vingård her i 1999 og fikk først selskap av en bølge produsenter med felles syn på vinproduksjon åtte år senere. For Eben Sadie, og andre visjonære unge vinmakere som Craig Hawkins og Andrea og Chris Mullineux, handler det om å dyrke regionens identitet gjennom en kontinuerlig finpussing av samspillet mellom jordsmonn, druetype og skånsomme vinifikasjonsteknikker.
Nå har Sadie 24 hektar med vinmark fordelt på 54 forskjellige små plotter. Og favorittdruene hans, cinsault og grenache var han først ute med å gi oppmerksomhet i Sør-Afrika. Nå følger andre etter, og overalt finner man rødviner laget av de tidligere to glemte druene.

– Ingen tørr å si det, men jeg sier det. Jeg elsker cinsault!

Sør-Afrikas toppviner som slippes på Polet i morgen tidlig.

Sør-Afrikas toppviner som slippes på Polet i morgen tidlig.

Kaffe Vs

te. Selv med sin store diversitet, er Swartlands ulike dyrkesteder også svært definerte hva angår geologisk sammensetning. Rundt fjellet Paardeberg ligger vinmarkene på granitt. Ved Riebeekberg og Kasteelberg er det skifer som dominerer. Piketberg fjellsider er dekket av dekomponert sandstein. Kalkholdig jordsmonn finnes mot kysten i vest, og i nord ligger områder med dyp, rød leirholdig jord.

Første årgang under Sadie Family Wines var 2000, og med vinen Columella viste Sadie allerede da frem sitt skyhøye ambisjonsnivå. Nå blir vinene, som tidligere var litt opp og ned i kvalitet, bedre og bedre for hvert år.

– For 10-15 år siden lagde jeg vin som man lager kaffe. Nå lager jeg vin som man lager te. De er mer transparente og delikate nå enn før.

I morgen kommer en rekke nye viner fra Sør-Afrika i Polets bestillingsutvalg. På topp troner Eben Sadies med åtte strålende viner, som er med på å gi et nytt syn på Sør-Afrika som vinland.

Mine 6 favoritter fra Sør-Afrika:

93

Navn: Sadie Skurfberg 2017

Produsent: The Sadie Family , Olifantsriver , Sør-Afrika

Pris: 389,00 Varenummer: 1894901 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av våt stein, flint og sjø. Mineralsk og nydelig fersk tett frukt. Konsentrert og lang bløt utgang. MB

92

Navn: Sadie Pofadder 2017

Produsent: The Sadie Family , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 389,00 Varenummer: 1894701 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Lukket på duft med hint av granatepler og blomster. Lett og delikat kjøttfull frukt med en fast struktur og en nydelig balanse. MB

92

Navn: Mullineux Quartz Chenin Leliefontein 2017

Produsent: Mullineux & Leeu Family Wines , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 499,00 Varenummer: 6395201 Utenfor sortiment, Importør: Winning Brands AS

Dufter av flint og sitrus med hint av epler og voks. Mineralsk og fyldig tett frukt med innslag av tre. Lang og tørr utgang med en spenstig syre og friskhet. Nydelig konsentrasjon og lengde. MB

91

Navn: Rall Ava Chenin Blanc 2017

Produsent: Rall Wines , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 479,90 Varenummer: 10437601 Midlertidig utsolgt, Importør: Unico Real Wines AS

Total produksjon ev denne vinen er 1200 flasker i året. Hvorav 60 er til salgs i Norge. Noe lukket på duft med hint av voks og gule epler med innslag av krydder. Fyldig og begynnende moden mineralsk frukt med en balansert og tørr finish. MB

91

Navn: Mullineux Schist Syrah Roundstone 2016

Produsent: Mullineux Family Wines , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 799,60 Varenummer: 3411501 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winning Brands AS

Floral duft med hint av fioler, søte bjørnebær og krekling. Saftig og delikat bløt frukt på smak med lange og faste tanniner med en strukturert finish. MB

90

Navn: Wild Yeast Chardonnay 2017

Produsent: Springfield Est. , Øvrige , Sør-Afrika

Pris: 229,90 Varenummer: 4238001 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Holst Wines AS

Dufter av voks, toast, gule epler og flint. Fyldig og lett røkt på smak med en mineralsk frukt og balansert syre. Lang og tørr fyldig utgang. Lette tørrstoffer i finish. MB

Andre nyheter fra Sør-Afrika
*
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.