Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Vin til julematen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Disse vinene smaker best sammen med julematen.

Pinnekjøtt og smalahove

Pinnekjøtt i røkt variant er den mest utfordrende å kombinere med vin. Både hvit- og rødvin fungerer så lenge de enten har sødmefull og rik frukt, eller en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet. En fruktig og litt fyldig riesling passer supert, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, helst helt uten eik. Er man heldig å ha en virkelig moden vin fra Bordeaux i kjelleren, er det også en god kombinasjon, merkelig nok.

Foto: Sune Eriksen

Foto: Sune Eriksen

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. God friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er et godt valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg, men sørg for at den har frisk syre, ungdommelig frukt og at den ikke er blitt lagret på eik.

91

Navn: Knebel Riesling Röttgen Kabinett 2016

Produsent: Weing. Knebel , Mosel , Tyskland

Pris: 215,90 Varenummer: 7950401 Bestillingsutvalget, Importør: Blend Wines AS

Dufter av flint og lime med hint av grønne epler. Balansert sødme og en delikat frukt med innslag av steinaktig mineraler. Tørr og lett finish. MB

90

Navn: Barbera d’Alba 2015

Produsent: E. Pira & Figli , Piemonte , Italia

Pris: 289,90 Varenummer: 4871401 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Roser på duft med hint av mandler og ferske kirsebær. Saftig, fersk og delikat lett sødmefull frukt med lette tanniner og frisk syre. Nydelig balanse. En klokkeren og ultradelikat barbera. MB

Ribbe

Ribbe er nok den mest brukte julemiddagen i de norske hjem i dag, selv om historien ikke er like lang som de andre. I Maren Elisabeth Bangs første norske kokebok fra 1831 blir svineribbe kalt Ribbensteg. Ribben ble vanligvis tilberedt fra fersk tilstand, og det var om å gjøre at den var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, nærmere jul, og dersom det var kaldt i været, holdt kjøttet seg uten konservering.

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det gjelder vin. Ribben selv krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt sur- og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt. En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, som rødvin er en frisk pinot noir fra Burgund en god match. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk frappato og mange barbera-viner.

90

Navn: Occhipinti il Frappato 2015

Produsent: Arianna Occhipinti , Sicilia , Italia

Pris: 329,90 Varenummer: 4893501 Utenfor sortiment, Importør: Unico Real Wines AS

Noe lukket på duft med hint av voks og krydder. Faste og lange tanniner med en fersk og delikat frukt. Tørr og fersk finish med en spenstig syre. MB

91

Navn: Von Winning Riesling Kieslberg GG 2016

Produsent: Weing. von Winning , Pfalz , Tyskland

Pris: 379,90 Varenummer: 7862201 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Symposium Wines AS

Dufter av blomster, epler, stein og voks. Rik og fyldig konsentrert frukt på smak med en lang og knusktørr rik finish. MB

Viltstek med brokkoli «bonne femme», gulrotkrem, bakt persillerot og ris med camember. Foto: Paal-André Schwital

Viltstek med brokkoli «bonne femme», gulrotkrem, bakt persillerot og ris med camember. Foto: Paal-André Schwital

Vilt

Flere og flere velger selvskutt vilt på julaften, eller en av de andre dagene i romjulen. Og enten det er hjort, reinsdyr, elg eller rype så er dette smaksrikt og magert kjøtt som krever en smaksrik vin, og da gjerne med moderate tanniner. Den perfekte kombinasjon finner man gjerne i en syrah, enten den kommer fra Rhône eller fra andre deler av verden. Den har en fylde og en fruktsmak som kan minne om viltkjøttets samtidig som tanninene er balanserte.

90

Navn: Domaine du Deffends Les Pointes du Deffends 2014

Produsent: Dom. du Deffends , Provence , Frankrike

Pris: 454,90 Varenummer: 7628905 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av mørke bjørnebær og lær med hint av sort pepper. Saftig og dyp flott syrahfrukt med en balansert syre og lange balanserte tanniner. Mye vin for pengene. MB

90

Navn: Domaine de Thalabert Croze Hermitage 2012

Produsent: Paul Jaboulet Aîné , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 329,90 Varenummer: 5043901 Utenfor sortiment, Importør: Robert Prizelius AS

Dufter av mørke bær og plommer. Fyldig og bløt klassisk syrahfrukt med balanserte tanniner og pen lengde med en nydelig balanse. MB

Foto: Mette Randem

Foto: Mette Randem

Juletorsk

Ifølge tradisjonen fra 1500-tallet skal juletorsken være fisket samme dag og gjøre seg fortjent til betegnelsen sprellfisk. Serveres med sandefjordsmør og nykokte poteter.

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjordsmør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund er en flott kombinasjon. Server vinen mellom 10 og 12 grader for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanniner og eik, det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung, lekker Beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt er det beste valget.

92

Navn: Bourgogne Aligoté 2014

Produsent: Anne Boisson , Burgund , Frankrike

Pris: 313,30 Varenummer: 5487601 Utenfor sortiment, Importør: Eurowine

Dufter av tre og flint med hint av epler og toast. Frisk syr på smka med en flott og konsentert fyldig frukt med en nydelig lengde og mineralsk utgang. 200 flasker ligger i polets tilleggsutvalg. Og er i hyllene på Skøyen, Røa og Vinderen. MB

89

Navn: Jean-Paul Brun Morgon Côte du Py Javernières 2016

Produsent: Jean-Paul Brun , Burgund , Frankrike

Pris: 275,00 Varenummer: 7161501 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Autentico AS

Dufter av søte bær og plommer. Bløt og delikat fersk frukt på smak med lett tørre tanniner og en sødmefull delikat frukt. MB

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Rakfisk

Denne umamirike råvaren har mange av de samme utfordringene som kraftige oster – den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin. Rakfisk er kanskje mest brukt før jul, eller som forrett i julen.

Champagne er ofte en god måte å møte den på. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. Champagne passer til umamirike råvarer på grunn av eget høyt umamiinnhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall får høyere umamiinnhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakfisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre. Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

89

Navn: Champagne A.D. Coutelas "Cuvée Origin" Brut

Produsent: A.D. Coutelas , Champagne , Frankrike

Pris: 259,90 Varenummer: 5972301 Utenfor sortiment, Importør: Winning Brands AS

Dufter av epler, gjær og mineraler. Fyldig og frisk mineralsk frukt på smak med et fint lagringspreg. Tørr utgang. Nydelig balanse og mye champagne for pengene. MB

89

Navn: Lustau Fino de Jerez de la Frontera En Rama 2017

Produsent: Emilio Lustau , Jerez , Spania

Pris: 199,90 Varenummer: 5380302 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av salt, oliven og skinke. Bløt og lett moden salt mineralsk frukt på smak med en lang og salt finish. MB

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Lutefisk

Så lenge man tar tilbehøret i betraktning, kan denne dirrende herligheten så absolutt la seg kombinere med vin. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge til lutefisk. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, og her er utvalget enda mer begrenset. Men finner man den rette ferske og sødmefullt fruktige og ukompliserte portugiseren, er det faktisk en virkelig god kombinasjon når den servers noe avkjølt. Men har man rødvin til er man avhengig av at man også har bacon til.

91

Navn: Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve 2014

Produsent: Nikolaihof Wachau , Niederösterreich , Østerrike

Pris: 499,90 Varenummer: 6064901 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor AS

Floral duft med hint av roser og stein. Bløt og lett moden frukt med en frisk syre og en tørr lang finish. MB

88

Navn: Planeta Frappato 2016

Produsent: Planeta , Sicilia , Italia

Pris: 245,00 Varenummer: 1657001 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Floral duft med hint av bergamott, roser og bringebær. Delikat og lett saftig frukt på smak med en balansert syre og en tørr utgang. MB

Foto: Mette Randem

Foto: Mette Randem

Kalkun

Kalkun er sart i egensmak og et vinmessig blankt lerret, der tilbehøret bestemmer det vinøse. Tradisjonelt tilberedt med stuffing, rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Velger man rødvin, prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund.

88

Navn: Soalheiro Alvarinho 2016

Produsent: A.A. Ferreira , Minho , Portugal

Pris: 169,90 Varenummer: 3045301 Utenfor sortiment, Importør: First Wines AS

Floral duft med hint av nektariner og fersken. Fersk og delikat frukt på smak med en balansert syre og nydelig lengde. Mye vin for pengene. MB

90

Navn: Seresin Leah Pinot Noir 2013

Produsent: Seresin , Marlborough , New Zealand

Pris: 276,00 Varenummer: 4976901 Utenfor sortiment, Importør: Servco AS

Dufter av bringebær og granatepler med hint av urter og tre. Fersk og delikat bitende frukt på smak med lange tanniner og en tørr pen utgang. MB

Foto: Istock/Getty Images

Foto: Istock/Getty Images

Gås og and. Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner som kalkunen, men vil trenge mer konsentrasjon, frukt og struktur i en rødvin, mens hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet. Her kan man med fordel velge en lett og fruktig ung rødvin som har en god slump med syre foran tanniner. Det frisker opp fettet på fuglen. En barbera er et godt valg, det samme er en del av vinene laget av innfødte sicilianske druer.

88

Navn: Barbera d`Alba Donna Margherita 2016

Produsent: Giovanni Rosso , Piemonte , Italia

Pris: 169,90 Varenummer: 4962301 Utenfor sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Dufter av plommer og kirsebær. Fersk og delikat med en spenstig syre og ferske lette tanniner. Lang og tørr finish. MB

90

Navn: Robinot Le Regard 2015

Produsent: Jean-Pierre Robinot , Øvrige , Frankrike

Pris: 350,00 Varenummer: 5128201 Utenfor sortiment, Importør: Non Dos As

Floral duft med hint av roser og bringebær. Bløt og fersk frukt med en fyldig og delikat frukt. Frisk syre og lette ferske tanniner. MB

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Multekrem

En av de aller vanskeligste råvarene å kombinere sammen med vin, er multer. Når man blander dem med krem, slik tradisjonen er, blir det heldigvis enklere. En frisk og syrerik beerenauslese, laget på druen rieslaner, er en god kombinasjon. Den har syrestruktur nok til å friske opp kremen, samtidig som den er søt nok til å håndtere multene. Et alternativ er tokaji fra Ungarn, ruster ausbruch fra Østerrike.

95

Navn: Ruster Ausbruch auf den Flügeln der Morgenröte 2015

Produsent: Weing. Heidi Schröck , Burgenland , Østerrike

Pris: 529,90 Varenummer: 6868302 Utenfor sortiment, Importør: Winemoods AS

Dufter av gummi, lær, voks, tørkede aprikoser, sultaner og honning. Konsentert og søt på smak med en rik frukt og flott modenhet. Frisk syre i finish med en fantastisk rik og nydelig lengde. MB

89

Navn: Bechtheimer Geyersberg Beerenauslese Rieslaner 2015

Produsent: Weing. Johann Geil , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 179,00 Varenummer: 3343502 Utenfor sortiment, Importør: Brand Wine Estates AS

Dufter av tørket frukt, honning og aprikoser. Delikat og lett frukt med en frisk syre og balansert sødme. Ren og fin dessertvin som gir valuta for pengene. MB

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Riskrem

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker og harmonerer med flere typer dessertvin. Det beste er en tokaji fra Ungarn, selv om en riesling-eiswein eller beerenauslese fra Tyskland også kan fungere utmerket. Lager du den litt rikere varianten, ris à l'amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint med en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs. Samtidig vil desserten tone ned alkoholen i vinen.

95

Navn: Hexamer Meddersheimer Altenberg Riesling Eiswein 2016

Produsent: Weing. Hexamer , Nahe , Tyskland

Pris: 510,20 Varenummer: 7933802 Utenfor sortiment, Importør: Record Vinimport AS

Dufter av blomster og honning med hint av lime og voks. Tett og konsentrert søt frukt på smak med en fin finesse kombinert med en stram syre og en tørr finish. MB

93

Navn: Oremus Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2006

Produsent: Tokaji Oremus , Tokaj , Ungarn

Pris: 434,90 Varenummer: 9273602 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor AS

Dufter av honning og tørkede aprikoser samt botrytis og gummi. Søt og rik frukt med en spestig syre og lang nydelig konsentrasjon på smak. Heftig og lang utgang. Passer til riskrem. MB

Vin til julemat, fotografert på Engebret Café i Oslo. Foto: Tommy Andresen

Vin til julemat, fotografert på Engebret Café i Oslo. Foto: Tommy Andresen

Karamellpudding

Den hjemmelagde og tradisjonsrike karamellpuddingen er så søt at det trenger en særdeles søt vin for at kombinasjonen skal bli bra. Dessertviner fra et varmt klima laget på tørkede druer er et godt valg. Det samme er Moscatel d'Setubal fra Portugal og Vin Santo fra Toscana i Italia eller fra de greske øyer.

91

Navn: Vinsanto by Gaia 2006

Produsent: Gaia Estate , Øvrige , Hellas

Pris: 299,90 Varenummer: 620302 Bestillingsutvalget, Importør: Chaeos Wine & Spirits AS

Aromatisk duft av kaffe, gummi, sjokolade og rosiner. Heftig konsentrasjon med en frisk syre og moden rik frukt. Søt og lang med en sammensatt utgang. Tørr finish. MB

90

Navn: Alambre Moscatel De Setubal 20 YO

Produsent: J.M. da Fonseca , Setubal , Portugal

Pris: 324,90 Varenummer: 4122902 Utenfor sortiment, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av sultanrosiner og karamell med hint av tre og tørkede aprikoser. Tett, søt og konsentret på smak med en brent karamellkarakter i finish. Lang og flott. Perfekt til cremé bruleé. MB

Foto: Mette Randem

Foto: Mette Randem

Delfiakake

Den mørke, rike og fyldige delfiakaken er et fast innslag på mang et kaffebord i julen. Den kraftige sjokoladesmaken trenger en søt, fruktig og rød dessertvin med god konsentrasjon. Gjerne en Late Bottled Vintage portvin, men også en Recioto di Valpolicella eller annen rød passito fra Italia eller en søt grenache fra Sør-Frankrike er harmonerende valg.

90

Navn: Accordini Recioto della Valpolicella 2015

Produsent: Az. Agr. Stefano Accordini , Veneto , Italia

Pris: 295,00 Varenummer: 4206702 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Dufter av blåbær og bjørnebærsyltetøy med innslag av søte krydder og sviske. Sødmefull mørk bærfrukt på smak med flott balanse mellom søt frukt og delikate lette tanniner med en fersk og frisk frukt i finish. MB

89

Navn: Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2004

Produsent: Symington Family Est. , Douro , Portugal

Pris: 285,00 Varenummer: 1109301 Basisutvalget; Butikkategori 5, Importør: Stenberg & Blom AS

Dufter av rosiner og søte plommer. Søt og rik med lett balanserte tanniner og en tørr finish. MB

Foto: Mette Randem

Foto: Mette Randem

Christmas pudding

Den tradisjonelle engelske julekaken er ikke like vanlig i Norge, men flere og flere lager noe som smaksmessig ligner på denne mastodonten av en juledessert. En klassisk Tawny eller Colheita portvin er en av få viner som kan håndtere de kraftige smakene i den engelske stoltheten.

92

Navn: Niepoort Colheita 2000

Produsent: Niepoort , Douro , Portugal

Pris: 499,90 Varenummer: 4527101 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor AS

Dufter av mørkt tre med hint av lær og krydder. Tett og konsentrert på smak med en balansert og uttalt sødme kombinert med en lang og rik utgang. Balansert alkohol. MB

89

Navn: 10 Y.O. Tawny Quinta Ervamoria

Produsent: Ramos Pinto , Douro , Portugal

Pris: 346,00 Varenummer: 4356801 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Tett duft av tørkede frukter, treverk og ristede nøtter. Fyldig og balansert på smak med et fint samspill mellom lett tørket frukt, kryddertoner og en lang tørr utgang. BDK

Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andresen

Panettone

Italienernes julekake nummer én blir stadig mer vanlig å finne i norske hjem. En fabelaktig vinkombinasjon til denne er dessertviner laget på malvasia fra Sicilia eller øyene rundt, men de er dessverre ikke lette å oppdrive. Et virkelig godt alternativ er straw wine fra Sør-Afrika – laget på druer som er blitt tørket på stråmatter.(Vilkår)

91

Navn: Caravaglio Malvasia delle Lipari 2015

Produsent: Caravaglio , Sicilia , Italia

Pris: 320,00 Varenummer: 769202 Utenfor sortiment, Importør: Non Dos As

Floral duft med hint av honning og aprikoser. Delikat og tydelig sødme med en tørr finish. MB

92

Navn: Mullineux Straw Wine 2016

Produsent: Mullineux Family Wines , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 289,00 Varenummer: 1078002 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: Winning Brands AS

Dufter av honning og aprikoser. Sødmefullt anslag og en høy frisk syre. Lang ettersmak. TW

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk