Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse vinene forsvinner raskt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ridge, Littorai, Kistler og Rhys for å nevne noen.

Legenden Paul Draper som nå er pensjonert laget fortsatt vinen hos Ridge i årgang 2015, som slippes på Polet i morgen tidlig.

Legenden Paul Draper som nå er pensjonert laget fortsatt vinen hos Ridge i årgang 2015, som slippes på Polet i morgen tidlig.

Mye skjer på vinfronten i California, og da særlig i Sonoma Coast i nord og Santa Barbara lenger sør. Førstnevnte har også nå søkt om å få deles inn i ytterligere flere vinområder og har i følge Bloomberg.com søkt om AVA West Sonoma Coast. En søknad som høyst sannsynlig blir godkjent til neste år i følge nettstedet, og som omfatter den 82 kilometer lange kyststripen med ettertraktede vinmarker nord for San Fransisco som i dag ligger inn under Sonoma Coast. Siden disse markene ligger høyt over havet og blir påvirket av Stillehavets kjølige bris er de i tillegg blitt ekstra ettertraktede blant den nye bølgen av vinmakere i USA som ønsker kjølige og delikate viner fremfor de tidligere sødmefulle alkoholbombene som det amerikanske vinmarkedet var fylt med. Prisen for en plantet vinmark her ligger på rundt 200.000 dollar for en acre med vinmark, noe som tilsvarer 1,7 millioner kroner for fire mål.

I det kjølige klimaet resulterer det i et sted mellom én til to tonn druer i en normal årgang. Og man trenger mellom 1-1,5 kilo druer for å lage én flaske vin.

Les test av 1100 nyheter på Polet i november her

Vinprodusenten Hirsch og deres berømte vinmarker vil ligge inn under den kommende nye appellasjonen AVA West Sonoma Coast til neste år.

Vinprodusenten Hirsch og deres berømte vinmarker vil ligge inn under den kommende nye appellasjonen AVA West Sonoma Coast til neste år.

Få flasker, stor etterspørsel

Men økte vinmarkspriser skremmer ikke unge og ivrige vinprodusenter å investere. Nå er noen av de aller beste vinnavnene i California tilgjengelig i Norge med sine ferskeste viner. Og dem som topper listen er Rhys, Martha Stoumen, Littorai sammen med legendariske og betydelig mer etablerte Ridge, Kistler og Occidental er deres viner er atter en gang tilgjengelige i Norge sammen med andre gode produsenter som Tyler, Lioco, Sandhi og Hansel. Sistnevnte har laget pinot og chardonnay siden 70-tallet.

Skal du derimot ha tak i noen av disse gjelder det å stå tidlig opp i morgen tidlig fredag. For vinene slippes i Polets nettbutikk klokken 08, og siden de fleste av vinene fra California kommer i et lite antall flasker vil de nok forsvinne fort.


Mine 6 favoritter fra USA:

94

Navn: Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2015

Produsent: Ridge Vineyards , California , USA

Pris: 549,00 Varenummer: 10444201 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

120 flasker slippes. Dufter av plommer, solbær og mørke bær. Tett og nydelig fersk konsentrert frukt med en lange ferske tanniner med en tett og lang utgang. MB

94

Navn: Occidental SWK Vineyards Pinot Noir 2015

Produsent: Occidental , California , USA

Pris: 849,00 Varenummer: 6942301 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av søte bringebær og blomster med hint av tre. Saftig og delikat frukt med en frisk syre og lette tanniner. Nydelig lengde og fylde. Pur og ren pinot. MB

93

Navn: Littorai B.A. Thieriot Vineyard Sonoma Coast Chardonnay 2016

Produsent: Littorai , California , USA

Pris: 699,00 Varenummer: 10443201 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

36 flasker kommer til Norge. Dufter av gule epler og flint med et hint av eik. Nydelig delikat og fersk mineralsk frukt med en frisk og spenstig syre med en lang og tørr finish. MB

93

Navn: Ridge Monte Bello Chardonnay 2015

Produsent: Ridge Vineyards , California , USA

Pris: 659,00 Varenummer: 10444401 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

29 flasker slippes. Lett reduktiv frukt på duft med hint av tre, voks og gule epler. Tett og fersk mineralsk frukt med en lang og fersk lett tørr finish med en nydelig fersk utgang. Denne har aldri vært så delikat og kjølig før. MB

92

Navn: Kistler Sonoma Coast Pinot Noir 2015

Produsent: Kistler Vineyards , California , USA

Pris: 599,00 Varenummer: 6941701 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

180 flasker kommer til Norge. Floral duft med hint av modne bringebær og blomster. Nydelig sødmefull og saftig delikat frukt med balanserte og lett ferske tanniner. Nydelig og delikat lett tørr finish. MB

92

Navn: Rhys Alesia Chardonnay 2016

Produsent: Rhys Vineyards , California , USA

Pris: 449,00 Varenummer: 10505801 Midlertidig utsolgt, Importør: Tramontane AS

Dufter av gule epler og lime og toast. Nydelig fyldig og konsentrert frukt på smak med en frisk syre og en lang tørr finish. MB

Andre nyheter fra USA:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.