Vinmaker Thomas Haag med et utvalg av sine Schloss Lieser-viner.

Vinmaker Thomas Haag med et utvalg av sine Schloss Lieser-viner.

Han lager noen av Tysklands beste viner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Thomas Haag har tilgang på noen av Mosels gjeveste vinmarker, men lager bare 100.000 flasker i året. Noen av dem kan du nå finne på Polet.

Her er bare håndplukking mulig. Og da trenger du klatresele. Med en helling på opp til 80 grader er det lett å forstå at det er krevende å lage vin i Brauneberg. Knapt noe annet sted i verden dyrkes det druer i så ulendt terreng som her.

Når man står midt oppe i Brauneberger Juffer Sonnenuhr, skjønner man at denne vinmarken er noe helt spesielt. Jordsmonnet består av blå skifer, vinmarken har sol hele dagen og den stupbratte åssiden hjelper godt til med å «fange» sollyset. Men avkastningen er lav etter tysk målestokk. Tar man i tillegg hensyn til den voldsomt bratte åssiden, blir avkastningen lav også i internasjonal sammenheng.

Slottsvin

Her i Brauneberg har familien Haag drevet med vin helt siden 1605, og Wilhelm Haag laget vin under firmanavnet Weingut Fritz Haag siden 1957. Men i 2005 trakk han seg noe tilbake, flyttet ut av familiens hus, som for øvrig har produksjonsanlegget i kjelleren, og overlot både hus og produksjon til yngstesønnen Oliver, som da var ferdigutdannet ved vin-instituttet i Geisenheim.

Wilhelm Haag har også oppdratt eldstesønnen Thomas Haag inn i vinbransjen, og i 1997 hjalp han Thomas med å kjøpe vineriet tilknyttet Lieser-slottet i landsbyen med samme navn. Det majestetiske Schloss Lieser dominerer hele landsbyen, er et imponerende skue og rommer i dag både hotell og restaurant. Haags vineri ligger i en egen bygning bak selve slottet.

Brauneberg i Mosel er kjent for sine bratte vinmarker, som resulterer i helt særegne vinopplevelser.

Brauneberg i Mosel er kjent for sine bratte vinmarker, som resulterer i helt særegne vinopplevelser.

Myteomspunnet

Thomas Haag fikk også med seg 1,7 hektar av de beste og bratteste delene av Brauneberger Juffer Sonnenuhr. I tillegg eier han 4,5 hektar i den stupbratte marken Niederberger Helden, og i 2015 og 2016 kjøpte han også parseller i Graacher Himmelreich, Wehlener Sonnenuhr, Piesporter Goldtropfchen og ikke minst i Bernkastler Doctor, den mest myteomspunne vinmarken i hele Mosel. Målet hans er å kunne tilby GG-viner fra noen av de aller mest berømte markene i Mosel, laget av samme vinprodusent.

– Sånne kjøp tar tid, og for eksempel i Doctor får man bare lov til å leie, ikke eie, sier Thomas Haag.

Han eier i dag 25 hektar med vinmark i Mosels indrefilet, fordelt på hele 185 små parseller. Og hele åtte «grosses gewächs»-vinmarker som er Tysklands begrep på en grand cru-vinmark. GG-viner regnes, enkelt forklart, som de beste vinene i det kompliserte tyske vinsystemet,

– Men nå er det nok, min kone Ute har sagt stopp, sier han og ler.

– Doctor var den siste vinmarken, nå skal vi bare fokusere på å lage de best mulige vinene fra de historiske vinmarkene, og vise spekteret av terroiret i Mosel, forteller Haag, som nå også har fått barna Lara og Niklas med på laget.

– Det er veldig bra at de vil. Vi er faktisk helt avhengige av dem, da det er mye jobb. Særlig under innhøstingen, som kan ta opp mot åtte uker, siden vi høster hver vinmark tre til fire ganger. For å plukke bare de beste og mest modne druene hver gang.

Nå skal vi fokusere på å lage de best mulige vinene fra de historiske vinmarkene.

Vinmaker Thomas Haag

Wilhelm (f.v.) med sønnene Oliver og Thomas Haag. Far startet vinproduksjon i 1957 under firmanavnet Weingut Fritz Haag, men nå har sønnen Oliver tatt over.

Wilhelm (f.v.) med sønnene Oliver og Thomas Haag. Far startet vinproduksjon i 1957 under firmanavnet Weingut Fritz Haag, men nå har sønnen Oliver tatt over.

Egen stil

Schloss Lieser lager klassiske, steinete og mineralske rieslinger. Og de har nærmest utviklet en egen stil av tørre viner i Mosel, mer lagringsdyktig og reduktiv enn de andre.

Lieser har en forholdsvis liten produksjon, så deres grosses gewächs-viner slippes bare på Polets spesialbutikker i et begrenset antall flasker. Mens deres standard-riesling og kabinett er tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner