Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Det beste portvinsvalget til jul

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Niepoort lager både strålende fersk og lagret portvin.

De ulike portvinstypene deles inn i to hovedkategorier: De fatmodnede og de flaskemodnede – tawny og ruby.

De fatmodnede tawny-portvinene har betegnelsene tawny eller colheita. En tawny er en «blend» av årganger gjerne spesifisert med 10, 20, 30 eller 40 år på flasken – som indikerer hvor lenge vinen er modnet på fat, men denne beskriver mer en stil enn den nøyaktige alderen på innholdet. En colheita er en tawny fra én bestemt årgang. Disse flyktige og oksidativt modnede portvinene har et aromabilde dominert av tørket frukt og modent treverk, nøttebrun farge og er ofte svært konsentrerte og sammensatte.

De flaskemodnede ruby-portvinene gjennomgår kortere fatmodning før de tappes på flaske. Disse deles videre inn i kategoriene ruby, som er enkel og fruktig, ruby reserve, late bottled vintage (fem–seks år på fat) og vintage (to–tre år på fat). Vintage-portviner er tette og tanninrike, lages kun i de beste årgangene og trenger ofte 30–40 år på flasken for å vise frem sitt aller beste. Single quinta er en vintage fra én enkelt eiendom.

Mine to favoritter i hver kategori som ikke koster skjorten er Niepoorts LBV og 14 år gamle Niepoorts colheita. De passer begge fantastisk til julekakene og stilton-osten. Men fordelen med colheita er at man ikke trenger å drikke hele flasken med en gang, da den holder i åpnet tilstand i et par måneder i kjøleskapet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.