Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Stort portvinsår. Quinta do Noval var den første av de tradisjonelle portvinseksportørene som plasserte alle sine aktiviteter oppe i Douro-dalen, i stedet for nede i Vila Nova de Gaia på andre siden av elven for Porto. Nå er deres Quinta do Noval 2016 Vintage Port her.

Stort portvinsår. Quinta do Noval var den første av de tradisjonelle portvinseksportørene som plasserte alle sine aktiviteter oppe i Douro-dalen, i stedet for nede i Vila Nova de Gaia på andre siden av elven for Porto. Nå er deres Quinta do Noval 2016 Vintage Port her.

Portvin på sitt aller beste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Quinta do Noval 2016 vitner om et stort portvinsår.

Mørk og søt. Konsentrert og rik. En klassisk vintage portvin fra et stort portvinsår er sjelden kost, men nå er 2016 her. Og det er en årgang som nok kommer til å gå inn i rekken av klassiske, store og deklarerte portvinsårganger. For portvinskjennere kan den minne om den forrige store, 2011, med sitt kjølige tilsnitt og fruktraffinement. Det var også forrige gang legendariske Quinta do Noval laget verdens mest berømte portvin; Nacional.

Klassiker

Vinteren 2016 bød på unormalt mye regn i den ellers så tørre Douro-dalen nord i Portugal. Og etter en varm sommer regnet det et første uken i september på et par dager med regn som gjorde at druene beholdt friskheten, og vinbøndene kunne høste en uke senere enn normalt. Noe som ga både modning og friskhet på samme tid.

I en av de eldste bygningene på eiendommen fra 1700-tallet, ligger syv firkantede steinbasseng (lagares) i forskjellige størrelser der druene fortsatt fottråkkes på gamlemåten.

Vinene tilsettes langsomt brennevin på 77 prosent, før de renner ned i de store fatene i kjelleren rett under. Quinta do Noval vinifiserer hvert år rundt 50 parseller i lagares. I løpet av vinenes to første år avgjøres det hvilke fat som skal bli Vintage Port og hvilke som skal legges i kjelleren for videre modning og bli til tawny.

Men deres mest berømte vin lages kun i de aller beste årganger. Angivelig heter vinmarken Nacional fordi det kun er her portugisiske druer kan plantes direkte i portugisisk jord. Da Vinlusens herjinger i resten av Europa og Douro, inkludert i Novals andre vinmarker, gjør at vinplantene måtte podes på resistente amerikanske rotstokker. Men i en liten del overlevde de opprinnelige stokkene fra 1800-tallet. I dag – etter noen nyplantinger – teller nacional-stokkene 6000. Noe som resulterte i 2400 flasker i 2016, hvorav seks flasker kom til Norge. De ble utsolgt samme dag som de kom til landet.

Douro. Fra toppen av Quinta Vale d’Agodinho vises landskapet innover mot Douro Superior.

Douro. Fra toppen av Quinta Vale d’Agodinho vises landskapet innover mot Douro Superior.

Franske eiere

Franske AXA Millésimes kjøpte Quinta do Noval i 1993 og gjennomførte en rekke investeringer både i vinmarkene og i eiendommen. De ansatte amerikaneren Christian Seely, som straks fikk orden på den legendariske quintaen etter et par tiår hvor de hadde laget viner under pari.

Året etter ble det plantet nye druer på 100 av eiendommens hektar. Der ble druene tilpasset sine ulike vekstforhold, i motsetning til den tradisjonelle «field blend», som fremdeles gjelder for Nacional. I 1997 ble et nytt lagerhus og tappeanlegg ferdigstilt. Dermed var Quinta do Noval den første av de tradisjonelle portvinseksportørene som plasserte alle sine aktiviteter oppe i Douro-dalen, i stedet for nede i Vila Nova de Gaia på andre siden av elven for Porto.

Nå er Novals vintage fra 2016 her, sammen med deres mer ferdiglagrede colheita og tawnyer, og ikke minst Silval fra 2001, som må være et av Polets beste portvinskjøp prisen tatt i betraktning.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.