Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stilton og portvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Julens mest smakfulle kombinasjon er Stilton-ost og moden portvin.

Stilton-osten er oppkalt etter landsbyen Stilton i Cambridgeshire, selv om den merkelig nok aldri er laget der. Sagnet skal ha det til at den ble solgt her for første gang på 1700-tallet, på en restaurant ved navn Bell Inn.

Fakta: Stilton

78 liter melk går med til en åttekilos ost.

Den første osten ble produsert tidlig på 1700-tallet.

Lages både i hvit og blå utgave, den blå er mest kjent.

Lages av pasteurisert kumelk i East Midlands, England.

Bare seks meierier innehar lisens for produksjon.

Fikk i 1966 navnebeskyttelse.

Selges ofte i små krukker.

Beste produsenter er Cropwell Bishop og Colston Bassett.

De seks meieriene som har lisens for å lage Stilton, ligger på landsbygda rundt Nottingham midt i England. Nær alle bruker pasteurisert kumelk, bortsett fra en økologisk utgave laget av upasteurisert.

Les om de seks gjenværende Stilton-produsentene: Muggverket

Ostemassen blir ikke presset, men lagres i beholdere med hull i, der den får stå å renne av seg. Den blir så injisert med blåskimmelkulturen penicillium roqueforti ved hjelp av nåler.

Osten må være tre måneder gammel før den spises, derfor smaker blå Stilton best til jul – gjerne sammen med krydderbrød eller servert på pepperkaker.

Fakta: Dow's Vintage 2003

Dufter av søte plommer og mørke bær med hint av krydder og tre.

Saftig og rik søt frukt med elegant og flott konsentrasjon. Lange balanserte tanniner. Tilgjengelig og sjarmerende nå, selv om det vil holde lenge enda. Perfekt sammen med blåmuggost, gjerne stilton og pepperkaker.

Symington Family Estates, Douro, Portugal
679,– kroner, 2940001, bestilling/i hyllene på 43 pol, Stenberg & Blom

Den klassiske kombinasjonen til en Stilton er en ­moden Vintage portvin – kostbare utgaver det ikke er lett å få tak i. Løsningen er en portvin fra et varmt år som modner tidligere, eller en fra en ikke deklarert ­vintage-årgang.

Dow’s vintage portvin fra 2003 har et fint, modent preg, og alkoholen er fint integrert. Samtidig har den nok fylde og en balansert tydelig sødme som håndterer den smaksrike og lett salte britiske blåmuggosten.

Vintage portvin regnes som den gjeveste portvinen, og lages kun i de beste årgangene. Den trenger ofte 20 år for å bli moden. Den varme årgangen 2003 er mer tilgjengelig, selv om den med hell kan dekanteres, og holder i et par dager i kjøleskapet i en tett flaske om man ikke drikker opp alt.(Vilkår)